Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Löytyykö sukkahousuille omistaja?

Veetu Hietanen ja Mikael Ehn ovat toimiva parivaljakko Henkan ja Kivimutkan roolissa. Kuva: Mátyás Stoller Veetu Hietanen ja Mikael Ehn ovat toimiva parivaljakko Henkan ja Kivimutkan roolissa. Kuva: Mátyás Stoller

Nuortenelokuva Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka asettaa kouluikäiset päähenkilönsä rikosetsiviksi. Rauhallinen rintamamiestaloalue muuttuu murhamysteerin kohtauspaikaksi. Tai näin ystävykset Henkka ja Kivimutka ainakin kuvittelevat. Kaksikosta varsinkin Henkka on katsellut liikaa television rikossarjoja ja näkee kadulle hyljätyn kirveen ja sukkahousut selvänä murhan todistusaineistona.

Muutenkin mielikuvitus ja todellisuus sekoittuvat hauskalla tavalla Jarkko Felinin ja Väinö Weckströmin yhdessä käsikirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa.

Varsinkin elokuvan alussa on paljon kerronnallista kekseliäisyyttä. Elokuvaa kelataan taaksepäin, ja Henkan kertojaääni matkii film noir -elokuvia. Poikien rikostutkinta muistuttaa C.S.I.-televisiosarjaa. Varttuneempi katsoja löytää huumoria siitä, kuinka pojat käyttävät väärin etsiväntyöhön liittyvää sanastoa.

Johtolankoja seuratessaan päähenkilöt tutustuvat yksitellen naapurustonsa asukkaisiin. Naapurusto on kokoelma hullunkurisia asukkaita. Pojat tupsahtavat muun muassa keskelle latinalaistanssiryhmän harjoituksia. Nuorista päähenkilöistä aikuisten maailma näyttää vähintäänkin absurdilta.

Lapsinäyttelijät ovat elokuvassa hyviä. Veetu Hietasen ja Mikael Ehnin esittämät päähenkilöt ovat toimiva parivaljakko. Myös aikuisten roolitus on virkistävä, koska elokuvassa ei nähdä montaa kotimaisen elokuvan vakiokasvoa.

Elokuvassa on muutama yllättävän mustanpuhuva kohtaus. Henkka ja Kivimutka joutuvat laatimaan kouluun aineen aiheesta omat pelot. Aivan pelottomia pojat eivät ole, vaikka niin toisilleen väittävätkin.

Nuortenelokuviin mahdutetaan turhia latteuksia. Tässäkin elokuvassa on muutama laulukohtaus, joiden on tarkoitus valottaa hahmojen sisäistä epävarmuutta. Nämä ovat turhia ja tuntuvat turhalta alleviivaukselta.

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka on kuitenkin yksi viimevuosien onnistuneimmista kotimaisista nuortenelokuvista.

Kommentoi

Hae Heilistä