Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Tavoitteena keikka Tuskassa

Kehutun Casualties Of Causality -debyyttialbumin viime vuonna julkaissut Maniac Abductor on yksi kolmesta joensuulaisesta metallibändistä, jotka selvittivät tiensä Tuska-torstain alkukarsintoihin. Kehutun Casualties Of Causality -debyyttialbumin viime vuonna julkaissut Maniac Abductor on yksi kolmesta joensuulaisesta metallibändistä, jotka selvittivät tiensä Tuska-torstain alkukarsintoihin.
Neljättä kertaa järjestettävä Tuska-torstai-bändikilpailu laajenee tänä vuonna Helsingistä Ouluun ja Joensuuhun.

Kilpailuun haki yhteensä sata bändiä, joista yleisö sai äänestää jatkoon 32 metallibändiä joulu–tammikuun aikana. Yleisöääniä kertyi ennätyksellisen paljon, yli 32  000.

Nyt Tuska-torstai on siinä vaiheessa, että on ensimmäisten alkukarsintojen aika. Kilpailu käynnistyy tulevana viikonloppuna Joensuussa ravintola La Barressa, jossa semifinaalipaikoista kisaa sekä perjantaina että lauantaina neljä hyvin erityylistä metallipumppua. Kaikilla niillä on 20 minuuttia soittoaikaa, ja molempina iltoina yleisö päättää, mitkä kaksi bändiä etenevät semifinaaleihin.

Kilpailun pääpalkintoa, keikkaa ensi kesän Tuska-festivaalilla, on mukana tavoittelemassa kolme joensuulaisbändiä: perjantaina kisaava Distress of Ruin sekä lauantaina soittovuoron saavat Maniac Abductor ja Decrowned.

Joensuulaisista ensimmäisenä kisan korkkaa melodisen death metallin taituri, Distress of Ruin, joka nousee Tuska-torstain myötä ensimmäistä kertaa yleisön eteen sitten marraskuun 2017. Pitkän hiljaisuuden taustalla on yhtyeen solistin Lauri Ruotsalaisen into seikkailla maailmalla aina Kanadassa asti. Takaisin hän palasi puolisen vuotta sitten.

– Ja meidän onneksemme hän tuli takaisin Joensuuhun. Pääsimme jatkamaan hommia, Distress of Ruinin rumpali Riku Romppanen kertoo.

Taukonsa päättäneelle yhtyeelle Tuska-torstai vaikuttaa mahtavalta tilaisuudelta. Siihen osallistuminen antoi pontta lähteä treenaamaan uudestaan varsinkin livesoittamista, ja nyt Distress of Ruin on taas valmis valloittamaan keikkalavoja.

Perjantaina La Barressa soittaa joensuulaisbändin lisäksi jyväskyläläinen Weightless World, lappeenrantalainen Sarof sekä kuopiolainen Marras. Tuska-torstaita aiempinakin vuosina seurannut Romppanen on huomannut, että bändien taso on kasvanut joka kerta. Siksi Joensuussakaan ei voi laskea pelkän kotiedun varaan.

Oman yhtyeensä valttikorteiksi Romppanen nimeää iän tuoman varmuuden ja tekemisen myötä karttuneen kokemuksen. Bändi hanskaa tiukatkin paikat.

– Pääasia meille on, että emme ole soittaneet pitkään aikaan livenä ja odotamme ihan täpinöissämme sitä. Live-esiintymisten takiahan me musiikkia teemme. Toivomme sen näkyvän myös jengille, Romppanen lisää.

Uutta tvistiä esiintymiseen tuonee Distress of Ruinissa perjantaina bassoa soittava Miikka Hulmi, joka tarjoutui tuuraamaan, kun yhtyeen basisti jättäytyi kisan alla pois. Hulmi soittaa Tuska-torstaissa myös lauantaina, silloin bändinsä Decrownedin riveissä.

Hulmilla on kova soittoviikonloppu edessä, mutta niin on kova Tuska-torstain pääpalkintokin. Keikka puhtaasti metallimusiikille omistetulla festivaalilla on myös hänen unelmansa, ja kyllähän sen tavoittelu houkuttelee.

– Totta kai pitää olla realisti. Sinne pääseminen vaatii tosi kovaa onnistumista, ja jos Helsinkiin asti finaaliin pääsee, täytyy saada herätettyä tunteita ja fiiliksiä, että erottuu massasta, Hulmi toteaa.

Decrowned oli mukana Tuska-torstaissa myös vuosi sitten, mutta silloin tie katkesi esikarsintaan. Tällä kertaa kävi paremmin, ja lauantaina melodista heviä soittava yhtye tähtää semifinaaleihin Maniac Abductorin, seinäjokelaisen Segmentian ja lappeenrantalaisen Namelesin kera.

Hulmin mukaan Decrowned on mukana bändikilpailussa, koska he haluavat tehdä yhtyeestään ison, mutta hän näkee Tuska-torstain tuottavan iloa myös joensuulaisille livemusiikin ystäville. Kaikki kiva ei tapahdu aina Helsingissä.

– Muistaakseni viime vuonna alkukarsinnat taisivat vielä olla oikeasti torstaisin, mikä rajoitti ja vaikeutti aika paljon ihmisten liikkumista, kun ei kukaan taida tätä vielä ammatikseen tehdä. Ja jos tekisi, ei tarvitsisi olla kisassa mukana.

– Tosi hieno juttu, että Tuska-torstai on Joensuussa. Semifinaalitkin taitavat olla täällä, Hulmi summailee.

Samaa mieltä on Maniac Abductorin kitaristi Jesse Elo. Edellisen kerran vuonna 2017 Tuska-torstaihin osallistunut Maniac Abductor eteni silloinkin alkukarsintoihin, jotka soitettiin Helsingissä Bar Loosessa. Elon mieleen reissusta jäi kilpailun konsepti sekä se, mitä thrashbändi tekee tänä vuonna toisin.

Onhan kilpailuun osallistuva bändikin nyt hyvin erilainen.

– Entistä nälkäisempi ja paljon tiukempi bändi. Enemmän keikkojakin on ollut jo alla, joten myös kokemusta on paljon enemmän. Eli lähinnä voisi sanoa, että eroa on kuin yöllä ja päivällä, Elo listaa.

Sitä hän ei kuitenkaan halua paljastaa, mitä Maniac Abductorin tämänkertaisella Tuska-torstai-keikalla tapahtuu. Pitäähän tilaa jättää yllätyksillekin.

Kommentoi

Hae Heilistä