Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Kuntoilijan kesäeväät

Kesän saavuttua alkavat kuntosalit ja sisäliikuntatilat tyhjentyä, kun pitkän talven jälkeen liikkujatkin pääsevät neljän seinän sisältä kesälaitumille.

Kesän tullen käsipainot ja sisäpelikengät vaihtuvat usein grillipihteihin ja varvastossuihin, mutta näiden lisäksi kannattaa mukaan laitumelle varata myös lenkkikengät, sillä ulos siirtymisen ei tarvitse tarkoittaa liikunnan loppumista.

Kunnon ylläpitämiseksi on tarjolla ulkoilmavaihtoehtoja puistojumpasta frisbeegolfiin ja jalkapalloon, joista jokainen voi valita itselleen mieluisan tavan nauttia kesäsäästä.

Jos kuntoilu kuuluu kesäsuunnitelmiin, täytyy myös eväiden olla sen mukaiset. Oleellista kuumassa kesäsäässä on riittävä nesteen saanti.

Nestettä kuluu kuumana hellepäivänä runsaasti ja liikunta voi lisätä nesteen tarvetta jopa 0,5 - 1 litraa liikuntatuntia kohden.

Paras janojuoma on vesi, mutta välillä voi suuta kostuttaa myös mehuilla tai muilla makeilla juomilla, tosin tällöin vähäsokeriset vaihtoehdot ovat viisas valinta.

Nesteen lisäksi on huolehdittava myös sopivasta energiansaannista. Kesällä ruokailu voi helposti jäädä liian niukaksi kuuman ilman viedessä mukanaan ruokahalun, mutta toisaalta ruokahalun säilyessä ravinto voi muuttua liiankin energiapitoiseksi grilliruokien ja kesäherkkujen sesonkina, etenkin loma-aikaan. Helpoiten syöminen pysyy oikeilla raiteilla, kun ateriarytmi pidetään tasaisena ja ravinnon laadustakin muistetaan huolehtia.

Kesäherkkuja ei tarvitse täysin unohtaa, mutta grilliin voi makkaran sijasta välillä sujauttaa esimerkiksi kasviksista ja kalasta tehtyjä nyyttejä tai vaikkapa broileri-paprikavartaita. Seuraksi sopii esimerkiksi ruokaisa pastasalaatti. Terveellisillä eväillä jaksaa myös ulkoilla ja liikkua läpi kesän!

Tämä kanasalaatti toimii ateriana jo sellaisenaan ja on loistavaa kesäruokaa kuumalla, kun syötäväksi kaipaa jotain viileää. Kevennetty salaatti syntyy, kun pastasta osan tai kaiken korvaa vihreällä salaatilla ja käyttää pastalle tarkoitetun marinadin salaatinkastikkeena:

Kana-pastasalaatti

300 g broilerin fileesuikaleita

pippuria, broilerimaustetta

4 dl täysjyväpastaa

300 g viinirypäleitä

125 g minitomaatteja

1 prk säilykemaissia

200 g raejuustoa

Marinadi pastalle:

1 dl öljyä

1 rkl sitruunamehua

1-2 tl sinappia

¼ tl pippuria

½ rkl sokeria

¼ tl suolaa

1. Paista broilerisuikaleet ja mausta mielesi mukaan, esimerkiksi broilerimausteella ja pippurilla.

2. Keitä pasta ohjeen mukaan ja huuhdo siivilässä kylmällä vedellä.

3. Pastan kiehuessa valmista marinadi. Mittaa mausteet, sitruunamehu ja sinappi kulhoon ja sekoita joukkoon öljy. Halutessasi voit käyttää sauvasekoitinta, jolloin kastikkeesta tulee tasaisempaa ja paksumpaa.

4. Sekoita valmis marinadi pastan joukkoon.

5. Huuhdo ja paloittele viinirypäleet ja tomaatit. Valuta maissista ylimääräinen neste.

6. Lisää kasvikset, broileri ja raejuusto pastan joukkoon.

Tämä ohje on ahkerassa käytössä ja kovassa suosiossa nuorille urheilijoille suunnatuilla Paikoillanne, valmiina keittiöön – välipalakursseilla. Ohjetta voi tuunata mielensä mukaan vaihtamalla kasviksia tai korvaamalla pastan esimerkiksi ohralla. Maukasta ja liikunnantäyteistä kesää!

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä