Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Punttikomedia on karikatyyrimäinen elokuva, jonka käsikirjoitus on jäänyt keskeneräiseksi

Elokuvan päärooleissa toimivat kirjastonhoitaja Kerttua esittävä Iina Kuustonen ja Kertun personal traineria Viliä esittävä Mikko Töyssy. Elokuvan päärooleissa toimivat kirjastonhoitaja Kerttua esittävä Iina Kuustonen ja Kertun personal traineria Viliä esittävä Mikko Töyssy.

Aleksi Delikourasin esikoisohjauksen alkupremissi on lupaava. Kirjastonhoitaja Kerttu (Iina Kuustonen) saa lääkäriltä määräyksen mennä kuntosalille. Salilla selviää, että Kertun genetiikka on täydellinen lihasharjoitteluun ja kohta hän treenaa bikini fitness -kisoja varten.

Elokuvassa kertojana toimii Mikko Töyssyn esittämä Vili, joka on doupannut itsensä menneinä vuosina kotimaan suurimmaksi lihaskimpaleeksi. Muita elämäntaitoja hän ei ole treenin ohessa ehtinyt oppia, ja pyykitkin peseytyvät vielä äidin pesukoneessa. Vilistä tulee vastahakoisesti Kertun personal trainer.

Elokuvan on käsikirjoittanut Pekko Pesonen. Viime vuonna nähdyssä Perunassa Pesonen hassutteli yritys- ja startup-maailman ilmiöillä siirtämällä ne keskiaikaan. Punttikomedia taas hakee huumoria pakkomielteisestä treenaamisesta. Perunan tavoin Pesonen etsii tässäkin huumoria omituisista käsitteistä. Punttikomediassa kielellinen komiikka ei kuitenkaan toimi yhtä hyvin.

Käsikirjoitus on jäänyt valitettavan keskeneräiseksi. Elokuvassa on useampi turha sivupolku ja henkilö. Myös päähenkilö Kertun jahkailu harrastuksensa kanssa on pahimmillaan ärsyttävää. Päähenkilön tahdon suunta on epämääräinen.

Elokuva on räätälöity ihmisille, joille kuntosali on tuttu paikka. Punttikomedia ei ole komediana räävitön. Se ottaa salilla olemisen ja treenaamisen vähän liian vakavissaan ja päätyy julistamaan treenaamisen ilosanomaa. Tarinasta muodostuu puolustuspuhe kehonrakennuksen ja fitness-urheilun puolesta. Terveysintoilusta olisi pystynyt kehittämään iskevämpääkin huumoria. Tuotesijoittelu on silmiinpistävää.

Välillä Punttikomedia haluaa olla kepeä jenkkityylinen urheilukomedia. Välillä taas yritetään esittää hahmoja syvällisemmässä valossa. Hahmot ovat kuitenkin aivan liian karikatyyrimäisiä, jotta katsoja osaisi suuremmin välittää näistä.

Elokuvan sanoma on todeta, että ihminen saa harrastaa mitä haluaa, eikä muilla pitäisi olla siihen sanottavaa. Tämä kerrotaan yksioikoisen julistavaan tyyliin.

Ohjaaja Delikouras on ohjaamassa myös ensi vuonna teattereihin tulevan Spede-elokuvan, jossa Spedeä esittää Riku Nieminen.

Kommentoi

Hae Heilistä