Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Surakan piha: Ovet pysyvät auki entiseen tapaan

Suvannon Santrassa, Roustissa ja Kotileipurin Herkkupajassa on rauhoiteltu nyt viikon ajan asiakkaita tiedolla, että toiminta jatkuu entiseen tapaan. Aimo Salonen Suvannon Santrassa, Roustissa ja Kotileipurin Herkkupajassa on rauhoiteltu nyt viikon ajan asiakkaita tiedolla, että toiminta jatkuu entiseen tapaan.

"Eihän se konkurssi meitä koske." Tuota viestiä on kerrottu niin Suvannnon Santrassa, Roustissa kuin Kotileipurin Herkkupajassakin sen jälkeen, kun uutinen Kiinteistö Oy Surakan Talon konkurssista levisi Joensuussa viikko sitten.

Santra ja Rousti toimivat vanhoissa puutalossa, leipomo pihapiirin aittarakennuksessa. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu pihalla toimiva kesäravintola. Konkurssipesän hoitajaksi nimetty asianajaja Aki Pietarinen laittoi lähes ensitöikseen vuokralaisille viestin, että vuokrasuhteet jatkuvat, mutta kuinka pitkään ne jatkuvat?

– Sanotaan, että tässä kevään aikana tiedetään enemmän. Asioiden selviäminen vie varmaan joka tapauksessa muutaman kuukauden, Pietarinen muotoilee vastauksensa.

Kaikki kolme ympärivuotisesti toimivaa yritystä on törmännyt asiakkaiden luuloon, että yritykset sulkisivat oviaan. Selvimmin se on näkynyt Kotileipurin Herkkupajassa, jonka asiakasmäärät vähenivät, kun uutinen vuokranantajan konkurssista tuli.

– Tänäkin aamuna asiakkaita on käynyt ehkä puolet vähemmän kuin normaalisti, mutta tässä nyt on tietenkin päivittäinkin heittoa. Eilen taas kävi vähän reilummin asiakkaita, yrittäjä Olli Kostamo totesi keskiviikkona.

Suvannon Santran tarjoilija Sara Käpyaho puolestaan kertoi, että heillä uutinen poiki juuri päinvastaisen ilmiön: kanta-asiakkaat tulivat tavallista suuremmin joukoin kuulemaan itse, mikä on tilanne.

– Moni tuli sanomaan, että pakko oli nyt raahautua tänne, vaikka ei ollut suunnitelmissa tulla. Asiakkailla oli pelko, että nyt olisi viimeisiä kertoja, kun tänne pääsee tulemaan, Käpyaho kertoi.

Ravintola Roustin yrittäjä Veera Koikkalainen totesi, että asiakasmääriin konkurssiuutinen ei vaikuttanut, mutta kävijöiden puheisiin se vaikutti.


– Viikon verran tämä on nyt ollut todella iso puheenaihe. Ne tulee ovesta ja kysyy ensimmäisenä, että onko ensi viikolla lounasta ja miten homma etenee, Koikkalainen kertoi.

– Itselleni uutinen herätti aluksi sekavia, yllättyneitä ja osittain ehkä vähän pelokkaitakin ajatuksia, että mitä nyt tapahtuu. Nyt on jo rauhallisempi mieli.

Pesänhoitaja Pietarisen ilmoitus vuokrasuhteiden jatkumisesta rauhoitti.

– Ollaan nyt annettu pesänselvittäjälle ihan tietoisesti työrauha perehtyä asiaan, että hänellä olisi sitten antaa vastauksia kysymyksiin, Koikkalainen totesi.


Pesänhoitaja Pietarinen toteaa, että päätösvaltahan on velkojilla, joista suurin on pankki.

– Keskeneräisiä asioita ovat vireillä oleva oikeudenkäynti ja jossakin vaiheessa tuleva kiinteistörealisointi. Vuokralaisille olen ilmoittanut, että sopimukset jatkuvat ennallaan. Tahtotila on, että he pysyvät pihassa, Pietarinen sanoo.

Miten kiinteistöjen realisointi sitten tapahtuu: myydäänkö rakennukset yhtenä pakettina vai voiko niitä kaupata yksitellen?

– Eihän siitäkään ole päätöksiä olemassa, mutta itse ajattelen ainakin nyt, että se kiinteistömassa on kokonaisuus, ja kokonaisuutena se on myytävä, Pietarinen vastaa.

Kysymystä mahdollisesta rakennusten myynnistä yksitellen pohti seurue, jolla on tapana lounastaa pihapiirissä. Talot, joissa Santra ja Rousti toimivat, tiedetään remonttia kaipaaviksi, mutta aitta, jossa leipomo-kahvila toimii, on hyväkuntoinen.

– Nämä tilathan on reilu kymmenen vuotta sitten perusteellisesti uusittu, eikä tässä ole korjaustarpeita, yrittäjä Kostamo toteaa.

Olli Kostamon ja hänen vaimonsa Virva Kostamon yritys on luonut maineensa kahvilan, myymälän ja samassa rakennuksessa toimivan leipomon varaan. Päätuotteena on hapanjuurileivät.

– Tavallaan tuote on rakennettu hirsisen miljöön ympärille. Perinnekäsityöleivonta nivoutuu taloon hyvin, Olli Kostamo sanoo.

Paikka on löytänyt asiakkaansa, eikä vastaavia tiloja keskustasta löydy. Kostamo sanoo seuraavansa tilanteen kehittymistä positiivisella mielellä, mutta voisiko hän harkita aitan ostamista, jos se tulisi myyntiin omana palasenaan?

– Myynti kun menee kokonaisuutena, meillä ei ole resursseja lähteä ostamaan. Erikseen jos sen pystyy ostamaan kohtuuhintaan, se voisi olla yksi vaihtoehto.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä