Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Operaatio Mincemeat on romanttista haikailua

Elokuvassa nähdään salajuonen lisäksi kolmiodraama. Elokuvan pääosaa esittää Colin Firth. Kuva: FilmNation Elokuvassa nähdään salajuonen lisäksi kolmiodraama. Elokuvan pääosaa esittää Colin Firth. Kuva: FilmNation

Ohjaaja John Maddenin tunnetuin elokuva on romanttinen komedia Rakastunut Shakespeare vuodelta 1998. Elokuva voitti muun muassa parhaan elokuvan Oscarin. Romanttisten komedioiden vastapainoksi Madden on ohjannut useita trillerielokuvia.

Operaatio Mincemeat on sotaelokuva trillerijuonella, ja myös romantiikkaa on mukana. Elokuvan pohjana on Ben Macintyren kirjoittama kirja vuodelta 2010. Tarina perustuu monessa kohdin historiallisille faktoille. Ihmissuhdepuoli on arvailua.

Elokuvassa seurataan monimutkaisen salajuonen kehittelyä. Toisin sanoen tarina on täynnä yksityiskohtia, mutta se etenee suoraviivaisesti. Toisessa maailmansodassa vuonna 1943 brittitiedustelupalvelu luo salajuonen natsi-Saksan hämäykseksi. Natsien huomio yritetään siirtää Kreikan rannikolle, jotta liittoutuneet pystyvät valloittamaan Sisilian.

Salajuonen kehittelyvaihe on elokuvan kiinnostavin jakso. Operaatiota varten tarvitaan rantaan huuhtoutuva ruumis. Hukkuneen mukana on laukullinen tekaistuja asiakirjoja. Samalla ruumiille luodaan keksitty menneisyys. Päähenkilöt uppoutuvat fiktiivisen hahmon luontiin kuin kirjailijat. Todellisuudessa kuollut mies on syönyt annoksen rotanmyrkkyä.

Colin Firthin esittämä komentajakapteeni Ewen Montagu johtaa operaatiota. Mukana salaisessa operaatiossa ovat myös tiedustelupalvelun Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen) sekä vähän myöhemmin Jean Leslie (Kelly Macdonald). Näiden kolmen välille kehittyy romanttisia tunteita.

Elokuva alkaa lupaavasti. Loppupuolella juoni ei pysy enää kasassa. Kun itse ruumis huuhtoutuu Espanjan rannikolle, elokuva kadottaa suuntansa ja jännitys ei ole enää vetävä. Ehkä tarina on liiankin uskollinen todellisille tapahtumille. Juonessa on tyhjäkäyntiä.

Suurin ongelma on kuitenkin romanttinen kolmiodraama. Ihmissuhdedraama on mekaanista ja itseään toistavaa, eikä henkilöiden välillä ole oikeaa kipinää. Aivan kuin hahmot astuisivat sotaelokuvasta välillä saippuaoopperaan.

Hiukan omituisesti Operaatio Mincemeat muistuttaa niitä vanhoja elokuvia, joissa jokaiseen lajityyppiin on ollut pakko mahduttaa ylimääräinen romanttinen sivujuoni.

Kommentoi

Hae Heilistä