Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Mökki rantakuntoon

Kevään myötä kesämökit paljastuivat talviasustaan ja näyttävät tämänhetkisen rantakuntonsa. Hilseilevä maalipinta tai kuivana irvistelevä hirsiseinä kaipaavat huoltotoimenpiteitä ja uutta väriä pintaansa.

Mökkiläinen voi viettää lomaviikkonsa rattoisasti perinteisissä mökkitalkoissa, tai urakan voi vaihtoehtoisesti ulkoistaa alan ammattilaisille ja hyödyntää samalla kotitalousvähennysoikeutta.

Läheskään aina työlääseen maalausurakkaan ei tarvitse lähteä, vaan seinät voi pestä tarkoitukseen soveltuvalla puhdistusaineella, joka poistaa epäpuhtaudet ja mahdolliset seinän homekasvustot ja siitepölykertymät.

Peseminen saa puuverhouksen maalipinnan näyttämään uudelta, ja kosteutta pidättävä lika ei jää seisomaan maalipinnalle. Lisäksi pesu on huoltomaalauksen tärkeä pohjatyövaihe.

 

Liperiläisen Maalausliike Reijosen yrittäjä Sami Reijosen mukaan suomalaisten kesämökkien ulkoverhouksen kunto alkaa olla jo melko hälyttävä, ja Reijonen suosittelee ainakin seinien tehopesua, jos maalausurakkaan ei haluta ryhtyä.

– Vähän siltä näyttää, että jälkipolville ollaan nyt jättämässä lahovaurioille alttiita, huonokuntoisia kesämökkejä, kun yritetään säästää rahaa hyppäämällä huoltovälien yli. Tosiasia on kuitenkin se, että huonokuntoisessa ulkoverhouksessa homekasvustot pilaavat mökit ennen aikojaan, ja hyvä mökki menee pilalle turhaan.

Talot tulisi maalata useammin kuin kerran 20 vuodessa, ja etenkin Suomen vaihtelevat keliolosuhteet laittavat rakennusten ulkopinnat lujille.

Niin kutsutuista huoltovapaista vinyyliulkoverhouksista Reijosella ei ole omakohtaista kokemusta, mutta hänen mukaansa kaupunkien kaavamääräykset eivät useinkaan mahdollista vinyylin käyttöä kaupunkialueella.

– Ei se huoltovapaa silti ole sekään materiaali, yhtä lailla vinyyliseinät pitää aika ajoin puhdistaa ja pestä, Reijonen muistuttaa.

Ulkoistamalla ulkoverhousurakan maalaustyö hoituu parissa päivässä, riippuen tietenkin urakan laajuudesta.

 

 

Reijosen mukaan suurin osa urakoista tehdään avaimet käteen - periaatteella.

– Äkkiseltään voisi ajatella, että itse tehtynä säästää rahaa, mutta kun lähtee ostamaan maalaustarvikkeita, siveltimiä ja maalaustelineitä, niin hinta saattaakin nousta aika isoksi. Omasta työstä kun ei saa kotitalousvähennyksiä.

– Täällä Varparannalla aloiteltiin asiakkaan mökkiurakka tänään, ja muutamassa päivässä pitäisi olla valmista, kun samalla maalataan myös ulkovarastot. Tee se itse -mieheltä onnistuu ainakin maalausurakkaa edeltävä talon huoltopesu, jos haluaa itse jotain tehdä.

Reijosen mukaan huoltopesun jäljiltä on tärkeää kuivattaa pinta hyvin ennen uuden maalikerroksen levittämistä.

Huoltopesu onnistuu kosteammallakin kelillä, eikä se ole maalaushommien tavoin säähän sidottu.

– Jos seinät on joskus maalattu ja maali on jo lohkeillut pois, entinen maali pitää hioa alta ennen uutta maalikerrosta. Maalauksessa maalin laatu on tärkeimmässä osassa, sillä laatuerot voivat olla suuria ja jälki sen mukaista. Jos esimerkiksi käyttää heikkolaatuista maalia, pinnat täytyy maalata jo muutaman vuoden kuluttua uudestaan.

– Maalin hinnat on suoraan suhteutettu huoltovälien pituuteen, Reijonen kuvailee.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä