Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Elokuva: Koomikon kohtalonkysymykset

Jope Ruonansuu halusi tuoda yleisölle myös vakavampaa puoltaan. Jope Ruonansuu halusi tuoda yleisölle myös vakavampaa puoltaan.

Jope Ite -dokumentti tuo mieleen vanhan vitsin lääkäriin menevästä masentuneesta miehestä. Lääkäri ehdottaa piristykseksi kaupunkiin tullutta pelleä, mutta mies kertoo itse olevansa tuo pelle. Menestyneissä koomikoissa on usein annos melankolisuutta.

 

Elokuva esittää, kuinka kemiläisestä pikkupojasta kasvoi koko kansan tuntema imitaattori ja koomikko Jope Ruonansuu, jonka tavaramerkiksi tuli imitoida esimerkiksi kirjeenvaihtaja Aarne Tannista ja presidentti Martti Ahtisaarta.

Jope Ite on tyypillinen haastateltavien puhuvista päistä ja arkistomateriaalista tehty dokumentti. Haastatteluissa lähipiiri pääsee eniten ääneen. Sisarukset ja äiti muistelevat Jopen nuoruutta ja uran traagisia vaiheita. Televisiomaisen ilmaisun mukaisesti kyyneliäkin on vuodatettava kameran edessä.

Julkisuuden henkilöistä ääneen pääsevät esimerkiksi Timo Koivusalo, Mato Valtonen ja Ilkka Vainio. Kiinnostavinta sanottavaa on Koivusalolla, joka tuntee kotimaisen komiikan historiaa.

Eniten käsitellään nuoruuden koulukiusaamista, läpimurtoa ja terveysongelmia sekä halua olla vakavasti otettava taiteilija. Tämä lieneekin koomikoiden kohtalonkysymys.

 

Kunnianhimon ja esiintymishalun kipinäksi nähdään nuoruuden koulukiusaaminen. Näyttämisenhalusta koomikko puhuu itsekin useammassa haastattelussa. Julkisuus nousi myös välillä päähän. Tällaisesta hybriksestä olisi voinut kehittää kiinnostavammankin sivujuonen.

Ehkä elokuvan hauskin arkistopätkä on Vesku Showsta. Jope osallistuu Vesa-Matti Loirin tuomaroimaan kykyjenetsimiskisaan imitoimalla tunnettuja laulajia ja lopuksi ”yhtä näyttelijää”, Loiria itseään. Imitoinnit saavat kehuja, mutta viimeisen hahmon Loiri opastaa jättämään pois ohjelmanumerosta.

 

Dokumentti esittää Jopen halunneen olla Loirin kaltainen, vakavan ja humoristisen välillä tasapainoileva tekijä. Vakavampaa puolta Jope toi esille musiikissaan.

Välillä dokumentin lööppimäisyys häiritsee. Dokumentti kierrättää paljon sitä mikä on tuttua jo lehtien palstoilta. Seiskan artikkeleita käytetään monessa kohtauksessa kuvituskuvana.

Ohjaaja Marko Talli on tehnyt yhteistyötä Ruonansuun kanssa esimerkiksi Jopet-show-sarjassa.

Kommentoi

Hae Heilistä