Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Allergiat eivät ole vain kesän vaivoja

Marjatta Jumppanen ja Seppo Leskinen ovat olleet mukana Pohjois-Karjalan allergia- ja astmayhdistyksen toiminnassa yli kolme vuosikymmentä. Marjatta Jumppanen ja Seppo Leskinen ovat olleet mukana Pohjois-Karjalan allergia- ja astmayhdistyksen toiminnassa yli kolme vuosikymmentä.
Syksyä ei välttämättä mielletä allergioiden sesongiksi siinä missä kevättä ja kesää siitepölyineen ja kukintoineen. Syksyyn liittyy Pohjois-Karjalan allergia- ja astmayhdistyksen pitkän linjan aktiivien Marjatta Jumppasen ja Seppo Leskisen mukaan kuitenkin omat riesansa.

– Syksyllä esimerkiksi homeallergikot voivat saada allergiaoireita ulkoilman homeitiöistä. Ne voivat aiheuttaa muun muassa silmien vuotamista ja nenän tukkoisuutta, Jumppanen kertoo.

– Syksy tuo mukanaan myös metsissä liikkuvien kiusaksi hirvikärpäset, jotka ovat epämiellyttäviä mutta voivat aiheuttaa joillekin kutinan lisäksi jopa ihottumaa, Seppo Leskinen jatkaa.

Syksyisten allergiaoireiden lievittämiseksi Leskinen ja Jumppanen suosittelevat apteekista saatavia kortisonivoiteita ja allergialääkkeitä.

– Mikäli oireita, kuten hengenahdistusta tai silmä- ja nenäoireita, ilmenee, kannattaa apua hankkia empimättä, he kertovat.

Myös ampiaisten maapesien kanssa kannattaa olla Seppo Leskisen mukaan varuillaan.

– Etenkin, jos on allerginen ampiaisen pistoille, niin silloin olisi hyvä olla mukana adrenaliinikynä, jos esimerkiksi liikkuu paljon pelloilla.

Leskinen ja Jumppanen tulivat aikanaan mukaan yhdistyksen toimintaan omien lastensa allergioiden takia. He ovat olleet mukana toiminnassa jo 1980-luvun lopulta saakka. Allergia- ja astmayhdistyksen toiminta on suunnattu heidän mukaansa kaikille, joiden elämään allergiat tai astma vaikuttavat suoraan tai epäsuorasti.

Heillä molemmilla on takanaan yhdistystoiminnan lisäksi pitkä työura terveydenhoidon parissa. Jumppanen on eläkkeellä oleva farmaseutti ja Leskinen niin ikään eläkkeellä sairaanhoitajan työstään, jossa hän työskenteli useita vuosikymmeniä muun muassa tehohoidon parissa.

– Toimin urallani myös astmafarmaseuttina, ja sitä kautta yhdistystoiminta on ollut myös luonnollista jatkumoa työlleni, 32 vuotta Yliopiston Apteekissa työskennellyt Jumppanen lisää.

Ihmisten tietoisuus allergioista on Marjatta Jumppasen mukaan lisääntynyt viime vuosina. Ihmiset hakevat hänen havaintojensa mukaan aiempaa herkemmin apua allergiavaivoihin, ja allergiat otetaan myös menneitä vuosikymmeniä vakavammin.

Allergia- ja astmayhdistyksen toiminta tarjoaa Marjatta Jumppasen ja Seppo Leskisen mukaan virikkeiden lisäksi vertaistukea. Vuosien varrella Pohjois-Karjalan allergia- ja astmayhdistys on järjestänyt monenlaista toimintaa, kuten allasjumppia, patikkaretkiä ja puistojumppaa. Jumppanen kertoo allasjumpan olevan tällä hetkellä tauolla Koivupihan uima-altaan remontin vuoksi, mutta muun muassa yhdistyksen perinteinen puolukkaretki Lieksaan järjestetään lauantaina 16. syyskuuta.

– Retkelle voivat osallistua muutkin kuin yhdistyksen jäsenet, Jumppanen ja Leskinen kertovat.

Marjatta Jumppanen kertoo yhdistyksen järjestävän myös kolme ruokakurssia vuosittain Marttojen opetuskeittiössä.

– Kurssit ovat todella antoisia, kun saamme syödä valmistamamme ruuat, ja aina sieltä tulee uusia ideoita kotikeittiöönkin.

Toimintaan kaivattaisiin kuitenkin kaksikon mukaan lisää väkeä, varsinkin nuorista jäsenistä on pulaa. Marjatta Jumppanen kertoo, että 1990-luvulla toiminnassa oli mukana toistatuhatta jäsentä, kun nykyään jäseniä on noin 300.

– Yhdistystoiminta on tuonut elämääni paljon hyvää, kuten sosiaalisia kanssakäymistä ja pitkäaikaisia ystäviä. Seponkin kanssa tutustuimme toisiimme yhdistyksen toiminnan kautta, Jumppanen sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä