Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Yritys: "Ainoat kouluaineet, joissa numero oli kiitettävä, olivat liikunta ja puukäsityö" - Täsmäneliön yrittäjä Jarmo Halonen pisti tuulemaan heti yrityksen perustamisen jälkeen

- Kun on ensimmäiset viisi vuotta nukkunut toinen silmä auki ja saanut asiat luontumaan, niin on tästä hyvä jatkaa, Täsmäneliön yrittäjänä seitsemän vuotta toiminut Jarmo Halonen naurahtaa - Kun on ensimmäiset viisi vuotta nukkunut toinen silmä auki ja saanut asiat luontumaan, niin on tästä hyvä jatkaa, Täsmäneliön yrittäjänä seitsemän vuotta toiminut Jarmo Halonen naurahtaa

Carelia-sali, Elokuvateatterikeskus Tapio, Amarillo, Tiedepuisto, Peltolan kampus... Joensuulaisen Täsmäneliön kädenjälki näkyy monessa kaupunkilaisille tutussa paikassa. Kohta 7 vuotta sitten perustettu yritys on Jarmo Halosen, 41, ”kaverin kanssa hiukan hullusta ideasta” syntynyt elämäntyö.

Täsmäneliö työllistää Halosen lisäksi 5–6 työntekijää.

– Yrityksemme ehkä omaleimaisin piirre on se, että työntekijöiden vaihtuvuus on pyöreä nolla. Yksi mies on jäänyt eläkkeelle, toinen on armeijassa nyt, mutta muuten töissä ovat pysyneet ne, jotka tähän on palkattu alun perin, Halonen kertoo.

 

Joensuussa kasvanutta Jarmo Halosta ei nuorukaisena koulunpenkki varsinaisesti houkutellut.

– Ainoat kouluaineet, joissa oli kiitettävä numero, olivat liikunta ja puukäsityö. Rakennusala tuntui heti jotenkin omalta, kun kävimme yläasteella tutustumassa eri aloihin, ja opiskelin rakennusalan perustutkinnon Joensuussa.

– Päivääkään en ole muun alan töitä tehnyt. Rakennusalalla oli 2000-luvun Joensuussa kova tykitys käynnissä; kun 1990-luvun lamasta selvittiin, täällä alkoi vasara paukkua joka suunnalla.

Armeijan jälkeen ensimmäinen työpaikka löytyi heti 18-vuotiaana Pyhäselän Rakennus Ky:stä.

– Pääsin rakennusmiehen töihin. Se oli hyvä oppikoulu tälle alalle. Pääsin tekemään kaikenlaista, ja työ on kyllä neuvonut tekijänsä vuosien saatossa.

 

Rivakkaliikkeinen nuori mies paiski hommia 15 vuoden aikana muutamassa muussakin joensuulaisyrityksessä.

– Tein vesivahinko- ja kosteusvauriokorjauksia sekä monenlaista uudis- ja korjausrakentamista. Joskus mielessä kävi yrittäjäksi ryhtyminen, mutta varsinainen päätös asiasta syntyi vasta, kun olin kotona hoitovapaalla poikamme Juhon kanssa.

Lea-vaimo teki väitöskirjaansa, ja Jarmo ennätti puuhata lapsen hoidon ohessa monenlaista särkivaaralaisella maatilalla.

– Silloin alkoi tuntua, että voisihan se yrittäjän vapaus ja vastuu ollakin minulle ihan sopiva juttu. Tosin näin jälkikäteen voi sanoa, että en kyllä tarkalleen tiennyt, mihin ryhdyin, Jarmo Halonen naurahtaa.

– Perustimme entisen työkaverini kanssa yrityksen sillä ajatuksella, että työllistetään itsemme: paiskitaan talvet töitä ja kesällä puuhataan muuta mieleistä. Ihan niin ei tosiaan mennyt!

Kun kummallakin yrityksen perustajalla oli pitkä kokemus alalla, sai yritys suorastaan lentävän lähdön.

– Aikakin oli oikea. Homma lähti vetämään heti. Palkkasimme ensimmäisen työntekijän kolmen kuukauden jälkeen. Työtehtäviä tuli sitä vauhtia, toisen työntekijän saimme palkata jo kaksi kuukautta myöhemmin. Runsaan vuoden päästä töissä oli jo neljä työntekijää.

 

Täsmäneliön erityisalaa ovat esimerkiksi mattotyöt julkisiin ja kosteisiin tiloihin, laatoitustyöt ja vaikkapa mosaiikkiparkettien asennus.

Yrityksen liiketoiminnasta iso osa on aliurakointia. Julkisten tilojen ja yritysten lisäksi esimerkiksi taloyhtiöiden remontit työllistävät paljon.

– Toki teemme paljon remonttia myös yksityisasiakkaille ja teemme sisätiloissa remontteja ihan laidasta laitaan. Yksi ala, jossa on ollut viime vuosina paljon kysyntää, on puulattioiden hionta ja lakkaus. Tähän pyrimme vastaamaan nyt entistä paremmin, kun osaajista on selvästi pulaa täällä päin Suomea.

 

Täsmäneliön omistussuhteet ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana, kun toinen osakas irrottautui yrityksestä, ja Jarmo Halonen jatkoi yrityksen hoitamista yksin.

– Onhan yrittäminen aika rajua hommaa, mutta en minä muullakaan tavalla enää taitaisi osata elää.

– Meillä yrityksen toiminnan kivijalka on keskinäinen luottamus: minä tiedän, että työporukka tekee parhaansa, ja he tietävät, että minä järjestelen työt niin hyvin kuin mahdollista.

Jarmo Halonen ei usko minkäänlaiseen vahtimisella johtamiseen. Teillä ei taida kellokortteja olla?

– No ei sitten todellakaan! Meillä asentaja tekee usein itsenäisesti kohteen alusta loppuun asti valmiiksi, eikä minun tarvitse olla neuvomassa, miten hommat toimii. Jos minulta kysytään jotain, niin silloin on jo todellinen ongelma kyseessä.

Yrityksen tulevaisuuden Halonen näkee työntäyteisenä ja valoisanakin.

– Jo ammattikoulussa sanottiin, että rakentaminen ei lopu koskaan. Yrittäjyydestä tulee elämäntapa: viiden vuoden jälkeen oikeastaan vasta tuntee kaikki osa-alueet. Kun on ensimmäiset viisi vuotta nukkunut toinen silmä auki, ja asiat alkavat luontumaan, niin hyvä tästä on jatkaa. Kyllä minulla tavoitteena Täsmäneliöstä on eläkkeelle päästä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä