Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Nuoret: Kiusaamisen arpia hoidetaan selviytymiskurssilla

Minna Issakainen kannustaa tulemaan vertaisryhmään, josta on tehty mahdollisimman lempeä ja turvallinen. Minna Issakainen kannustaa tulemaan vertaisryhmään, josta on tehty mahdollisimman lempeä ja turvallinen.

Kiusaamisen jäljet ovat pitkät ja siitä toipuminen voi kestää kauan. Mannerheimin Lastensuojeluliitto käynnisti vuonna 2017 hankkeena Selviydytään kiusaamisesta -toiminnan, johon kuuluu sekä verkkoryhmiä että paikallisesti livenä kokoontuvia vertaistukiryhmiä.

 

Joensuussa seuraava ryhmä käynnistyy maaliskuun lopussa. Koordinaattori Minna Issakaisen mukaan ihannekoko on 4–6 nuorta, ja ryhmään mahtuu vielä.

– Tokihan ryhmään mukaan tuleminen on jännittävää ja vaatii tosi paljon rohkeutta. Tapaamme etukäteen kaikki nuoret, että tulemme jo vähän tutuiksi ja madalletaan kynnystä, Issakainen kertoo.

 

Issakaisen mukaan asioita on hyvä käydä läpi senkin selvittämiseksi, missä vaiheessa toipuminen on, ja onko ajankohta vertaisryhmään tulemiselle oikea.

– Jos kiusaaminen esimerkiksi on vielä hyvin akuuttia ja asiat hurjia, asioiden käsittely toisten kanssa voi olla vielä hankalaa. Ensimmäisessä tapaamisessa käytämme harkintaa ja painotamme aina sitä, että kannattaa ainakin tulla katsomaan. Toimintatapamme on sillä tavalla lempeä ja turvallinen, että kenelläkään ei ole ryhmässä pakkoa puhua, ja jokainen saa olla siellä semmoinen kuin on.

Ryhmä on tarkoitettu 12–21-vuotiaille nuorille. Ensimmäiseen tapaamiseen voi tulla myös vanhempien kanssa.

– Kaikkia ryhmiämme ohjaavat yhdessä MLL:n työntekijän kanssa koulutetut vapaaehtoiset. Nytkin meille on tulossa tähän tämän kevään ryhmään kolme vapaaehtoista mukaan.

Ryhmät kokoontuvat 29.3. lähtien kerran viikossa toukokuun lopulle saakka.

 

Kiusaaminen on Issakaisen mukaan alkanut määrällisesti pikkuhiljaa vähetä, mutta älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet sen luonnetta: enää nuori ei välttämättä pääsekään sitä karkuun edes kotinsa seinien sisäpuolella.

Aiheesta on puhuttu paljonkin, ja paljon on tehty töitä kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi. Jälkihoitoa ei kuitenkaan Issakaisen mukana ole hirveästi ollut, ennen kuin MLL aloitti 2017 oman hankkeensa.

– Vertaistuen tärkein asia on, että ihminen saa tunteen, että ei ole ainoa – että muillakin on samoja kokemuksia, ja että ryhmässä saa ymmärrystä omille tunteilleen ja ajatuksilleen, Issakainen sanoo.

Häpeäkin on varmasti tosi yleistä. Kaikki haluavat olla hyväksyttyjä ja kiusaamisen kohteeksi joutuminen aiheuttaa häpeää. Hyvin tavallista on, että siitä ei uskalleta puhua kenellekään.

Ilmapiiri on alkanut pikku hiljaa muuttua. Nuoret puhuvat kipeistäkin asioista aiempaa avoimemmin, mielenterveysongelmistakin. Se madaltaa pikku hiljaa kynnystä tunnustaa, että kaipaa tukea.

 

Selviytyjät-toiminnan tavoitteena on vahvistaa sitä, mitä kiusaaminen on heikentänyt.

– Yleensähän se heikentää itsetuntoa, ja vertaisryhmissä ajatuksena on nostaa voimavaroja, Issakainen kertoo.

– Aika tavallista on, että luottamus toisiin on järkkynyt ja sosiaalinen elämä on saattanut kaventua aika pieneksikin. Pyrimme siihen, että ryhmässä saataisiin turvallinen kokemus siitä, mitä on olla porukassa mukana ja olla hyväksytty omana itsenään.

 

Mukaan ryhmään voi ilmoittautua soittamalla, laittamalla WhatsAp-viestin tai MLL:n nettisivuilla olevan linkin kautta. Minna Issakaisen puhelinnumero on 050 561 3201 ja sähköpostiosoite Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Jos ryhmään osallistuminen mietityttää, Instagramista (@selviydytaan_kiusaamisesta) voi käydä katsomassa videoita, joissa MLL vastaa nuoria pohdituttaviin kysymyksiin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä