Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kaupunginvaltuusto: Hyvä avaus, kuului kehu

Kuka puuttuu joukosta? Pekka Kukkonen (kesk.), joka kahvitteli ennen kokousta toisaalla, kun kalakaveri Petteri Tahvanaisen (vas.) vierusta enolaiskaksikon vakiopöydässä täyttyikin demarivaltuutetuista. Kuka puuttuu joukosta? Pekka Kukkonen (kesk.), joka kahvitteli ennen kokousta toisaalla, kun kalakaveri Petteri Tahvanaisen (vas.) vierusta enolaiskaksikon vakiopöydässä täyttyikin demarivaltuutetuista.

Miten siinä oikein alkoikaan keskellä arkista maanantai-iltaa kaikua korvissa murteellinen englant... ai niin, Euroviisut! Thank you for the marvellous show...

Kun Joensuun kaupunginvaltuutetut saivat tiedokseen kaupungin kaikkien aikojen ensimmäisen asuntopoliittisen ohjelman, puhujat aloittivat sanailunsa kiittelemällä hyvin tehtyä ohjelmaa kuin pisteiden antajat kevään suuressa laulufinaalissa.

Douze points ohjelman laatijoille tai ainakin dix.

Toki puutteitakin löydettiin, mutta hyvänä avauksena ohjelmaa pidettiin ja perusteellisena selvityksenä tilanteesta, jossa joensuulaista arkea eletään.

 

Varsinaisia päätöksiä ei ollut kuin kaksi kaavamuutosta, jotka menivät läpi vähäisin puhein. Kiinnostavimman näkökulman heitti kokoomuksen kulttuuri-ihminen Matti Ketonen, joka Tikkamäentie 17:n kaavasta puhuttaessa muistutti Niinivaaran lukion aikoinaan tekemästä arvokkaasta kulttuurityöstä ja toivoi, ettei kaunista mäkeä pilattaisi liian täyteen ahdetulla rakentamisella.

Asuntopoliittisesta ohjelmasta käydyn keskustelun herkkuihin voi nostaa vaikkapa Satu-Sisko Elorannan (sd.) muistutuksen, että vanhusten asunnoissa kannattaisi kaappien korkeuksia alentaa ja pyykkinaruja laskea alemmaksi, koska vanhetessaan ihminen kutistuu. Erittäin hyvä muistutus, toteaa nimimerkki Toimittaja 63, jolle mitattiin syksyllä 1978 Kainuun prikaatissa pituutta 176 senttimetriä, ja joka viimeksi työterveystarkastuksessa ollessaan sai tietää olevansa enää 173-senttinen.

 

Mutta kummat ovat Joensuussa vaarallisempia, autoilijat vai pyöräilijät?

Antti Saarelainen (vas.) toivoi, että kaupunkia rakennettaisiin arkiliikkumisen, ei autoilun, ehdoilla. Saarelainen vielä lisäsi, että pelkät asunnot eivät tuo lapsiperheitä kaupungin keskustaan, lisäksi tarvitaan viihtyisää ympäristöä, jossa ei ole pelkoa auton alle jäämisestä.

Kokoomuksen Jouni Porokka totesi tähän, että koko 40-vuotisen Joensuussa asumisensa aikana hän ei ole joutunut kertaakaan vaaraan auton takia, mutta pyöräilijöiden ja nyt myös skuuttien vuoksi hän on ollut usein tiukoissa paikoissa. Vasemmistoliiton Alia Dannenberg puolestaan kertoi joutuneensa pyöräkadulla auton yliajamaksi ja joutuneensa sen takia keskussairaalaan.

 

Saarelainen nosti esiin myös yksinäisyyden, jota voisi torjua edistämällä yhteisöllisyyttä. Tähän viittasi Jasmin Pyöriäinen (kd.) omassa puheenvuorossaan. Pyöriäinen kertoi myös havainneensa epäsuotavaa eriytymistä Joensuun eri alueilla.

– Asukkaat itse nostivat tärkeäksi asiaksi turvallisuuden. On tärkeää, että eri alueiden vetovoimaa voidaan pitää yllä, Pyöriäinen totesi.

Ari Tielinen (sd.) kehui sekä Saarelaista että Pyöriäistä ja kysyi, miten ohjelmaa nyt jalkautetaan ja tehdäänkö siinä esille nousseille asioille jotakin.

– Toivon todella, että tämä ei jää hyllyyn pölyttymään niin, että sitä vain neljän vuoden kuluttua päivitetään, Tielinen sanoi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä