play

Tarinaniskentä: Elsi Komun Sinkkuelämää vakuutti tuomariston ja vei kokeneen esiintyjän Kärsämäelle SM-kilpailuun

Elsi Komu tunnetaan runojen esittäjänä, mutta nyt hän osoitti hallitsevansa myös toisenlaisen sanankäytön. Punaisessa puserossa kuunteleva Seppo Turunen ylsi kilpailun kakkoseksi.

Elsi Komu tunnetaan runojen esittäjänä, mutta nyt hän osoitti hallitsevansa myös toisenlaisen sanankäytön. Punaisessa puserossa kuunteleva Seppo Turunen ylsi kilpailun kakkoseksi. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Elsi Komu tunnetaan Joensuussa kokeneena esiintyjänä varsinkin Runon Ystävien kautta. Keskiviikkona hän kuitenkin tunnusti jännittävänsä astuessaan kirjailijayhdistys Ukrin tiloissa parikymmenpäisen yleisön eteen tarinaniskennän Pohjois-Karjalan mestaruuskilpailuissa.

Sopivaa taisi jännitys olla: Komun tarina Sinkkuelämää voitti kilpailun ja sai tuomariston (Pentti Stranius, Tarja Tuovinen, Jussi Hyvärinen, Seppo Timonen) kehut. Komu lähtee kesällä edustamaan maakuntaa Kärsämäelle SM-kilpailuun. Toiseksi sijoittui Seppo Turunen tarinallaan Lainaaminen. Osanottajia oli viisi.

Tuomaristo oli yksimielinen kahdesta parhaasta, ja heidän välinen eronsa oli hyvin pieni.
Pentti Stranius

– Taso oli pitkästä aikaa hieno. Tuomaristo oli yksimielinen kahdesta parhaasta, ja heidän välinen eronsa oli hyvin pieni, Pentti Stranius tiivisti.

Komua ja Turusta kiiteltiin muun muassa kyvystä kuljettaa tarinaa sujuvasti eteenpäin ja rakentaa toimiva loppunousu. Kaksikko pysyi myös varsin hyvin annetussa seitsemän minuutin aikarajassa.

Komun tarina elämästä ilman näkyvää parisuhdetta sai kehuja tavasta, jolla kertoja nosti esiin vaikeaksikin koetun aiheen. "Oot sie koskaan vaihtanu suutelmia miehen kanssa", on yksi Komun joskus kuulema kysymys.

Suorasukainen oli myös vanhapiikuudesta puhuneen savolaisen maalaismiehen ihmettely: "Sinähän oot normaalin näkönen ja vaikutat terveeltäkin."

– Alan olla sinkkuuteeni niin valmis, että en ole vaivaantunut. Nyt voin niistä asioista kertoa, Komu totesi.

Seppo Turusen ansiona oli muun muassa perinnesanaston, sellaisen kuin perunanistutuksessa käytetty hevosvetoinen puu-uatra, hallinta. Tarina avasi vuosikymmenten takaista maaseutu-Suomen lainaamiskulttuuria. Kiinnostavaa oli muun muassa se, että kesähelteellä kun ei mielellään leivinuuneja lämmitelty, kylän emännät leipoivat vuorotellen, ja leipää käytiin vuoron perään lainaamassa ja lainoja palauttamassa sen mukaan, kuka milloinkin leipänsä paistoi.

Tuomareista Jussi Hyvärinen nosti esiin sen, että vaikka lennokkaita tarinaniskijöitä löytyykin, moni menee kipsiin, jos seitsemän minuutin tarina pitää esittää tuomareiden ja yleisön edessä. Ukrin tiloissa kaikki viisi kilpailijaa selvisivät hyvin, mutta sielläkin rennoimmat tarinat jutusteltiin vapaamuotoisesti sinä aikana, kun tuomaristo oli vetäytynyt pohtimaan ratkaisujaan.

– Kannattaa varautua siihen, että Kärsämäen areenalla ihmisiä on 150, Pentti Stranius evästi.

Pohjois-Karjalan kilpailussa kaikki tarinat olivat huumoripitoisia, mutta Kärsämäellä on menestytty myös tunteisiin menevillä tarinoilla. Straniuksen mukaan arviolta 85–90-vuotias evakkonainen itketti kansaa kahtenakin kesänä oman elämänsä tarinalla.

SM-kilpailu järjestetään Kärsämäellä 3.8.2024.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta