Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Hyvinvointi: Hengähdä hetki, sinä kiireinen suorittaja

Sari Vänskä havainnollistaa fysioterapeutti Ville Alangon kanssa, millaista hyötyä kattonostimella tehtävästä painokevennetystä kävelystä voi kuntoutuksessa olla. Yrityksen uusissa tiloissa on myös uusia laitteita. Sari Vänskä havainnollistaa fysioterapeutti Ville Alangon kanssa, millaista hyötyä kattonostimella tehtävästä painokevennetystä kävelystä voi kuntoutuksessa olla. Yrityksen uusissa tiloissa on myös uusia laitteita.

Kiristääkö kiire takaraivossa? Tuntuuko hengitys pinnalliselta? Onko ranka jumissa? Pätkiikö ajatus? Painaako huoli tulevasta? Jos vastasit kyllä, et ole ainoa.

– Ihmiset ovat olleet viime vuosina aivan poikkeuksellisen kuormittuneita. Pandemia ja sen aiheuttamat terveyshuolet, sota, taloustilanne ja huoli maapallosta... Kaikki tämä tulee normaalin arjen kuorman päälle, ja se näkyy, sanoo joensuulainen palautumisvalmentaja ja fysioterapeutti Sari Vänskä, 52.

Vänskä on pitkän linjan hyvinvointialan yrittäjä. Rantakylän Fysikaalisen Hoitolaitokseen hän tuli ensin fysioterapeutiksi vuonna 1992, ja päätyi osakkaaksi vuonna 1997.

– Vuodesta 2005 olen omistanut yrityksen yksin. Päätimme vaihtaa yrityksen nimeä samalla, kun muutimme uusiin tiloihin Rantakylän ostoskeskuksen kakkoskerrokseen.

Fysio- ja toimintaterapia Joella työllistää Vänskän lisäksi viisi fysioterapeuttia ja kaksi toimintaterapeuttia. Perinteisestä fysioterapiasta ja hieronnasta on kasvanut monenlaiseen hyvinvointiin keskittyvä yritys.

– Palveluja on oikeastaan vauvasta vaariin. Raskaus- ja äitiysfysioterapia lisäksi meillä on lasten fysio- ja toimintaterapiaa, tuki- ja liikuntaelinsairaiden fysioterapiaa sekä neurologista ja psykofyysistä fysioterapiaa.

Näiden lisäksi palveluvalikoimaan kuuluu esimerkiksi akupunktiota, faskiamanipulaatiota ja vyöhyketerapeuttista hierontaa sekä tuoreimpana palautumisvalmentautumista, johon Sari Vänskä itse on erikoistunut.

– Valmistuin palautumisvalmentajaksi vuosi sitten, ja pidän nykyään Hengähdyshetki-viikkotunteja ryhmälle sekä yksilövalmennusta.

– Palautuminen ja hengähtäminen ovat minulle tätä nykyä ihan sydämenasia. Haluan auttaa ihmisiä voimaan paremmin, ja monen kohdalla se lähtee siitä, että arkeen haetaan sitä palauttavaa aikaa.

 

Hengähdyshetkiä-tunnit perustuvat rauhallisiin liikesarjoihin ja asentoihin, joissa haetaan rentoutta kehoon ja mieleen.

– Tärkeintä näillä tunneilla on kiireetön läsnäolo. Tunneilla voidaan esimerkiksi tehdä lonkkia, selkää ja rintakehää avaavia liikkeitä, ja hengityksen avulla haetaan myös mielelle mahdollisuutta rauhoittua ja rentoutua, Sari Vänskä kertoo.

Tiukille ajettu keho ja kiireellä ryydytetty mieli eivät välttämättä osaa rentoutua ja rauhoittua hetkessä.

– Mieltä voi harjoittaa aivan kuten lihaksia: kun läsnäolo- ja hengitysharjoitusten avulla pikkuhiljaa totutetaan mieltä rauhoittumaan, palautuminen pääsee alkuun ja sitä voi toteuttaa omassa arjessaan vaikka joka päivä. Palautumista ei kannata jättää kesäloman tai vapaapäivien varaan, vaan koettaa löytää sitä aikaa jokaiseen päivään.

– Säännöllisesti tehtynä restoratiivinen harjoittelu voi auttaa uniongelmissa ja lievittää ahdistusta. Rauhoittuminen ja itsensä äärelle pysähtyminen olisivat äärimmäisen tärkeitä meille kiireisille ihmisille.

Hengähdyshetkiä on tunnetun hyvinvointivalmentaja Mia Jokinivan kehittämä konsepti. Sari Vänskä suoritti Loviisassa Villa Mandalassa valmentajatutkinnon vuosi sitten.

– Hengähdyshetkiä-valmennus on sikäli ”neutraali”, ettei siinä ole mitään katsomusta taustalla. Harjoitusten tavoitteena on saada ihminen tietoisesti pysähtymään palautumisen äärelle.

 

Joella on toki tarjolla monenlaista muutakin hyvinvointia tukevaa palvelua.

– Meillä on monenlaisia ryhmäliikuntatunteja, esimerkiksi omat ryhmänsä odottaville äideille sekä synnyttäneille äideille, jotka tulevat vauvojen kanssa. Senioreille on circuitia ja voima- ja tasapainotreenejä sekä omat kuntosalicircuitit miehille ja naisille.

– Kuntosalimme on myös asiakkaiden käytössä päivittäin muulloin paitsi ryhmäliikuntojen aikana.

Uusissa tiloissa on oma erillinen lasten terapiahuone, jossa lapsiasiakkaat pääsevät terapeutin kanssa tekemään esimerkiksi erilaisia hieno- ja karkeamotoriikan sekä tasapainon harjoituksia.

– Ja toki meillä on edelleen runsaasti erilaisia fysio- ja toimintaterapiapalveluita. Terapiapalveluiden keskeisenä tavoitteena on ylläpitää ja parantaa kuntoutujan toimintakykyä ja liikkumista. Yleisimmin terapiaa tarvitaan synnynnäisen vamman, sairauden, tapaturman tai ikääntymisen aiheuttaman alentuneen toimintakyvyn parantamiseen.

Hyvinvointia vaalitaan ja mitataan Joella monella tapaa.

– Teemme esimerkiksi Fysitrainer-valmennusta ja Firstbeat Life -mittauksia.

Yrittäjä itse vaalii hyvinvointiaan liikkumalla luonnossa, mieluiten veden äärellä.

– Kuljen metsissä, hiihdän jäällä, harrastan avantouintia... ja ylipäätään vetäydyn luonnonrauhaan. Tämä työ on sosiaalista, ja vastapainona on todella tärkeää saada olla hiljaisuudessa ja rauhassa. Tässä iässä osaan jo arvostaa omaa hyvinvointia niin, että yritän pitää vapaa-ajastani ja palautumisesta tarkasta huolta, Sari Vänskä sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä