Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Arvostelu: Kupla on toimiva kuvaus nuoruudesta ja keski-iästä

Sekä nuoret että vanhemmat ovat elokuvassa samalla tavalla sekaisin. Kuvassa Saimi Kahrin esittämä Linda (vas.), Stella Leppikorven esittämä Eveliina sekä Eedit Patrakan esittämä Mia. Sekä nuoret että vanhemmat ovat elokuvassa samalla tavalla sekaisin. Kuvassa Saimi Kahrin esittämä Linda (vas.), Stella Leppikorven esittämä Eveliina sekä Eedit Patrakan esittämä Mia.

Aleksi Salmenperän elokuvissa ihmiset ovat lähes poikkeuksetta jonkinlaisen olemassaolon tyhjyyden keskellä. Edellisen elokuvan nimi, Tyhjiö, on kuvaava. Se voitti läjän Jussi-palkintoja. Salmenperä on ollut Suomen seuratuimpia ohjaajia jo vuoden 2007 Miehen työ -elokuvasta lähtien.

Salmenperä onnistuu aina sekoittamaan vakavaan draamaan mustaa huumoria. Kuplakaan ei ole mitään pitkäpiimäistä angstia. Se on yhtä aikaa kuvaus nuoruudesta ja keski-iästä. Elokuvan alussa lukioikäiselle Eveliinalle (Stella Leppikorpi) selviää, että hänen äidillään on suhde toiseen naiseen. Tämän jälkeen Eveliina yrittää pitää epätoivoisesti äidin ja isän liiton kasassa. Vanhempina nähdään Minna Haapkylä ja Tommi Korpela. Molemmat ovat ohjaaja Salmenperän luottonäyttelijöitä.

Useat kohtaukset seuraavat tyttären ja isän suhdetta. Jonkinlainen luonnollinen yhteenkuuluvuus on kuitenkin jo kadonnut ja perheenjäsenet ajelehtivat irrallisina. Tällaisesta asetelmasta saisi helposti väkinäisen, mutta Kupla antaa henkilöidensä hengittää. Elokuvan tapahtumat ovat välillä hiukan korneja.

Sekä nuoret että vanhemmat ovat samalla tavalla sekaisin. Perhekuvauksen lisäksi elokuva seuraa Eveliinan elämää tämän kavereiden kanssa. Hän ehtii kruisailemaan mopoautolla, sekoilemaan ystäviensä kanssa ja kiinnostumaan Amos Brotheruksen esittämästä Jonista. Elokuvan lopetus on turhan tavanomainen.

Käsikirjoitus on kuitenkin toimiva. Nuoriso osaa välillä kommentoida liiankin ironisen tarkkasanaisesti keski-iän kipupisteitä.

Viime vuosina monet kotimaiset elokuvat ovat tapahtuneet lumisissa pikkukaupungeissa. Myös Kuplassa eletään tarkemmin määrittelemättömässä talvimaisemassa.

Stella Leppikorpi on ensimmäisessä pääroolissaan loistava. Kokonaisuutena Kupla on hyvä, muttei kuitenkaan yhtä onnistunut kuin Salmenperän parhaat elokuvat.

Kommentoi

Hae Heilistä