Julkaistu    |  Päivitetty 

Heilin lakipalsta: Mitä voi tehdä, kun naapuri metelöi ja häiriköi, eikä vuokranantaja ei tartu asiaan?

Asumiseen liittyvät asiat herättävät usein lainopillisia kysymyksiä. Asumiseen liittyvät asiat herättävät usein lainopillisia kysymyksiä.

Lakiasiaa: Joensuulaisten asianajotoimistojen lakimiehet vastaavat Heilin lukijoiden kysymyksiin tällä palstalla.

 

Kysymys: Asun vuokrataloyhtiön omistamassa asunnossa vuokralla. Asuntoni yläpuolella sijaitsevasta asunnosta on kuulunut häiritsevää meteliä, kuten koputtelua ja naputtelua
jo pidemmän aikaa. Tätä tapahtuu myös hiljaisuuden aikana, viikonloppuisin ja jopa keskellä yötä.
Olen tiedustellut asian selvittämistä vuokranantajalta useaan kertaan, mutta asiaan ei ole oikein otettu kantaa eikä mikään ole muuttunut. On todella epäreilua, että muiden talon vuokranmaksajien on kuunneltava meteliä, joka ei kuulu normaaliin asumisen ja elämisen ääniin, ja talossa asuminen on käynyt äänien vuoksi raskaaksi.
Kysymys kuuluu, että mitä tällaiselle asialle voi tehdä, ja mitkä ovat häädön perusteet ylipäätään? Eikö vuokrataloyhtiön pitäisi puuttua asiaan jotenkin?

Vastaus: Kaikissa taloissa kuuluu normaalin elämisen ääniä, mutta naapurin häiritsevään elämään voidaan puuttua. Tyypillisissä useamman eri omistajan omistamassa asunto-osakeyhtiössä häiriötilanteissa asukas voi olla yhteydessä isännöitsijään ja isännöitsijä ryhtyy tarvittaviin toimiin asian osalta. Tällaiset tilanteet voivat pahimmillaan johtaa jopa siihen, että taloyhtiö ottaa huoneiston hallintaansa, ellei asiaa saada muutoin selvitettyä. Mikäli kuitenkin on kyse yhden ja saman omistajan omistamasta vuokrataloyhtiöstä, asian kuntoon saattaminen kuuluu vuokranantajalle eli talon omistajalle.
Vuokrataloyhtiössä häiriöstä tulee ilmoittaa vuokranantajalle, jonka velvollisuutena on ryhtyä tarvittaviin toimiin asian osalta. Vuokrasopimuksen purkaminen häiritsevän elämän vuoksi edellyttää aina sitä, että asukasta on ensin varoitettu toiminnastaan ja siitä mahdollisesti seuraavista asioista. Mikäli asukkaalle annetaan varoitus eikä häiritsevä elämä tämänkään jälkeen lopu, voidaan huoneiston vuokrasopimus irtisanoa tai mahdollisesti purkaa. Mikäli vuokrasuhteen päättymisen jälkeen vuokralainen ei muuta huoneistosta vapaaehtoisesti, voidaan hänet häätää ulosottoviranomaisen toimesta käräjäoikeuden antaman päätöksen nojalla.


Vastauksen on laatinut lakimies Maija Piiroinen Asianajotoimisto Surakka Oy:stä.

 

Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu. Palsta ilmestyy kerran kuussa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä