Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Yliluonnollinen paha

Ida (Rakel Lenora Fløttum) on muuttanut perheineen uudelle asuinalueelle, jossa asuvilla lapsilla on selittämättömiä voimia. Ida (Rakel Lenora Fløttum) on muuttanut perheineen uudelle asuinalueelle, jossa asuvilla lapsilla on selittämättömiä voimia.

Norjalainen Eskil Vogt on viimeisen vuoden sisällä saanut näkyvyyttä sekä oman ohjaustyönsä The Innocentsin myötä, mutta myös Joachim Trierin ohjaaman The Worst Person in the World -elokuvan toisena käsikirjoittajana.

Vogt onkin tunnetumpi käsikirjoittajana kuin ohjaajana. Hän on ollut mukana käsikirjoittamassa useampaakin Trierin elokuvaa. Tätä ennen hän on ohjannut yhden pitkän elokuvan, vuonna 2014 ilmestyneen Blind-draaman.

The Innocents yhdistää yliluonnollista fantasiaa ja kauhusävyjä nuorisoelokuvaan. Elokuvan päähenkilö on nuori Ida (Rakel Lenora Fløttum). Idan perhe on juuri muuttanut uudelle, suurten kerrostalojen muodostamalle asuinalueelle.

Asuinpaikka ei ole urbaani, koska metsä alkaa aivan kerrostalojen vierestä. Isän ja äidin lisäksi perheeseen kuuluu autistinen isosisko Anna (Alva Brynsmo Ramstad).

Ida tutustuu naapurissa asuvaan saman ikäiseen Beniin (Sam Ashraf). Ida oppii, että Benillä on maagisia kykyjä. Hän pystyy viskomaan tavaroita koskematta niihin. Kohta käy ilmi, että myös muilla asuinalueen lapsista on selittämättömiä voimia.

Aisha (Mina Yasmin Bremseth Asheim) kykenee telepaattisesti vaihtamaan ajatuksia muiden kanssa. Aishasta tulee ainoa ihminen, joka osaa sujuvasti kommunikoida Idan siskon Annan kanssa. Ja kohta myös Annalla on voimakkaita yliluonnollisia voimia.

Elokuvassa aikuiset jäävät taustalle. Elokuva seuraa neljän nuoren välienselvittelyä. Benistä muodostuu elokuvan pahis, joka nähdään koko naapuruston uhkana. Hänen kykynsä kuvataan voimakkaimpina. Jännitys syntyy siitä, voivatko muut lapset päihittää sadistisesti käyttäytyvän Benin.

Elokuva käsittelee selittämättömiä väkivallan tekoja. Voisi varmasti puhua myös pahuudesta. Elokuvan asetelma jää paikoin mustavalkeaksi. Perheissä näytetään vilaukselta olevan masennusta ja välinpitämättömyyttä, mutta aiheiden käsittely tapahtuu hyvin pintapuolisesti. Nuorten välinen asetelma muistuttaa välillä yksinkertaista supersankarielokuvaa. Yksioikoinen paha kohtaa joukon hyviksiä.

Elokuvan fantasian voi tulkita lasten tavaksi tulkita vaikeita asioita, kuten kuolemaa ja väkivaltaa. Musiikin elokuvaan on säveltänyt suomalainen Pessi Levanto.

Kommentoi

Hae Heilistä