Julkaistu    |  Päivitetty 

Heilin lakipalsta: Voinko vaatia vuokrani palautusta?

Suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen, lakimies muistuttaa vastauksessaan. Suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen, lakimies muistuttaa vastauksessaan.

Tällä palstalla joensuulaisten asianajotoimistojen lakimiehet vastaavat Heilin lukijoiden kysymyksiin.


Kysymys: Muutin vuokralle asuntoon viime keväänä, ja sovimme vuokraisännän kanssa, että voin asua asunnossa vähintään vuoden ajan. Olen tehnyt pieniä remontteja asuntoon kaiken aikaa, koska puhe oli, että sillä tavoin voin pienentää vuokraani. Olen tähän asti maksanut vuokraa juuri alun perin sovitun summan. Nyt vuokraisäntä ilmoitti, että haluaa myydä asunnon ja että joudun muuttamaan asunnosta, kunhan ostaja niin vaatii. Kauppoja ei vielä ole syntynyt mutta pahoin pelkään, että tämä voi tapahtua piankin, kun asunto on myynnissä niin halvalla.
Mitkä minun oikeuteni ovat asiassa? Emme ole tehneet kirjallista vuokrasopimusta, kun olemme tuttuja muutenkin. Voinko vaatia vuokran palautusta tekemieni remonttien vuoksi?


Vastaus: Suullinen vuokrasopimus on lain mukaisesti voimassa toistaiseksi ja noudatettavaksi tulevat normaalit vuokrasopimuksen irtisanomisajat. Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen on irtisanomisaika kuusi kuukautta, jos vuokrasopimus on kestänyt yli vuoden, ja muissa tapauksissa kolme kuukautta. Vuokrasopimus ja irtisanomisajat sitovat myös uutta asunnon omistajaa, jolloin hänenkin on noudatettava edellä mainittuja irtisanomisaikoja.
Suulliset sopimukset ovat aivan yhtä päteviä kuin kirjallisetkin, mikä tarkoittaa sitä, että sovittuja ehtoja on molempien noudatettava. Ongelmia ilmenee kuitenkin yleensä silloin, kun osapuolet ovat eri mieltä siitä, mitä on sovittu ja mitä ei. Jos olette vuokranantajasi kanssa vuokrasuhteen alussa sopineet, että tekemällä remontteja saat vuokraasi alennettua, tulee molempien osapuolten tätä noudattaa, ja sinulla on oikeus vaatia vuokran palautusta tekemiesi remonttien perusteella.
Tilanne muuttuu hankalammaksi, jos vuokranantajasi on eri mieltä siitä, mitä asiasta on puhuttu ja sovittu. Ilman kirjallista sopimusta syntyy sana-vastaan-sana -tilanne. Jos asiasta on käyty esimerkiksi kirjallista viestinvaihtoa tai kolmas taho on ollut kuulemassa, miten asia on sovittu, niin tilanne helpottuu huomattavasti. Paras keino selvittää asiaa on keskustella suoraan vuokranantajan kanssa ja yrittää sopia asiaan ratkaisu ja kirjata se paperille molempien allekirjoittamana. Äkkilähtöä asunnosta ei joka tapauksessa tarvitse pelätä, koska lain mukaiset irtisanomisajat ovat vuokralaisen suojana.


Vastauksen on laatinut asianajaja Tatu Hirvonen Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy:stä.


Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu.  Palsta ilmestyy kerran kuussa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä