Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Uusin Bond on välillä viihdyttävän kahjo

Daniel Craig nähdään nyt viimeistä kertaa Bondina. Kuva: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM. Daniel Craig nähdään nyt viimeistä kertaa Bondina. Kuva: Nicola Dove © 2020 DANJAQ, LLC AND MGM.

Daniel Craig on viidettä ja viimeistä kertaa James Bond. Hänet nähtiin ensimmäistä kertaa roolissa vuoden 2006 Casino Royalessa, jonka tarkoitus oli siirtää elokuvasarja selkeämmin moderniin maailmaan.

Siinä missä edellinen osa Spectre (2015) jäi totiseksi ja jäykäksi, No Time to Die on vapautuneempi. Mukana on enemmän huumoria ja elokuva muistuttaa 1960- ja 1970-luvun Bondeja. Pöhkö vanhan liiton superpahis suunnittelee miljoonien ihmisten tappamista. Lyutsifer Safinia esittää onnistuneesti Rami Malek.

Ensimmäisessä kohtauksessa huippulaboratoriosta varastetaan nanobotteja, joiden avulla voidaan levittää tappavaa tautia. Samalla kidnapataan hullunkurinen, asiaan vihkiytynyt tiedemies. Epidemian uhrit voidaan määritellä DNA:n mukaan. Elokuva on siis varsin osuva korona-aikaan.

Nyt mukana on aiempaa enemmän myös melodraamaa ja rakkaudentunnustuksia. Edellisen elokuvan tapaan Léa Seydoux on psykologi Madeleine Swann, jonka kanssa Bond kehittelee vakavampaa suhdetta. Trillerinä elokuva toimii, mutta ihmissuhdedraama on toimintaelokuville tyypilliseen tapaan vähän päälle liimattua.

Bondeissa on aina tasapainoteltu uuden ja vanhan välillä. Craigin myötä kaavaa on jonkin verran uudistettu, vaikka mukana ovat tietyt pakolliset elementit. Martinin juominen ja kuuluisa esittäytyminen tapahtuvat ikään kuin väkipakolla. Autohurjastelua, tyylikkäitä drinkkejä, erikoisia vempaimia ja glamouria riittää sitäkin enemmän.

Elokuvan miljöö on tuttuun tapaan globaali, elokuvassa piipahdetaan ainakin Italiassa, Kuubassa, Norjassa ja tietenkin Lontoossa, kun eläkkeelle jäänyt Bond pitkähkön kehittelyjakson jälkeen astelee takaisin MI6:n päämajaan.

Lähes kolmetuntinen elokuva ei ole täysin saumaton kokonaisuus. Henkilöiden motiivit ovat välillä sekavia. Mutta pitkä elokuva ei kuitenkaan polje tyhjää, eikä muutu tylsäksi. Samalla No Time to Die päättää aikaisemmissa Bondeissa taustalla kulkeneet juonikuviot.

Daniel Craigin joutsenlaulu ei ota onneksi itseään liian vakavasti. No Time to Die ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, mutta kuitenkin toimiva trilleri ja taattua Bond-viihdettä. Toki tämä elokuva tullaan muistamaan loppuratkaisustaan.

Kommentoi

Hae Heilistä