Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Pakanallisten keskellä

Taneli Mustosen uuden elokuvan päärooleissa nähdään Teresa Palmer ja Tristan Ruggeri. Kuva: Don Films, Daniel Lindholm 2022 Taneli Mustosen uuden elokuvan päärooleissa nähdään Teresa Palmer ja Tristan Ruggeri. Kuva: Don Films, Daniel Lindholm 2022

Roman Polanskin Rosemaryn painajainen (1968) on kärkisijoilla kaikkein merkittävimpien kauhuelokuvien listalla. Elokuvan tunnelmaa ja aihetta on kopioitu lukuisissa elokuvissa. Rosemaryn painajaisen lisäksi The Twin muistuttaa asetelmaltaan Midsommar-elokuvaa. Nyt kaukaisessa Suomessa pakanallisuus elää edelleen voimakkaana.

Jos Polanskin elokuvassa vain naapurissa asui hämäriä paholaisenpalvelijoita, niin The Twinissä koko kansakunta harjoittaa kulttimenoja.

Elokuva alkaa auto-onnettomuustakaumalla. Teresa Palmerin ja Steven Creen esittämä aviopari menettää toisen kaksoispojistaan. He etsivät uutta rauhaa Suomesta. Kuollut poika kuitenkin kummittelee perheen arjessa. Molempia poikia esittää Tristan Ruggeri.

Suomalaista katsojaa tietenkin kiinnostaa, millaisena Suomi elokuvassa esitetään. Kaikki suomalaiset ovat epäilyttävän oloisia tuppisuita, jotka vain tuijottavat vieraita ja he tahtovat jotain pahaa perheen pojalle. Uudessa kotikylässä asuu onneksi myös muita englanninkielisiä. Brittiläinen Helen (Barbara Marten) ymmärtää varoittaa perhettä kammottavista suomalaisista esittelemällä kuvaa sarvipäisestä paholaisesta. Samalla hän kertoo näkemistään enneunista.

Suomalainen katsoja ei voi suhtautua tähän kuin huumorilla. Suomen kieltä elokuvassa kuullaan muutaman lauseen verran ja nekin kuulostavat vieraskielisen lausumilta. Tehokkaimmillaan suomi on loppupuolen uhrikohtauksessa, jossa manataan loitsua suomeksi.

Elokuvan tehokeino on painostava tunnelma. Jump scare -tyyppistä säikyttelyä käytetään muutamassa kohtauksessa. Elokuva lopetetaan kaiken ylöspäin kääntävään twistiin. Samalla unohdetaan kokonaan se jännitys, joka luotiin omituisten pakanamenojen ympärille.

Pääosanesittäjä Palmer on hyvä. Puitteiltaan elokuva on tasokas ja elokuvasta löytyy muutama tyylikäs kohtaus. Juoni on vain hirvittävän keskinkertainen.

Kommentoi

Hae Heilistä