Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Elokuva-arvio: Suomalaista legendaa rakentamassa

Jorma Tommila on Aatami Korpi, suomalainen supermies. Jorma Tommila on Aatami Korpi, suomalainen supermies.

Jalmari Helander keskittyy elokuvissaan rakentamaan myyttistä kuvaa Suomesta. Rare Exportsissa (2010) Korvatunturilta löytyy jäädytetty hirviömäinen joulupukki. Big Gamessa (2014) suomalaiset esitetään vuorten keskellä elävänä metsäkansana. Teinipojan elämään aikuistumisriittinä kuuluuvan metsästysreissun aikana ehtii pelastamaan vaikka Samuel L. Jacksonin esittämän USA:n presidentin.

Helanderin elokuvissa on myös vuoron perään nähty pääosissa isä ja poika Tommila. Rare Exportissa Jorma Tommila ja Big Gamessa Onni Tommila. Sisussa päähenkilönä on isä Jorma, mutta Onni on mukana natsina.

 

Myös Sisu yltää mytologisoiviin mittasuhteisiin. Aatami Korpi on suomalainen supermies. Hän etsii rauhaa kullankaivajana Lapin erämailta, mutta joutuu käymään loputtoman taistelun natsipataljoonaa vastaan vuonna 1944.

 

Juoni on ehdottoman suoraviivainen. Sisu tuo mieleen Mad Maxin ja Rambon. Yksinäinen sankari vaeltaa erämaassa ja on vastuussa omasta eloonjäämisestään. Korpi löytää repullisen kultaa, hän törmää natseihin, natsit varastavat kullan, Korpi lähtee natsien perään ja käy taistelun kullasta. Elokuva on oikeastaan siinä.

 

Elokuva on veristä toimintaa. Kohtaukset ovat välillä gorea. Uskottavuutta ei ole nimeksikään, realismi ei kuulu Helanderin sanavarastoon. Kaikki on liioiteltua ja estetisoitua. Tärkeintä on, että kohtaukset ovat tyylikkään näköisiä. Koska elokuvan mitta on kompakti, tyhjäkäyntiä ei ole.

Yksittäisiä pahiksia vastaan ei käydä loputonta taistelukoreografiaa. Kohtauksesta osataan siirtyä sujuvasti toiseen.

 

Toimintaelokuvat harvoin piilottavat mitään rivien väliin. Sisustakaan ei pinnan alta löydy mitään erikoisempaa. Räjähdyksiä, ammuskelua ja kaaressa lentäviä irtoraajoja. Mutta näin teeskentelemättömiä elokuvia tehdään Suomessa harvoin. Ja se on Sisun suurin saavutus.

Toki elokuvan eettinen pohjavire jättää pohdittavaa. Elokuvan tehokkain anti on rakentaa katharsis koston ympärille.

Kommentoi

Hae Heilistä