Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Koti: Maltti on valttia vauvakodin hankinnoissa

Mikko Lehvonen ja Hannamari Nieminen muuttivat nyt kaksikuisen tyttärensä kanssa uuteen kotiin vuodenvaihteessa. Mikko Lehvonen ja Hannamari Nieminen muuttivat nyt kaksikuisen tyttärensä kanssa uuteen kotiin vuodenvaihteessa.

Leikkimatolla käy utelias tohina, kun Hannamari Niemisen, 32, ja Mikko Lehvosen, 35, kaksikuinen tytär tutkailee yllään riippuvia pehmoleluja. Perhe muutti vuoden vaihteessa 68 neliöiseen kerrostalokolmioon Joensuun Niinivaaralle. Aiemmin he asuivat Joensuun keskustassa sijainneesta kaksiossa. Se kävi auttamatta turhan pieneksi tuoreelle lapsiperheelle.

Pariskunnalla oli tavoite löytää oma asunto ennen lapsen syntymää. Uuden kodin avaimet he saivat käteensä joulukuun alkupuolella, ja lapsi syntyi muutamaa viikkoa myöhemmin. Uutta asuntoa etsiessään pariskunnalla oli muutamia selkeitä kriteereitä. Kodin sijainti palveluineen vaikutti osaltaan tähän päätökseen.

– Halusimme ostaa kodin kauaskantoisella ajatuksella. Täällä palvelut, kuten kauppa, neuvola ja päiväkodit ovat lähellä, myös liikuntapuitteet, kuten hiihtoladut ja leikkipuisto ovat aivan äärellä, fysioterapeuttina työskentelevä Hannamari Nieminen kertoo.

Mikko Lehvosen mukaan heille tärkeää oli myös, että asunnosta löytyy lasitettu parveke, jossa lapsi voi ottaa päiväunia vaunuissaan. Myös riittävän iso hissi oli tärkeä tekijä yhteistä kotia etsineelle pariskunnalle.

– Yksi potentiaalinen asunto esimerkiksi rajautui sen takia pois, ettei sen hissiin mahtunut itse lainkaan sisään vaunujen kanssa. Tässä asunnossa on myös iso häkkivarasto, siellä on kätevä säilyttää esimerkiksi lapsen syöttötuolia ja muita lähitulevaisuudessa tarvittavia tavaroita, Lehvonen kertoo.

– Täällä on kaikki ne yksityiskohdat mitä toivottiin. Tämä on lisäksi valoisa tila isoinen ikkunoineen, se lisää entisestään tilan tuntua, Hannamari Nieminen kuvailee.

 

Mikko Lehvonen teki pienen pintaremontin isänsä kanssa uuteen kotiin ennen muuttoa. Asunnon seinät tasoiteltiin, hiottiin ja maalattiin. Muita fyysisiä muutoksia kotiin ei ole vielä tarvinnut tehdä.

– Sitten kun lapsi lähtee liikkeelle, pitää huomioida erikseen turvallisuuteen liittyviä seikkoja, kuten asunnon terävät kulmat ja pistorasiat, hierojana työskentelevä Lehvonen pohtii.

Uuden perheenjäsenen myötä Nieminen ja Lehvonen ovat hankkineet vauvakodissa tarvittavia tarvikkeita, kuten hoitotason, pinnasängyn, leikkimaton ja syöttötuolin. Pariskunnalle on ollut tärkeää käyttää mahdollisimman pitkälle kierrätettyä tavaraa. He ovat ostaneet ja saaneet lainaan ison osan vauvanvaatteista ja tavaroista tuttavaperheiden kautta. Muun muassa sitteri ja unipesä heillä on lainassa tuttavaperheiltä. Osan tavaroista, kuten syöttötuolin he ovat hankkineet internetin myyntipaikoista.

– Nettikirppiksiltä löytyy tosi monipuolisesti vauvatarvikkeita, eikä tarvitse pitkään yleensä odottaa vastauksia, jos tiedustelee vaikka potkupukuja, Nieminen kertoo.

Turvakaukalon ja lastenvaunut pariskunta hankki uutena. Turvakaukalon kohdalla he halusivat maksimoida lapsen turvallisuuden ja aktiivisina liikkujina heille oli tärkeää hankkia lastenvaunut, jotka eivät säikähdä sohjoa tai hiekkatietä esimerkiksi Mikko Lehvosen vanhempien luona Rääkkylässä vierailtaessa.

– Tärkeää on myös, että vaunuissa on monipuoliset säätövarat, koska olemme aika eripituisia, Lehvonen lisää.

 

Monilla perheillä kaapit pursuavat vauvavuoden jälkeen pieneksi käyneitä vaatteita ja tarvikkeita. Hannamari Nieminen ja Mikko Lehvonen kertovat välttyneensä lähes kokonaan hukkahankinnoilta, koska he ovat saaneet monilta tuttavaperheiltä ja sukulaisilta vinkkiä, siitä mitä kaikkea tavaraa vauvalle oikeasti tarvitsee hankkia. Hannamari Nieminen kertoo, että myös ekologisten valintojen tekeminen on ollut heille tärkeää. Vauvanvaatteet hän on pyrkinyt hankkimaan pitkälti käytettynä. Hän muistuttaa myös, ettei käytettyäkään tavaraa kannata hamstrata hamstraamisen ilosta hyllyihin pölyttymään.

– Meillä on ajatus hankkia sitä mukaa tavaraa, kun lapsi kasvaa. Hankintoja ensimmäisen lapsen kohdalla on pakko tehdä, mutta tässä maailman ajassa on tärkeää huomioida valintojen kestävyys, Imatralta lähtöisin oleva Hannamari Nieminen kertoo.

Nieminen kertoo heidän ajatelleen myös tilallisia ratkaisuja hankintoja tehdessään ja suunnitellessaan kotiaan vauvan tarpeiden mukaiseksi.

– Hoitotaso esimerkiksi on sijoitettu vesipisteen lähelle, ja tilankäyttöä ajatellen hankittiin vauvalle muun muassa kokoontaitettava kylpyamme, joka mahtuu kätevästi kylpyhuoneen kulmaukseen eikä vie tilaa muulloin.

 

Tuleville vanhemmille Mikko Lehvonen ja Hannamari Nieminen suosittelevat malttia ja harkintaa hankintojen suhteen. Pariskunta kertoo, että heidän kokemuksiensa pohjalta äitiyspakkaus ja muutamat pienet vaatteet sekä perustarvikkeet, kuten vaunut, turvakaukalo ja hoitotaso vievät jo pitkälle. Äitiyspakkausta Mikko Lehvonen ja Hannamari Nieminen kehuvat vuolaasti.

– Meille äitiyspaikkauksesta on ollut iso hyöty, vaikka osa siinä olevista vaatteista on vielä aika isoja, niin ne tulevat käyttöön sitten kun lapsi kasvaa. Esimerkiksi pakkauksen sisältämät peitto ja toppahaalari ovat erinomaiset. Suositellaan ehdottomasti äitiyspakkausta kaikille tuleville lapsiperheille, Lehvonen ja Nieminen kertovat.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä