Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Piste kuuluu edelleen keikkasettiin

Musiikin pariin palannut Katri Ylander julkaisee kevättalvella kolmannen paluusinglensä. Loppuvuodesta luvassa on myös kokonainen albumi. Kuva: KATRI TAMMINEN Musiikin pariin palannut Katri Ylander julkaisee kevättalvella kolmannen paluusinglensä. Loppuvuodesta luvassa on myös kokonainen albumi. Kuva: KATRI TAMMINEN

Joulukuussa 2005 Katri Ylanderin elämä muuttui isosti, kun hän sijoittui toiseksi Idols-laulukisassa. Finaalilähetyksen aikoihin 20 vuotta täyttänyt Ylander oli aiemmin osallistunut lähinnä matalan profiilin laulukilpailuihin ja esiintynyt ystävänsä kanssa koulun juhlissa . Elämänkokemusta oli juuri sen verran kuin parikymppisellä yleensä, muusikkona olemisesta ei juuri mitään. Laulaa hän kyllä osasi.

Unelmasta tuli Idolsin myötä totta, mutta artistin työn todellisuuteen Ylander ei ollut valmistautunut. Millaista on kiertää ympäri Suomea, kun keikat saattavat alkaa hyvinkin myöhäisellä kellonlyömällä, ja miten arki muuttuu. Millaista on olla yhtäkkiä julkisuuden henkilö. Kaiken tämän omaksumiseen meni vuosia.

–  Tuntuu, että vasta nyt 34-vuotiaana olen valmis henkisesti tähän kaikkeen, kotoaan Helsingistä haastatteluun tavoitettu laulaja naurahtaa.

 

 

Ylanderin nykyisyys on vaatinut kaksi musiikillista hiljaisuutta. Ensimmäisen kerran hän jäi keikkatauolle vuonna 2010 miettiäkseen uransa seuraavaa siirtoa kolmen sooloalbumin jälkeen.

Tauolla syntyi Katri Ylander ja Yksinäinen yhtye, johon kuului Ylanderin lisäksi hänen silloinen avopuolisonsa. Yhtye teki teemalevyn, Uusi maa, jonka näkökulmia Ylander luonnehtii erittäin taiteellisiksi. Vuonna 2013 julkaistusta albumista ei tullut kaupallisessa mielessä menestys, eivätkä sen sinkkulohkaisut soineet radiokanavilla.

Seuraava suunnitelma oli, että Ylander tekisi albumin taas sooloartistina. Alkoi laulajalle sopivien kappaleiden etsiminen.

Sitten tuli ero.

–  Se oli iso juttu siinä mielessä, että olin avopuolisoni kanssa tehnyt melkein kymmenen vuotta yhteistyötä. Hän soitti bändissäni ja teki kappaleita, teimme tosi tiiviisti yhdessä töitä. Ero vei jalat alta vähäksi aikaa, että mitäs minun musikaalisuuteni tästä eteenpäin, Ylander taustoittaa.

Elämäntilanne vaati oman etsikkoaikansa. Ylander vaihtoi alaa ja työskenteli päivisin kahvilassa. Irtiotto musiikista teki hyvää ja työ oli mukavaa, mutta silti Ylander tunsi, että jokin ei täyttynyt.

–  En ollut kauhean onnellinen ihmisenä. Laulaminen ja laulamisen ilo puuttuivat elämästäni kokonaan.

Sitten Ylander sai tekstiviestin levy-yhtiöstään. Suomen Musiikin Kari Hynninen tiedusteli, haluaisiko Ylander edelleen laulaa.

–  Minulla olisi sinulle yksi kappale, joka voisi sopia. Haluatko tulla kokeilemaan? Hynninen kirjoitti.

 

 

Kappale oli Inspiraationa Juice -biisikilpailun voittanut Sinä pärjäät, josta tuli marraskuussa 2018 ilmestyessään Ylanderin paluusingle. Hittiä siitä ei tullut, mutta laulaja piti kappaleesta hyvin paljon. Paluu ei ollut myöskään jäämässä yhden biisin mittaiseksi.

Ylanderin seuraava single, Antti Kleemolan säveltämä ja Inka Nousiaisen sanoittama kappale oli ollut olemassa jo vuodesta 2015. Biisin silloiseen muotoon Ylander ei ollut pystynyt vielä samaistumaan, mutta kun sekä teksti että sävellys menivät uusiksi, fiilikset muuttuivat. Sano mulle jotain kaunista -nimen saaneessa kappaleessa oli nyt tarttumapintaa.

Samaa mieltä ovat olleet monet muutkin. Single on pysynyt radiosoittolistalla top 10:n tuntumassa yli 30 viikkoa, ja myös Spotify-soittokertoja Sano mulle jotain kaunista on saanut yli miljoona kertaa.

Kun single lähti niin hyvin soittoon, Ylander alkoi miettiä, voisiko myös keikoille olla kysyntää.

Olihan niille.

–  Laskeskelin, että nyt kevään aikana on nelisenkymmentä keikkaa.

 

 

Lauantaina Ylander saapuu Joensuuhun. Kaupunkiin hän linkittyy myös Idolsin kautta, sillä laulukilpailun semifinaalissa Ylander tulkitsi joensuulaisen Stella-yhtyeen kappaleen Piste. Esityksen myötä joensuulaisyhtye nousi koko kansan tietoisuuteen.

Piste on kuulunut Ylanderin keikkasettiin alusta lähtien ja kuuluu yhä, vaikka laulaja on miettinyt, onko sen esittäminen edelleen ok. Eihän Stellaakaan ole enää olemassa.

–  Se on ikään kuin minun kunnianosoitukseni bändille. Ihmiset haluavat kuulla sen aina, kyllä sitä huudellaan keikoilla, Ylander paljastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä