Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Koeajo: Suomalaisten suosikki uudistui

Toyota Corolla on nykymuodossaan modernin näköinen auto, joka ei aiheuta suuria intohimoja puolesta tai vastaan. Ehkä siinä onkin sen salaisuus, joka tekee siitä suositun. Toyota Corolla on nykymuodossaan modernin näköinen auto, joka ei aiheuta suuria intohimoja puolesta tai vastaan. Ehkä siinä onkin sen salaisuus, joka tekee siitä suositun.

Toyota Corolla tuntuu pitävän pintansa vuodesta toiseen, vaikka myyntitilastojen kärkisijoja tuntuu kärkkyvän moni muukin automalli.

Huolimatta autojen kovasta (täys)sähköistymisestä Toyota on hionut nykyisen Corollan voimalinjaa koko ajan, ja uusin evoluutio on viidennen sukupolven hybridi. Mallisto koostuu perinteisestä porrasperäisestä mallista sekä töpöperäisestä ja farmarimallista. Myynnillisesti suosituin tulee todennäköisesti olemaan pitkäkattoinen Touring Sports farkku 1.8 litran moottorilla varustettuna.

Nykyisen korimallin Corolla on koeajettu heti tuoreeltaan Heiliin jo vuonna 2019, ja nyt vuonna 2023 oli uudistusten aika.

Uudistukset ovat ulkoisesti maltillisia ja saa olla aikamoinen haukansilmä, että erottaa uuden ja vanhan mallin.

 

Voimalinjassa sen sijaan on tapahtunut enemmän.

Aiemmin 1.8-litrainen oli sinänsä asiansa ajava voimanlähde, mutta hieman nuhaisen oloinen eli tehoa olisi saanut olla enemmän. Tarjolla oli toki myös 2.0-litrainen vaihtoehto.

Nyt kasvojenkohotuksen yhteydessä varsinkin 1.8-litrainen on saanut prosentuaalisesti enemmän puhtia lisää noin 15 prosenttia ja teholukemaksi kirjoitetaan 140 hv. Myös kaksilitrainen on saanut vajaan 10 prosentin piristyksen ja tehoa löytyy vajaat 200 hv.

Paikaltaan kiihdyttäessä ero on vielä merkittävämpi: 1.8 kiihtyy nyt matalia yhdeksän sekunnin lukemia sataseen ja 2.0 noin seitsemän ja puolen sekunnin luokkaa riippuen korimallista. Varsinkin pienemmällä moottorilla puhutaan jopa 1,8 sekunnin parannuksesta, joka on merkittävä. Myös kulutuksen ja päästöjen suhteen optimointia on tapahtunut, ja alimmillaan päästöt ovat 99 g/100 km.

 

Farkkukori tuo isommalle porukalle mukavat tilat.

Tavaratila on vakiokoossaan lähes 600-litrainen ja penkit kaatamalla saadaan mukaan noin 1,6 kuution verran tavaraa. Hyvät luvut 4,65 m pitkälle autolle.

Takapenkillä viihtyy myös pakollisia päivittäisiä ajoja pidempään ihan hyvin ja materiaalit ovat mukiinmeneviä. Ei siis mitään luksusta, mutta esimerkiksi monelle lapsiperheelle varmasti soveliasta ja kulutusta kestävää.

Etupenkillä suurin uudistus on edullisinta mallia lukuun ottamatta mittariston päivittyminen 12,3 tuuman näytöksi ja sitä myöten näkymä on monipuolinen. Eri mittarinäkymiä eli teemoja on useita, ja näistä jokainen löytää varmasti itselleen mieluisan.

Kulutus maantiellä pyöri noin viiden litran lukemissa, mikä on mukiinmenevä lukema. Mikään ei nitise eikä natise, joten siinä mielessä tuttua Toyotaa. Kuskin penkki tosin kaipaisi vähän topakampaa toppausta, sillä selkä tuntui väsyvän siinä yllättävän nopeasti.

Ajoltaan nykyinen Corolla on siivo ja ajotuntuma on tällaiseen autoon kohdillaan. Tässä asiassa auttaa alustan ratkaisut eli myös takana on monivarsituenta. Lisäksi kolmannen sukupolven Safety Sense -järjestelmä helpottaa arkiajoja.

Maantiellä parannusta on tullut liikennemerkkien tunnistukseen, ja kaupungissa taas auto osaa jarrutella ennakkoon ja täten kerätä jarrutusenergiaa talteen akkuun risteyksiä lähestyttäessä.

 

Kojetaulun keskellä oleva tietoviihdejärjestelmä on laitettu täysin uusiksi. Se on bZ4X-sähköautosta tuttu ja korvaa täten entisen hieman vanhahtavan oloisen järjestelmän.

Uuteen (kartta)päivitykset tulevat ilmateitä pitkin. Apple CarPlay on langaton, mutta Andoid-käyttäjät joutuvat ainakin alkuvaiheessa käyttämään johtoa. Navigointi on pilvipohjainen ja ensimmäiset neljä vuotta tilausta kuuluvat auton hintaan mukaan. Vanhan tietoviihdejärjestelmän kameratolppahälytyksiä ei ole ainakaan vielä alkuvaiheessa uudessa karttapohjassa.

Vuosimallin 2023 Corollan päivitykset ovat toimivia, mutta eivät vallankumouksellisia uudistuksia. Vaikka sähköautot ovat lisänneet jatkuvasti markkinaosuutta, kaikille ne eivät ole vielä syystä tai toisesta vaihtoehtoja. Varsinkin jos autoa ei ole mahdollista ladata yön aikana, hybridi-Corollan kanssa ei tarvitse säätää johtojen kanssa. Bensaa tankkiin ja matka jatkuu.

Tässä mielessä Corollassa on kaikki kohdillaan. Ajossa ei ole draamaa eikä mitään muutakaan kummallista, ja arkiajot sujuvat ilman suuria yllätyksiä.

Nykyisin Corollan saa myös tehtaalta maalattuna johonkin väriin pohjamaalin harmaan sijaan ja varsinkin koeajoauton metallin sininen väri oli auringonpaisteessa suorastaan rakastettavan tyylikäs.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä