Julkaistu    |  Päivitetty 

Heilin lakipalsta: Miten äidin omistaman mökin kohtalo ratkaistaan?

Perintöasioissa riittää usein paljon pohdittavaa, olipa kyseessä kesämökki tai asunto tai muu omaisuus. Perintöasioissa riittää usein paljon pohdittavaa, olipa kyseessä kesämökki tai asunto tai muu omaisuus.

Joensuulaisten asianajotoimistojen lakimiehet vastaavat Heilin lukijoiden kysymyksiin tällä palstalla.

Kysymys: Miten menetellään, jos äidin omistuksessa oleva mökki haluttaisiin myydä, äiti on elossa. Testamentti normi jakoinen. Mikäli joku/kaksi tulevasta rintaperijästä haluaisi realisoida mökin, jopa äidin elinaikana, onko mahdollista, mikäli lapsia ja rintaperillisiä on neljä?
Lisäksi yksi perijöistä haluaa lunastaa kiinteistön, mutta yksi perijä haluaa osansa. Mikäli selvää rahaa ei saada joka perintöosakkaalle, testamentin mukaan voida saada, niin mikä neuvoksi? Jääkö mökki parhaimmassa tapauksessa lahoamaan, mikäli sopua ei voida sisällä saada?

Vastaus: Testamentti on jälkisäädös eli asiakirja, jolla testaattori eli tässä tapauksessa äitinne on määrännyt, mitä tapahtuu hänen omaisuudelleen, kun hänestä aika jättää. Testamentti ei luo testamentinsaajalle oikeuksia testamentintekijän eli äitinne eläessä. Mikäli äitinne on testamentintekokelpoinen, hän voi halutessaan vielä peruuttaa tai muuttaa testamenttiaan. Tämän vuoksi teillä testamentinsaajina ei ole äitinne eläessä oikeutta vaatia osuutta mökistä myytäväksi.
Mikäli äitinne omistaa kyseisen mökin yksin, lähtökohtaisesti ainoastaan äitinne voi päättää mökin myynnistä. Tällöin myös mökin myynnistä saatava kauppahinta kuuluu yksin hänelle. Mikäli äitinne haluaa, hän voi siirtää mökin omistusoikeuden yhdelle tai useammalle lapselleen taikka muulle taholle. Tähän sovelletaan omaisuuden siirtämistä koskeva sääntelyä. Oikeustoimet edellyttävät äitinne tahtoa ja myötävaikutusta toteutuakseen. Mikäli äitinne ei halua siirtää mökin omistusta elinaikanaan, mökki jää äitinne omistukseen.  
Testaattorilla ei ole velvollisuutta huolehtia siitä, että testamentinsaajat saisivat heille perintönä määrätyn omaisuuden siinä kunnossa kuin se on testamentintekohetkellä ollut. Perinnönjättäjän kuolinhetkellä omistama omaisuus arvostetaan aikanaan perunkirjoituksessa kuolinhetken arvoon. Testamentatun omaisuuden arvolla voi siis olla merkitystä aikanaan perunkirjoituksessa ja perinnönjaossa.
Mikäli perinnönjättäjä haluaa suunnitella omaisuuden siirtämistä seuraavalle sukupolvelle, kannattaa hänen kääntyä asiantuntevan asianajotoimiston puoleen. Huomaattehan, ettei rintaperillisellä ole oikeutta vaatia perinnönjättäjää ryhtymään tiettyihin oikeustoimiin. Avoin keskustelu on kuitenkin omiaan ennaltaehkäisemään mahdollisia perintöriitoja.


Vastauksen on laatinut lupalakimies Tytti Sirkeinen Asianajotoimisto Teräskulma Oy:stä.

Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu.  Palsta ilmestyy kerran kuussa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä