Julkaistu    |  Päivitetty 
Petteri Puhakka

Kansainvälisiltä suurmarkkinoilta tuttu Joel Chavez, 56, on kiertolainen, joka aikoo vielä pysähtyä

Joel Chavez vieraili tänäkin vuonna Kansainvälisillä suurmarkkinoilla. Hänen taiteeseensa on ollut mahdollista tutustua paitsi markkinoilla myös sosiaalisessa mediassa. Joel Chavez vieraili tänäkin vuonna Kansainvälisillä suurmarkkinoilla. Hänen taiteeseensa on ollut mahdollista tutustua paitsi markkinoilla myös sosiaalisessa mediassa.

Meksikolaissyntyinen Joel Chavez on tehnyt taidetta liki 40 vuotta.

Hänen markkinatelttansa ympärillä on ollut tavallista nähdä ihmisiä ihastelemassa spray-maalilla loihdittuja taideteoksia. Mies vieraili Joensuussa myös tänä vuonna elokuun alussa järjestetyillä markkinoilla.

Chavez syntyi vuonna 1967 Mexico Cityssä. Alkukipinän kuvataiteeseen hän sai, kun näki 10-vuotiaana kotikaupungissaan spray-maalilla tehtyjä töitä. Kouluaikaan Chavez opiskeli koneen- ja talonrakennuksen toteutukseen vaadittavaa teknistä piirustusta. Samoihin aikoihin hän kiinnostui väreistä ja värien vaikutuksesta ihmisen mieleen. Hän sai tietoa värien maailmasta muun muassa kirjoista.

Yrittäjyys on ollut Chavezille luontaista. Käytettyjen autojen myynti oli hänelle tuttua jo 17-vuotiaana. Myös vakuutusten myyminen oli jonkin aikaa Chavezin leipätyö.

Kuvataide tuli enemmälti elämän osaksi vuodesta 1987 alkaen, ja pelkästään kuvataiteilijana hän on elänyt 23-vuotiaasta lähtien. Taide-elämää on kertynyt kaikkiaan jo 36 vuotta.

 

Chavez on spray-maalannut tauluja kaduilla ja markkinatapahtumissa ympäri läntistä Eurooppaa. Hän asui vuosia Unkarin pääkaupungissa Budapestissa mutta siirtyi sittemmin vuokra-asuntoon Kanarian Teneriffalle.

Suomessa Joel Chavez on käynyt markkinoilla viisi vuotta. Sitä ennen hän vietti kiertolaisen elämää eri puolilla läntistä Eurooppaa sekä Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Hän liikkuu paikasta toiseen pakettiautolla. Markkinapaikkakunnilla hän yöpyy leirintäalueiden mökeissä ja hotelleissa.

Chavezin taideteokset valmistuvat useimmiten muutamassa kymmenessä minuutissa. Spray-maalien ohella hän käyttää halutun lopputuloksen apuvälineinä pyöreitä kippoja, erikokoisia pahvi- tai puupaloja, paperia ja lastoja.

 

Taiteilijan töissä näkyy usein mielikuvituksellisia taivaankappaleita ja muita kolmiulotteisia kuvioita. Chavez itse kertoo niiden olevan hänelle kahdella tavalla keskeisiä.

– Ihmisen mieli on kiinnostunut näistä. Planeetat ovat puolestaan tärkeitä, sillä ilman niitä ei maailmassa olisi mitään.

Kukin kokee taideteokset yksityiskohtineen taiteenlajista ja taiteilijasta riippumatta omalla tavallaan. Yleisesti voi sanoa, että Joel Chavezin töissä ilmenee ihmisen tiedostamatonta ja piilotajuista puolta esiintuovaa surrealismia. Joku näkee esimerkiksi lohikäärmeen ja toinen eri osasten välisen yhteyden ja liittymisen toisiinsa.

 

Chavezin taiteen yhtenä ajatuksena on herättää tietoisuutta. Tietoisuuden herääminen tarkoittaa käytännössä sitä, että taideteos herättää kysymyksiä ja irrottaa teoksen kokijaa vakiintuneista ajatustottumuksista.

Sen sijaan että kulkisimme ja eläisimme silmälaput silmillä päivästä toiseen kuten ennenkin, tulemme tietoiseksi elämämme taustalla vaikuttavista asioista. Silloin, jonkin tottumuksen elämässämme hoksatessamme, syntyy mahdollisuus uudenlaiseen ajatteluun ja toimintaan.

Esimerkiksi tietoisuuden herättämisestä käy Chavezin teos, jossa tummapukuinen henkilö seisoo yksin valomiekan kanssa Tähtien sota -elokuvien tapaisessa mielikuvitusmaisemassa.

Taustalla planeetan pinnalla näyttää olevan jotakin vaaleaa ja kirkasta, räjähdyksen kohta.

– Se ei ole vain tieteiselokuvan mielikuvitusmaisema. Haluan sanoa sillä, että sodan keskellä jokainen on lopulta yksin. Tietoisuus tällaisesta pistää varmasti katsojaa miettimään sodan mielekkyyttä.

 

Moni Chavezin taidetta vuosia ihastellut voi yllättyä tiedosta, että miehen elämään mahtuu muutakin kuin kiertolaisuus ja kuvataiteen tekeminen.

– Olen ollut kauan kiinnostunut myös ravintoterapiasta sekä kehon ja mielen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kuluttava kiertolaiselämä onkin vähentynyt, ja Chavez aikoo jossakin vaiheessa muuttaa kotiseudulleen Meksikoon. Siellä hän aikoo keskittyä ravintoterapia- ja terveysasioihin.

Voi hyvinkin olla, että joensuulaiset saivat nauttia Joel Chavezin taiteesta Kansainvälisillä suurmarkkinoilla viimeistä kertaa. Hän matkusti vielä Kuopion jälkeen markkinoille ainakin Ouluun ja Rovaniemelle, mutta ensi vuoden markkinavierailuista mies ei uskaltanut varmuudella sanoa vielä mitään.

Kommentoi

Hae Heilistä