Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Räätälin tontille tuli kerrostalo

Tämän kaupungin eteläpuolella oleva neljänneskorttelin tontin osti Joensuun kaupungilta ensimmäisen kerran Antti Juhana Mustonen 200 markalla (noin 5 000 euroa). Mustonen rakennutti tontille vuokra-talon. Tontilla oli vuonna 1872 pärekattoinen talo, missä oli eteinen, kamari ja suuri keittiö. Lisäksi tontilla sijaitsi varastorakennus ja liiteri.

Antti Juhana Mustosen kuoltua perikunta myi tontin vuonna 1881 pormestari J. A. Nysténille 3 000 markan kauppahinnasta (noin 81 000 euroa). Nystén piti taloa vuokralla ja myi sen jo seuraavana vuonna räätäli Heikki Lipposelle 3 500 markalla (noin 94 000 euroa).

Lipponen purki ulkorakennuksen ja rakennutti sen paikalle uuden asuintalon, missä oli neljä asuinhuonetta keittiöineen ja eteisineen. Tämä rakennus paloi poroksi vuonna 1893 eikä siihen jäänyt kuin ”ainoastaan palaneita kiviä, tiilejä ja rautaromua.” Tontin muut rakennukset eivät vaurioituneet.

Lipposen perilliset rakennuttivat palaneen talon paikalle hieman pienemmän talon vuonna 1895. Tontin seuraava omistaja oli eräs joensuulainen räätäli, joka osti sen Lipposen perillisiltä vuonna 1904. Tontilla olleet talot ja rakennukset olivat entiset.

Räätälillä oli sen ajan mukaan verstaassaan myös parturiliike ja kun räätäli kuoli, taloa hallitsi leski.

Hän toimi Joensuun kaupungin kätilönä ja koska kätilön töitä oli suhteellisen vähän, hän hoiti myös miesvainajansa parturiliikettä. Räätäliverstaan hän kuitenkin lopetti.

Vuonna 1954 tontti jaettiin kahteen osaan ja eteläpuoleinen osa myytiin liikemies Hannes Paanaselle. Vuonna 1971 muodostettiin asunto-osakeyhtiö ja se rakennutti tontille asuinkerrostalon.

Mikä oli räätälin perheen sukunimi ja missä tontti sijaitsee?

Lähetä vastaus keskiviikkoon kello 15:een mennessä mieluiten sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Paperiposti kulkee osoitteeseen Karjalan Heili, Torikatu 23 E, 80  100 Joensuu.

Suoraan toimitukseenkin voi toki tuoda vastauksia. Lisää sähköpostin otsikkoon ja kirjekuoriin sekä kortteihin tunnus Talot ja kartanot.

Laita mukaan myös omat yhteystietosi, että saat tiedon mahdollisesta palkinnosta. Oikein vastanneiden keskuudesta arvottu voittaja saa kaksi kappaletta elokuvalippuja elokuvateatteri Tapioon.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä