Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Puutteineenkin ajatuksia herättävä animaatio

Ainbo-tytöstä kasvaa elokuvan seikkailujen aikana  Amazonin sademetsässä asuvan heimonsa pelastaja. Ainbo-tytöstä kasvaa elokuvan seikkailujen aikana Amazonin sademetsässä asuvan heimonsa pelastaja.

Ainbo-elokuva on pienten studioiden tekemä yhteistyö. Tuotantoyhtiöt tulevat Perusta, Alankomaista ja Yhdysvalloista. Aiheeltaan Ainbo on ajankohtainen. Elokuvassa sivutaan Amazonin sademetsän hakkuita ja lajien tuhoa. Elokuva on tavallaan nuorille suunnattu kevyt johdatus asiaan.

Ainbo-niminen tyttö asuu Amazonin sademetsässä heimonsa kanssa. Heimoa koettelee kirous, joka saa joen kalat kuolemaan ja ihmiset sairastumaan. Jotkut jopa uskovat Ainbon olevan syypää kiroukseen. Tämä käynnistää seikkailun, jossa Ainbosta kasvaa valittu heimon pelastaja. Lopulta elokuva kehittyy mahtipontisiin mittoihin. Eräässä kohtauksessa Ainbo saa mukaansa nuolen, jota täytyy käyttää juuri oikeassa hetkessä.

Matkaoppaiksi Ainbo saa kaksi henkiolentoa, jotka muistuttavat kovasti vyötiäistä ja tapiiria. He ovat elokuvan komediakaksikko. Näiden lisäksi Ainbo saa ohjeita ikivanhalta laiskiaiselta, ja kuolleen äidin henki on jotenkin mukana tässä kaikessa.

Elokuva tuo mielenkiintoisesti näkyväksi animistinen maailmankuvan ja myytit, joissa luonnolla on oma tahtonsa ja maailmaa voi todella kannatella jättiläiskilpikonna. Heimoa vaivaava kirous on kiertoilmaus niille tuhovoimille, jotka koettelevat Amazonin sademetsän säilyvyyttä.

Monille animaatioille tyypilliseen tapaan asetelma on suhteellisen mustavalkea: hyvä on hyvää ja paha on pahaa. Heimo asuu tasapainossa luonnon kanssa ja uhkana ovat sademetsän rikkauksista kiinnostuneet kaivosmiehet. Pahuus tiivistyy käärmedemonin hahmossa.

Lastenanimaatioiden helmasynti on kerronnan liiallinen selittelevyys. Ainbonkin on välillä pysähdyttävä puhumaan ääneen ajatuksiaan, jotta varmasti tajutaan missä mennään. Tämä kuitenkin tekee elokuvien rytmistä katkonaisen. Tyyli on kaukana parhaiden animaatioiden lennokkuudesta ja kekseliäisyydestä. Tästä huolimatta animointi on elokuvassa kauniimpaa kuin monissa uusissa animaatioissa.

Elokuvan lopetus on teennäinen. Ainbo tuskin lopettaa sademetsien tuhoa yhdellä ammutulla nuolella, mutta elokuva pakotetaan väkisin onnelliseen lopetukseen.

Kommentoi

Hae Heilistä