Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Äideistä ja historiasta

Pedro Almodóvarin elokuvissa nähdään usein voimakkaita naishahmoja. Rinnakkaiset äidit -elokuvan päähenkilöitä näyttelevät Milena Smit (vas.) ja Penélope Cruz. Pedro Almodóvarin elokuvissa nähdään usein voimakkaita naishahmoja. Rinnakkaiset äidit -elokuvan päähenkilöitä näyttelevät Milena Smit (vas.) ja Penélope Cruz.

Pedro Almodóvar on ohjannut 1970-luvun lopulta lähtien yli 20 täyspitkää elokuvaa. Kehutuimmat elokuvat löytyvät vuosituhannen vaihteesta, mutta myös uusimmat elokuvat ovat olleet onnistuneita.

Uudessa elokuvassa on paljon Almodóvarille tyypillisiä piirteitä. Läheiset perhesuhteet ovat ongelmallisia, ja tuntemattomien ihmisten elämät sekoittuvat kohtalonomaisesti toisiinsa. Tyyli on usein liioittelevan melodramaattinen, mutta Almodóvar on tämän tyylilajin mestari. Maailma hehkuu värikkäänä, vaikka henkilöt joutuvat käsittelemään synkkiä asioita.

Pääosaa Rinnakkaiset äidit -elokuvassa esittää Almodóvarin luottonäyttelijä Penélope Cruz. Juoni kietoutuu Cruzin esittämän Janiksen ja tätä puolet nuoremman Anan (Milena Smit) välille. He synnyttävät lapsen samassa sairaalassa samana päivänä. Sairaalan käytävillä he myös tutustuvat toisiinsa.

Usein Almodóvarin elokuvissa esiintyvät voimakkaat naishahmot. Hahmot ovat todellista lihaa ja verta. Elokuva kertoo historian kertautumisesta. Tämä näkyy jo siinä, että Janis ja Ana ovat molemmat kasvaneet vaikeissa perheoloissa. Molemmista heistä tulee yksinhuoltajaäitejä.

Rinnakkaiset äidit on sellainen elokuva, ettei juonesta kannata kertoa paljoa. Janis kohtaa tulevan lapsensa isän Arturon (Israel Elejalde) suunnitellessaan Espanjan sisällissodan aikaisen joukkohaudan avaamista. Haudassa on Janiksen isoisoisän ruumiin jäänteet.

Elokuva on käynniltään hidastempoinen. Asiat ja teemat punoutuvat juoneksi pikkuhiljaa. Juonessa on dramaattista vetoa. Almodóvar onnistuu käsittelemään hienosti asioita, jotka olisi helppo latistaa korneiksi.

Elokuva ikään kuin sanoo, että historian väkivaltaisuudet jäävät vertauskuvallisesti osaksi ihmisten perimää, eikä vaikeneminen voi lopulta piilottaa asioita. Tekijät tuskin tajusivat, että juuri viimeaikaisten maailman tapahtumien jälkeen elokuvan sanoma on ajankohtaistakin ajankohtaisempi.

Kommentoi

Hae Heilistä