Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Top Gun: Maverick on lähinnä kasarihitin muistelua

Top Gun: Maverick -elokuvan pääosassa nähdään kukas muukaan kuin Tom Cruise. Kuva: 2019 Paramount Pictures Corporation Top Gun: Maverick -elokuvan pääosassa nähdään kukas muukaan kuin Tom Cruise. Kuva: 2019 Paramount Pictures Corporation

Alkuperäinen Top Gun (1986) oli loputonta auringonlaskua, hikoilua ja Giorgio Moroderin säveltämää kasarimusaa. Naiivia ja tunteellista. Juoni oli pinnallinen, mutta kuvat olivat paikka paikoin estetisoituja kuin musiikkivideoissa.

Elokuvasta muodostui jonkinlainen 1980-luvun viihde-elokuvien kiteytymä. Arvostus perustuu enemmän nostalgialle ja kenties jopa campille kuin elokuvallisille arvoille. Top Gunin ohjasi nyt jo edesmennyt Tony Scott.

Top Gun: Maverickin ohjaaja Joseph Kosinski on tehnyt uuden version myös toisesta 1980-luvun hitistä. Hänen ensimmäinen ohjauksensa oli Tron: Perintö (2010).

Top Gun: Maverick on jatko-osa. Lentäjähuippuja kouluttava Top Gun -ohjelma on edelleen olemassa. Päähenkilö Maverick palaa kouluun ja hänestä tulee opettaja sotilaalliseen operaatioon. Operaatio vaatii tietenkin ällistyttävän vaikeaa ja nopeaa hävittäjälentokoneen hallintaa.

Alkuperäisistä näyttelijöistä mukana ovat päätähti Tom Cruise sekä lähes sanattomassa roolissa piipahtava Val Kilmer.

Elokuvasta on vaikea puhua vertaamatta sitä alkuperäiseen. Miten 1980-luvun sentimentaalisuus ja hikinen erotiikka siirtyvät 2020-luvulle? Eivät kovin hyvin.

Top Gun onnistui parhaimmillaan uhkumaan kasarin elinvoimaa ja menevyyttä. Top Gun: Maverick jää haaleaksi lämmittelyksi. Elokuvassa on lukuisia pastissinomaisia viittauksia ensimmäiseen osaan. Nyt ei pelata paidatta beach volleyta vaan viskotaan jenkkifutista.

Elokuva ei sisällä selkeää dramaturgiaa. Ensimmäinen puolisko tuntuu jaarittelulta. Top Gun -ohjelman tilanne päivitetään katsojalle. Samalla Maverick lämmittelee vanhaa suhdettaan Jennifer Connellyn esittämään baarimikkoon.

Menoa ja meininkiä on kunnolla vasta aivan lopussa. Samaan tapaan kuin kasarielokuvassakin vihollisvaltio jätetään mainitsematta. Juoni huipentuu suihkukoneilla tapahtuvaan action-jaksoon. Elokuva päättyy juuri kun se vihdoin pääsee käyntiin.

Top Gun -koulun nuorisokaarti jää kasvottomaksi joukoksi. Mukana on ensimmäisessä elokuvassa kuolleen Goosen poika Bradley ”Rooster” Bradshaw (Miles Teller), jonka kanssa Maverick joutuu välienselvittelyyn.

Top Gun: Maverick on liian aikuismainen ollakseen vangitseva toimintaelokuva.

Kommentoi

Hae Heilistä