Julkaistu    |  Päivitetty 
Ville Tanskanen

Budjailu - saldo nousuun arjen teoilla

Opiskelijat ovat usein penninvenyttämisen mestareita. Heidän kohdallaan tämä on tosin pakon sanelemaa, välttämätöntä toimintaa. Nuudelit toimivat opiskelijoiden menovetenä, mutta miten muut voivat säästää?

Martta-yhdistyksen Rahat riittää! -hankkeen koordinaattori Erkki Ukkola sekä Silja Tarvonen Pohjois-Karjalan Martoista antoivat vinkkinsä järkevään nuukailuun.

Asumiseen liittyvissä säästöissä nousee esille kolme seikkaa: vuokra-asunnon hinta, sähkö- ja vesikulut.

– Jos mahdollista, voi yrittää muuttaa halvempaan vuokra-asuntoon, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Sähkönkulutuksestaan kannattaa olla perillä ja miettiä, voisiko siinä säästää.

Toimivia esimerkkejä ovat Ukkolan mukaan vaikkapa yösähkön hyödyntäminen (jos sähkösopimuksessa on halvempi yösähkö), energiatehokkaammat valaisimet ja valojen sammuttaminen, kun niitä ei tarvita.

–  Viihde-elektroniikka saattaa kuluttaa paljon sähköä myös valmiustilassa, jolloin esimerkiksi televisio kannattaa laittaa kytkimelliseen pistorasiaan ja sammuttaa kyseinen pistorasia silloin kun tv:tä ei katsota, Ukkola huomauttaa.

Uusien kodinkoneiden hankinnassa kannattaa suosia mahdollisimman energiatehokkaita vaihtoehtoja ja sellaisia, joihin on mahdollista saada tarvittaessa varaosia.

Pohjois-Karjalan Martat kehottavat myös pitämään asunnon lämpötiloja ja vedenkulutusta silmällä.

– Säädä huonelämpötila +20–21 asteeseen, makuuhuoneessa hieman viileämmäksi. Jääkaapin säilytyslämpötila olisi hyvä pitää +2 ja +6 asteen välillä ja pakastimen noin -18 asteessa. Vedenkulutuksessa säästää välttämällä juoksevan veden käyttöä tiskaamisessa ja lyhentämällä suihkussa vietettyä aikaa. Kannattaa myös pestä täysiä koneellisia ja vain silloin, kun se on tarpeen.

Arjen ruokamenoissa säästäminen taas lähtee liikkeelle suunnitelmallisuudesta. Kun tekee viikon ruokalistan ja ostaa siihen tarvittavat elintarvikkeet mahdollisimman vähäisillä erillisillä ostoskerroilla, välttyy heräteostoksien tekemiseltä.

– Ostoslistan tekeminen helpottaa näissä suunnitelmissa pysymistä. Kilohintoja vertailemalla, tarjouksia hyödyntämällä ja sesongin raaka-aineita suosimalla voi tehdä huomattavia säästöjä, Martat neuvovat.

Tietyissä kaupoissa punaisen lapun alennustuotteet myydään kello 21:n jälkeen vielä suuremmalla alennuksella.Tarjouksien perässä ei kuitenkaan kannata lähteä juoksemaan. Kannattaa ottaa huomioon tarjouksessa olevien tuotteiden tuotekoot ruokahävikin välttämiseksi.

– Yhden henkilön talouksissa tämä ruokahävikki on ongelma, jonka voi välttää esimerkiksi pakastamalla ylijäämäruoat tai kutsumalla ystäviä syömään. Ajan saatossa omat ostotottumukset tuppaavat yleensä vakiintumaan, eikä niistä huomaa potentiaalisia säästökohteita.

– Tämän vuoksi kuitit kannattaa kerätä talteen. Niitä lukemalla voi selvitä hyviä säästökohteita, Ukkola selvittää.

Vaatekuluja koskevissa säästöissä Ukkola painottaa tarpeen merkitystä.

– Ei kannata ostaa mitään vain sen vuoksi, että se on halpa. Osta siis vain pelkkään tarpeeseen.

Vaateostoksissa kannattaa Ukkolan mukaan suosia kestäviä ja laadukkaita vaatteita sen sijaan, että ostaisi kertaostoina halvempaa pikamuotia.

– Vaatteiden oikeanlainen pesu ja ylläpito auttavat niitä pysymään pidempään kunnossa. Lisäksi kannattaa kokeilla korjata vaatteita, vaikkapa irronneen napin saa helposti paikalleen, Silja Tarvonen muistuttaa.

Arkipäivän liikkumisessa autoilu on iso rahareikä. Julkinen liikenne, kävely ja pyöräily ovat hyviä vaihtoehtoja. Kahteen viimeiseen sisältyy myös hyötyliikunnan positiiviset puolet.

– Maaseudulla auto on välttämättömyys, mutta tällöinkin on hyvä pohtia mahdollisuuksia vähentää auton käytön kustannuksia. Voisiko esimerkiksi työ- tai kauppareissut kulkea kimppakyydillä sen sijaan, että jokainen köröttelee omalla autollaan? Ukkola miettii.

–  Reissua suunnitellessa kannattaa muistaa, että juna- ja lentolippuja saa selvästi halvemmalla, kun käyttää vähemmän suosittuja vuoroja.

– Julkisessa liikenteessä kannattaa hyödyntää sarjalippuja, Martat lisäävät.

Ukkolan mukaan harrastusten kohdalla on hyvä arvioida hinnan ja hyödyn suhdetta. Harrastus voi maksaa, mutta voiko siitä saatua henkisen ja terveydellisen hyödyn arvoa mitata rahassa? Helppo ja klassinen säästökikka on käydä uimassa aamuvuorossa, mutta mitä muita hyviä kikkoja löytyy?

– Harrastusvälineet ja joihinkin harrastuksiin liittyvät kuukausimaksut ovat seikkoja, joissa voi säästää ostamalla halvempia harrastusvälineitä tai katkaisemalla kuukausittaisen kuntosalijäsenyyden, mikäli salilla käy epäsäännöllisesti, Ukkola sanoo.

Viihdemenoihin pätee samankaltaisia kikkoja kuin harrastuksiin. Kaupunkien sivustoilta saa vinkkejä ilmaistapahtumista. Elokuvien päivänäytökset säästävät rahaa, minkä lisäksi Yle Areena on tänä suoratoistosivustojen kultaisena aikana ilmainen vaihtoehto kuukausimaksullisille palveluille, kuten Netflixille ja HBO:lle.

Kommentoi

Hae Heilistä