Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Tyyliteltyjä kuvia

Iso osa Piemonten tryffelinmetsästäjien kohtauksista on kuvattu lähes maalausmaisen tyylikkäästi. Kuva: Cinema Mondo Iso osa Piemonten tryffelinmetsästäjien kohtauksista on kuvattu lähes maalausmaisen tyylikkäästi. Kuva: Cinema Mondo

Tryffelisieni on kallis herkku, koska sitä löytää vain satunnaisesti esimerkiksi tammimetsästä. Tryffelien etsiminen on oma taiteenlajinsa. Löytämiseen tarvitaan metsätuntemusta ja tehtävää varten koulutettu koira.
Piemonte on Pohjois-Italiassa sijaitseva alue, joka on maan johtava tryffelialue. Sienten etsimisen ja siihen liittyvän bisneksen lisäksi Piemonten tryffelinmetsästäjät -dokumentti kuvaa maaseudun Italian elämänmenoa.
Dokumentin henkilöt ovat erikoisia vanhoja miehiä. Yksi kylpee ammeessa koiransa kanssa, toinen laatii vanhalla kirjoituskoneella julistusta siitä, miksi ei enää etsi tryffeleitä, ja kolmas karkaa vaimoltaan salaa öiseen tryffelimetsään. Kukaan heistä ei etsi tryffeleitä puhtaasti rahan takia.

Elokuva ei ole seurantadokumentti ainakaan perinteisessä mielessä. Iso osa kohtauksista on selvästi suunniteltu ennakkoon ja kuvattu lähes maalausmaisen tyylikkäästi. Näin dokumentti koostuu irrallisista elokuvallisista kohtauksista, ja välillä tuntuu kuin seuraisi fiktioelokuvaa, jonka voisi olla ohjannut Roy Andersson.
Kamera ei liiku. Usein kameran eteen on asetettu kaksi keskustelevaa henkilöä. Kamera on liikkeessä ainoastaan kohtauksessa, jossa asiat nähdään koiran päähän asetetun kameran kautta.
Rytmi on verkkainen. Angelo, miehistä kiivasluonteisin, toki kiroaa moneen kertaan koko tryffelien etsimisen ihmisen itsekkääksi toiminnaksi.
Näin pitkälle estetisoitu dokumentti ei ehkä täysin tavoita todellista elämän rytmiä. Tyyli edellä eteneminen ei kuitenkaan syö pahasti dokumentin uskottavuutta.

Hiukan harmillisesti elokuva kuvaa vain pintapuolisesti tryffelien matkaa metsästä lautaselle. Lopulta se maailma, jossa tryffeleitä syödään, vain vilahtaa elokuvassa. Tekijät eivät peittele asennettaan, että harvinaisesta sienestä on tullut eliitin hömpötyksiä.
Tryffelit päätyvät hienojen ravintoloiden lautasille monen välikäden kautta. Sienien arvo moninkertaistuu matkan aikana. Vanhat miehet saavat keräämistään tryffeleistä joitain satoja euroja. Huutokaupassa isot tryffelikimpaleet voidaan myydä kymmenillä tuhansilla euroilla.
Elokuva kertoo myös suuresta rakkaudesta koiriin. Tryffelinetsijät näyttävät viihtyvän enemmän koiriensa kuin ihmisten kanssa.

Kommentoi

Hae Heilistä