Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Viisi ihmistä viuhtoo ja rokkaa menemään

Lauantaina Joensuuhun saapuva Luukas Oja valmistelee parhaillaan syksyllä julkaistavaa debyyttialbumiaan. Kuva: Lisa Nikula Lauantaina Joensuuhun saapuva Luukas Oja valmistelee parhaillaan syksyllä julkaistavaa debyyttialbumiaan. Kuva: Lisa Nikula
Jokainen, joka on kokenut Luukas Ojan keikan vähintään kerran elämässään, tietää ja tuntee bändistä tihkuvan raikkaan vimman. Tai intohimon musiikkiin, kuten asian näkee Luukas Ojan solisti ja kitaristi Iita Ylönen. Kun bändi itsekin tykkää ihan älyttömästi soittamastaan musiikista, mikä järki tunteiden peittelyssä olisi?

Ja kun on hauskaa, silloin sattuu ja tapahtuu kaikenlaista suunnittelematonta. Ylönen esimerkiksi muistaa tasan yhden sellaisen keikan, jolla hänen kitarassaan olisivat piuhat ja muut osaset pysyneet paikoillaan.

Niillä kaikilla muilla kitarapiuha on vähintään irronnut, ja välillä itse kitarakin on tipahtanut.

–  Olen minä joillain pienemmillä lavoilla varmaan myös mätkinyt kitaristiamme Iivaria milloin mihinkin, kun hän on minun vasemmalla puolellani. Ehkä kerran olen tainnut saada sähkötkin poikki, mutta mitään täysin hengenvaarallista ei ole sattunut, Ylönen kertaa.

Lauantaisen Joensuun-keikan suhteen hänellä on ainakin yksi tavoite: kitarapiuha pysyy kitarassa kiinni.

Kun Karjalan Heili jutteli edellisen kerran Luukas Ojan kanssa reilu vuosi sitten, outokumpulaisessa kahvilassa tunnelmistaan kertoi bändin toinen laulaja, Jessica Kräkin. Nauhurille tallentui puhetta paitsi Kräkinin tanssiopinnoista ja elämästä vanhassa kaivoskaupungissa myös neljättä bändikeikkaansa jännittäneestä Luukas Ojasta.

Tammikuussa 2020 jännitys on jo hieman hellittänyt, sillä bändikeikkoja on takana sen verran, että yhtyeen keikkasetti on alkanut lutviutua. Lisäksi Luukas Oja valmistelee ensi syksynä ilmestyvää debyyttialbumiaan yhdessä levy-yhtiö Playground Musicin kanssa.

Ylösen, Kräkinin, kitaristi Iivari Nenosen, basisti Ilkka Nanouchen ja rumpali Olavi Tantun kokoonpano on myös herättänyt hyvällä tavalla kiinnostusta. Luukas Oja on huomioitu niin Soundissa kuin Rumbassakin, minkä lisäksi YleX:n musiikkitiimi rankkasi yhtyeen Läpimurto 2020 -listalla sijalle kolme. Usko Luukas Ojan mahdollisuuksiin on siis vahva.

Kaiken tämän jatkoksi yhtyeellä on nykyisin oma bänditreenis Helsingin Lauttasaaressa. Vielä vuosi sitten bändi treenasi Pop & jazz -konservatoriolla, eikä Ylösellä ollut edes omaa kitaraa.

Bänditreenikseltä Ylönen löytyi perjantainakin kello 16 aikoihin, tosin puhelinhaastattelua varten hän joutui kömpimään ulkoilmaan jostain maan uumenista. Treeniksellä luurin kuuluvuudella on tapana tökkiä.

Siellä maan alla Ylönen kuitenkin viihtyy ja hyvin, varsinkin nyt.

–  Tänään on ollut siitä kiva päivä, että olemme saaneet koko poppoon tänne treenailemaan ensi viikkoa varten. Aloittelemme varmaan tänään myös puuhastelemaan Luukas Ojan ensimmäisen akkarisetin kanssa. Sellainen vedetään muutaman viikon päästä Helsingissä Ruoholahdessa, hän paljastaa.

Keikkoja Luukas Oja soitti viime vuonna hyvin erilaisissa paikoissa. Keikka-auto kurvasi viisikon muun muassa Kesälahdelle latoon, Helsingin Tavastialle ja Seinäjoen Provinssiin, ja kaikissa oli niin omanlaisensa meininki, ettei Ylönen halua poimia mitään yksittäistä huippuhetkeä. Paitsi ehkä keikan Ilosaarirockissa.

Alun perin Heinävedeltä kotoisin olevat ystävykset, Kräkin ja Ylönen, saivat ajatuksen Luukas Ojasta opiskellessaan Niinivaaran lukiossa. Oman kaupungin festareilla esiintymisestä he uskalsivat lähinnä haaveilla ja silloinkin unelma tuntui ihan mahdottomalta. Ei niin kävisi koskaan.

Viime heinäkuussa mahdottomasta tuli totta, ja Ylöselle jäi Ilosaarirock-keikasta hyvin elävä muisto.

–  Muistan, kun aloimme vetää toista biisiä, minua alkoi melkein itkettää kesken setin, kun se oli niin siistiä. Siellä oli valtavasti ihmisiäkin.

Lauantaina Luukas Oja soittaa ravintola Kerubissa vuoden ensimmäisen keikkansa. Ylönen uumoilee, että settilistalla on silloin yksi sellainen biisi, jota bändi ei ole soittanut vielä kertaakaan livenä.

Noin muutoin, bändin tunteville on luvassa ehtaa Luukas Ojaa.

–  Ja niille, jotka eivät tiedä mitä se tarkoittaa, niin viisi ihmistä viuhtoo lavalla, fiilistelee ja rokkaa menemään. Minullahan on itse asiassa sunnuntaina synttärit, on niin ihanaa olla siellä, 23 vuotta täyttävä Ylönen iloitsee.

Seuraavan singlensä Luukas Oja julkaisee helmikuussa. Ylönen kuvailee biisiä sanoilla ”tarttuva” ja ”sikahyvä”, ja se jatkaa samaa linjaa kuin yhtyeen aiemmat singlet, Ei on ei ja Luukasoja. Eli siis rokkia ja tiettyä kantaa ottavuutta.

–  Olemme vetäneet biisin pari kertaa keikoillakin. Tällä hetkellä taistelemme vielä sen nimestä, mutta teema pyörii materialismin ympärillä.

Single on mukana myös Luukas Ojan tulevalla debyyttialbumilla, josta noin puolet alkaa olla sovitettuna. Levyllä ei ole vielä nimeä, mutta Ylösen mukaan sillä on alkanut hahmottua Luukas Ojan henkinen maailma.

Musiikkiin on helppo ammentaa asioita, jotka jotenkin kiukuttavat ja ahdistavat.

–  Se ehkä vähän kuuluukin meidän musastamme, mutta tavoitteenamme on muuttaa maailmaa myös hyvään suuntaan. Ei pelkästään ärsyyntyä siitä, miten tai mitkä asiat ovat kurjasti, Ylönen pohtii.

Kommentoi

Hae Heilistä