Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Suosiosta ja sen varjopuolista

Elokuvassa käsitellään myös Ville Gallen (oikealla ylhäällä) ja tämän veljen Joonas Gallen (vasemmalla ylhäällä) välirikkoa. Elokuvassa käsitellään myös Ville Gallen (oikealla ylhäällä) ja tämän veljen Joonas Gallen (vasemmalla ylhäällä) välirikkoa.

Jaren (Jare Brand) ja VilleGallen (Ville-Petteri Galle) muodostama JVG nousi suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään Häissä-hitillä vuonna 2011. Esiintyminen miesten jääkiekkomaajoukkueen kultajuhlissa samana vuonna oli sekin iso virstanpylväs yhtyeen uralla. Urheilu ja jääkiekko olivat alussa duon vakioaiheita.

JVG tuskin on pyrkinyt olemaan missään vaiheessa syvällinen tai musiikissaan uraauurtava. Suosittuna pop-bändinä se on kuitenkin onnistunut tiivistämään jotain ajan hengestä. JVG-elokuva: Vuodet ollu tuulisii -dokumentti näyttää kuinka yhtye nousi nopeasti supersuosituksi. JVG:n räppärit eivät välttämättä ole taitavia muusikkoja tai räppäreitä, mutta he tietävät, kuinka luoda taitava yleisöön vetoava brändi. Tämä ajatus tuodaan dokumentissa monta kertaa esiin. Arkistomateriaalia on kertynyt yli kymmenen vuoden ajalta paljon. Kerrottu tarina on tuttu. Harrastuksesta ja intohimosta tulee lopulta työ. Pitkä kiertäminen aiheuttaa lähes loppuunpalamisen.

Kiinnostavimmillaan dokumentti on kuvatessaan kotimaisen kaupallisen musiikkikentän toimintaa. Ammattimainen muusikkous on vain hyvin pienen porukan heiniä. Dokumentti olisikin voinut käsitellä myös musiikkimaailman murrosta ja uusia trendejä. Tähän olisi ollut loistava mahdollisuus, mutta nyt dokumentti keskittyy ainoastaan henkilöihinsä, eikä edes yritä piirtää laajempaa kuvaa.

Heikoimmillaan dokumentti on etsiessään JVG:n uran aallonpohjaa. Bändin jäseniä tai taustavaikuttajia ei esitellä syvällisesti. VilleGalle saa enemmän huomiota Jaren jäädessä liikaakin taustalle. Jonkinlaista draamallista aineistoa luodaan VilleGallen ja tämän veljen Mäk Gälisin (Joonas Galle) vaikeasta suhteesta. Draama on välillä tehdyn oloista. Synkät hetket kuitenkin on pakko mahduttaa tällaisen dokumentin formaattiin. Toisaalta yhtyeen paitamyyjänäkin tuttu Joonas Galle on dokumentin henkilöistä aidoimman oloinen.

Kerronnallisesti elokuva on paikoin sekava. Kokonaisuus jää sirpaleiseksi. Yhtyeen ura ja oman levy-yhtiön vaiheet kelataan pintapuolisesti läpi. Ääneen pääsevät useat muutkin hip hop -nimet Cheekistä Sini Sabotageen sekä levy-yhtiöiden päättäjät, kuten Warner Music Finlandin tuotantopäällikkö Lasse Kurki.

Kommentoi

Hae Heilistä