Julkaistu 

Ilkivalta: Hammaslahden kirjastossa rajua häiriökäyttäytymistä -omatoimiajan aukiolo supistuu

Hammaslahden kirjastossa on omatoimitajalla muun muassa roskattu, sotkettu, menty henkilökunnan tiloihin ja näpistelty, sekoitettu asiakkaille tarkoitettuja varauksia, juotu alkoholia ja poltettu sähkötupakkaa. Hammaslahden kirjastossa on omatoimitajalla muun muassa roskattu, sotkettu, menty henkilökunnan tiloihin ja näpistelty, sekoitettu asiakkaille tarkoitettuja varauksia, juotu alkoholia ja poltettu sähkötupakkaa.

Pyhäselän kirjastossa Hammaslahdessa on ollut lähes vuoden ajan toistuvia järjestyshäiriöitä omatoimiaikana, kertoo Joensuun kirjastopalvelujohtaja Suvi Pirnes-Toivanen.

- Erityisen paljon häiriöitä ja ilkivaltaa on esiintynyt tällä talvikaudella. Tästä johtuen joudumme rajoittamaan Pyhäselän kirjaston omatoimiaukioloaikoja keskiviikosta 15.3. alkaen toistaiseksi.

Omatoimikirjasto on käytettävissä maanantaista torstaihin 7–19 ja perjantaista sunnuntaihin 7–17. Asiakaspalveluajat pysyvät ennallaan. Tilannetta arvioidaan uudestaan, kun kirjasto siirtyy kesäaukioloaikoihin toukokuussa.

 - Aukioloaikoina puutumme jatkuvasti kielenkäyttöön, melutasoon ja roskaamiseen sekä yleiseen järjestykseen sekä nuuskan ja sähkötupakan käyttöön. Viime aikoina kirjaston omatoimiajan väärinkäyttö on lisääntynyt huolestuttavasti. Lapset ja nuoret ovat tulleet tiloihin omilla tai kavereilta lainatuilla kirjastokorteilla tai huoltajalta – luvalla tai luvattomasti – lainatuilla kirjastokorteilla. Usein kirjastoon on päästetty muita henkilöitä, joilla ei ole omatoimioikeutta.

- Tiloissa on ajanvieton lomassa roskattu, sotkettu, menty henkilökunnan tiloihin ja näpistelty, sekoitettu asiakkaille tarkoitettuja varauksia, juotu alkoholia ja poltettu sähkötupakkaa. Tiloista on löytynyt sähkötupakkatuotteita, joita ei saa Suomesta laillisesti ostettua, mikä myös huolestuttaa meitä paljon. Kirjastossa on monesti lisäksi ajeltu potkulaudoilla ja pyörällä sekä pelattu esimerkiksi sulkapalloa.

 Suvi Pirnes-Toivanen kertoo, että kirjasto tekee  jatkuvasti yhteistyötä vanhempien, koulujen, nuorisopalveluiden sekä poliisin Ankkuriryhmän kanssa.

- Haluamme vedota kaikkiin asiakkaisiimme: jos havaitset kirjaston tiloissa omatoimiaikoina häiriökäyttäytymistä tai suuria lapsi- tai nuorisojoukkoja, ilmoita asiasta kirjaston henkilökunnalle. Tilanteen vaatiessa voit soittaa myös suoraan hätänumeroon. Jokainen huoltaja voi keskustella oman lapsensa tai nuorensa kanssa siitä, millaista käytöksen tulee julkisissa tiloissa olla. Harkitkaa tarkasti ennen kuin annatte huollettavallenne luvan omatoimisopimuksen tekemiseen. Vaikka hän osaisi käyttäytyä, häntä voidaan painostaa päästämään kavereita tiloihin, ja tilanne eskaloituu nopeasti.

 - Puutumme jatkossakin hyvin matalalla kynnyksellä omatoimisopimuksen ehtojen väärinkäyttöön ja tilojen turvallisuuteen. Kirjasto on koko kylän olohuone ja kokoontumispaikka, jonne kaikki ovat tervetulleita. Kaikille turvallinen ja viihtyisä kirjasto on kuitenkin mahdollinen vain lain ja järjestyksen puitteissa.

 Pyhäselän kirjasto on toiminut omatoimikirjastona helmikuusta 2017 saakka. Omatoimikirjastossa on mahdollista käydä palveluaikojen ulkopuolella aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin.

Oikeuden saa erillistä sopimusta vastaan. Lapsilta ja nuorilta tähän vaaditaan huoltajan lupa ja paikallaolo sopimusta tehdessä. Omatoimiehdoissa korostetaan sopimuksen henkilökohtaisuutta ja kortinhaltijan vastuuta tilojen kunnosta. Alle 15-vuotiaan kirjastonkäytöstä vastaa viime kädessä myös omatoimiajalla huoltaja.

 

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä