Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Sieniretki on liian kiltti komedia

Jaana Saarinen, Minttu Mustakallio ja Satu Silvo ovat mukana sieniretkellä, jolla voisi olla selvempää moraalittomuutta. Jaana Saarinen, Minttu Mustakallio ja Satu Silvo ovat mukana sieniretkellä, jolla voisi olla selvempää moraalittomuutta.

Käsikirjoittaja-ohjaaja JP Siili aloitti uransa jo 1990-luvun alussa television puolella.

Eniten huomiota ovat saaneet 2000-luvun alun elokuvat, kuten seksikuvastolla provosoimaan pyrkinyt Hymypoika (2003) ja Remu Aaltosesta kertonut elämäkertaelokuva Ganes (2007). Edellinen elokuva oli sekin jonkinlainen musiikkielämänkerta. Veljeni vartija (2018) kuvasi räppäri Cheekin ja tämän veljen vaiheita.

Sieniretken pääkaksikkoa esittävät Martti Suosalo ja Ville Myllyrinne. PJ (Suosalo) on käsikirjoittaja ja Jami (Myllyrinne) kotkalainen autokauppias. Elokuvan alussa he poimivat psykedeelisiä taikasieniä golfkentän pusikosta ja vuokraavat mökin Saaristomereltä. Viikonloppureissu kokee kolauksen, kun he tajuavat, että sienet eivät lopulta ole kuin tavallisia ruokasieniä. Syntyy missio löytää oikeita huumeita. Ei auta kuin jättää syrjäinen mökki ja lähteä Turkuun.

Komedia on lajityyppinä usein toimivan dialogin varassa.

Sieniretkessä sanailu on välillä osuvaa. Lopussa PJ kirjoittaa viikonlopun tapahtumat käsikirjoitukseksi, josta tehdään elokuva. Juonessa on siis pieni ripaus metafiktiota.

Elokuvan alkupuolisko on toimiva. Niin sanottu kolmas näytös kuitenkin vesittää elokuvan. Jonkinlainen valaistuminen koetaan, mutta laimealla tavalla. Lopussa henkilöt muuttuvat selittäviksi.

Sieniretki on kotimaista draamakomediaa. Se on genre, joka harvoin onnistuu. Elokuva on niin sanottu buddy film, kaverikomedia. Elokuvassa mainitaan nimeltä Todd Phillipsin ohjaamat The Hangover eli Kaamea kankkunen -elokuvat. Ihan niin sekavaksi meno ei kuitenkaan ylly. Elokuvan juoni on harmillisen antikliimaksinen. Huumori toimisi paremmin, jos lipsahdettaisiin välillä roisimpaan menoon.

Elokuvan hahmot ovat lopulta vähän liian hyveellisiä. Komedia vaatisi selvempää moraalittomuutta.

Kommentoi

Hae Heilistä