Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Everything Everywhere All at Once on psykedeelinen perhe-elokuva

Elokuvan omituisimmassa rinnakkaisulottuvuudessa ihmisillä on nakit sormien tilalla. Elokuvan omituisimmassa rinnakkaisulottuvuudessa ihmisillä on nakit sormien tilalla.

Rinnakkaisulottuvuudet ja multiversumi ovat nykyään populaarikulttuurin peruskauraa. Everything Everywhere All at Once -elokuva ei ole kuitenkaan mikään kovista faktoista kiinnostunut kvanttimekaniikan oppitunti.

Elokuva on psykedeelinen hupailu multiversumin idealla. Paikoin se muistuttaa hektistä piirrettyä. Mitä tahansa voi tapahtua.

Päähenkilö Evelyn (Michelle Yeoh) on elokuvan aloitustodellisuudessa itsepalvelupalvelupesulan omistaja. Muissa mahdollisissa todellisuuksissa hän saattaa olla oopperalaulaja, kungfun taitaja tai pizzakyltinpyörittäjä. Omituisimmassa vaihtoehdossa ihmisillä on sormien tilalla nakit.

Juonen kuvailu on itsessään surrealismia. Pesulatodellisuudessa Evelyn on huonoin mahdollinen versio itsestään, joten hänellä syntyy kyky olla kaikki mahdolliset versiot itsestään. Todellisuuksien välillä sukkulointi tapahtuu tekemällä jotain mahdollisimman epätodennäköistä. Syömällä vaikka huulirasvapuikko.

Perheen isä Waymond (Ke Huy Quan) muuttuu välillä kaiken osaavaksi toimintasankariksi. Tytär Joy (Stephanie Hsu) taas on kaiken pahan alku ja juuri, lähes kaikkivoipa Jobu Tupaki.

Perhe on amerikankiinalainen, joten iso osa dialogista on kiinankielistä. Elokuvan kokonaisuus pyritään pitämään koossa pienehkön näyttelijäryhmän avulla. Samat hahmot esiintyvät melkein kaikissa todellisuuksissa. Katsojalle esitetään jonkinlainen maailmanselitys.

Universumien uhkana on bagelin keskelle syntynyt musta aukko. Jamie Lee Curtis esittää verotoimiston tätiä. Myös hänestä muodostuu maailmanlopunairut.

Everything Everywhere All at Once on tavallaan pelkkää elokuvallista rakennetta.

Leikkaamalla voidaan siirtyä minne tahansa milloin tahansa. Onko elokuvassa lopulta juonta? Kaiken psykedelian takana tarina on lopulta keskinkertainen perheen kasvutarina. Meno on hervotonta ja hektistä.

Hahmot ovat sympaattisia, mutta mitään syvällistä ihmissuhdedraamaa tällaiseen elokuvaan on kenties mahdoton luoda.

Ohjaajat Dan Kwan ja Daniel Scheinert ovat tätä ennen tunnettuja kulttimainetta nauttivasta Swiss Army Man -elokuvasta, jossa Paul Dano ja Daniel Radcliffe esittävät autiolla saarella olevaa kaksikkoa. Senkin Kwan ja Scheinert ohjasivat yhteistyönä.

Kommentoi

Hae Heilistä