Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Yritys: Topi Tolosen, 23, pyöräkorjaamon valttikortti on pyörien kuljetuspalvelu

Topi Tolonen huoltaa ja korjaa sekä sähkö- että luomupyöriä Käpykankaalla. Topi Tolonen huoltaa ja korjaa sekä sähkö- että luomupyöriä Käpykankaalla.

Parrutie 15:ssä sijaitsevan BikeFix Joensuun ovi käy nyt tiuhaan tahtiin. Tosin yrittäjä Topi Tolonen, 23, osasi siihen jo varautuakin, ja nyt töitä paiskitaan kelloon vilkuilematta.

– Keväthän se on sesonkiaikaa. Kun tiet sulavat, alkaa pyöräilykausi samoin tein.

Tolonen on iloinen siitä, että pyöräilijät hoksaavat huollattaa ajokkiaan, vaikka mitään varsinaista vikaa ei olisikaan. Säännöllinen huolto lisää polkupyörän käyttöikää, ja mikä tärkeintä: lisää pyöräilyn turvallisuutta merkittävästi.

– Jos esimerkiksi etuvanteen kiinnitys sattuu olemaan löysällä, voi huonoimmassa tapauksessa lähteä koko rengas irti. Jos vauhtia on siinä tilanteessa vaikkapa 20 kilometriä tunnissa, voi siinä käydä pyöräilijälle huonosti, kun iskeytyy nenä edellä maahan. Aika vaarallista on sekin, jos jarrut eivät pelitä kunnolla.

 

Toisaalta huolto säästää myös pyöräilyn kustannuksia.

– Rahaa säästyy, kun vältytään kalliimmilta remonteilta, Tolonen tietää.

Kun pienkonekorjaajan ammattiin opiskellut Topi Tolonen aloitti itsenäisenä yrittäjänä reilu vuosi sitten, tuli huoltoon enemmän niin sanottuja luomupyöriä kuin sähköavusteisia pyöriä. Nyt asetelma on hieman muuttunut.

– Taitaa olla aika lailla tasan, puolet luomua ja puolet sähköä, hän laskeskelee.

Mutta kumman pyörän yrittäjä itse valitsisi?

– Riippuu tietysti käyttötarpeesta. Jos menee ajamaan vaikka metsäpoluille, ottaisin kyllä sähköavusteisen pyörän. Mutta jos käy polkupyörällä pari kertaa kesässä terassilla, riittää siihen aivan hyvin ihan luomupyörä.

Sähköavusteinen polkupyörä on näppärä kulkuväline myös työmatkoille: töihin mennessä voi käyttää sähköavustetta, ettei tule hiki. Kotiin tullessa voikin sitten pokea hikeen asti ilman avustetta. Samalla saa itselleen hyvän treenin.

 

Yrityksessään Topi Tolonen tarjoaa myös pyörien nouto- ja palautuspalvelua.

– Se on osoittautunut suosituksi palveluksi, ihan jopa valttikortiksi. Kaikilla ei ole autoa tai autossa pyöräkoukkua, jotta saisi itse tuotua pyöränsä huoltoon. Ja jos pyörä on rikki, ei sitä ajamallakaan voi tuoda. Me haemme pyörän kotoa ja palautamme huollon jälkeen takaisin. Sen palvelun moni haluaakin, yrittäjä kiittää.

Huollon lisäksi yritys tarjoaa myös polkupyörien talvisäilytystä.

– Huollamme pyörän talven aikana ja sen saa sitten keväällä huollettuna käyttöön.

Jos säilytystila löytyy omasta takaa, suosittelee alan ammattilainen siinäkin tapauksessa pyörän huoltoa talviaikaan.

– Silloin se olisi valmis käyttöön heti, ei tarvitsisi keväällä varata huoltoaikaa, eikä varsinkaan jonottaa. Olisi tavallaan win-win-tilanne sekä pyöräilijälle että yrittäjälle.

BikeFix Joensuu on joensuulaisen metallialan yrityksen Promikko Oy:n tytäryritys. Promikon yrittäjänä toimii Topi Tolosen isä Mikko Tolonen. Molemmat yritykset toimivat Parrutie 15:ssä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä