Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Huuskon taikaleka heilui J. Keinon konepajalla

Toissa viikolla oli kyse Jalmari Keinon konepajasta osoitteessa Merimiehenkatu 37. Keinon paja sijaitsi siis nykyisen kirjaston parkkipaikalla.

Aivan kuten esimerkiksi muiden muassa Tuulikki Hanste tiesikin:

– Keinon firma oli viralliselta nimeltään Takomo ja korjauspaja J. Keino. Hän korjasi autojen moottorit ja maataloustyökoneet ja hitsasi ja takoi kaikki mahdolliset ja mahdottomat metallikapineet maan ja taivaan väliltä, mitä kaupunkilaiset vain olivat saaneet epäkuntoon. Ainakin meidän pihamme poikaviikareiden silmissä Keino oli keksijä-Pelle Pelottomaan verrattava sankari, ja meidänkin talomme liiterin nurkassa sijaitsi esikuvansa mukainen, pienoinen ”korjauspaja”, jossa tulevat insinöörit rakentelivat rojukasoihin hylätyistä, ruosteisista romuista kokonaisia polkupyöriäkin, tosin ilman kumirenkaita. Mutta renkaista viis, sitä komeampi äänihän pyörän vanteista lähti, kun sillä ajaa rymisteltiin mukulakivikadulla, hän kirjoittaa.

Pentti Mononen muistelee korjauttaneensa Heinolla moponsa moottorin.

– Remontti oli hurjan kallis. Ei nyt ihan sentään mopon ostohintaa. Ei kyllä paljon jäänyt puuttumaan, Mononen muistelee.

Ellen Kyynärän muistiin on jäänyt mieleen Jalmarin asentaja, nimeltään Huusko, jolla oli ainutlaatuinen taito: hän osasi korjata kaupungin suurimmat koneet yhdellä lekan lyönnillä.

– Suuret höyrykoneet menivät jumiin aika ajoin ja silloin piti soittaa Keinon pajalle, että lähettäisi Huuskon lekoineen apuun. Huuskolla oli valtavan suuri leka, jolla hän löi kerran oikein kovaa moottorin kylkeen niin, että jumissa ollut mäntä laukesi. Kun hinaajien ja matkustajalaivojen koneet menivät jumiin, Huusko kutsuttiin paikalle.

Hän löi vain kerran ja ongelma ratkesi, Kyynärä kirjoittaa.

Elokuvaliput voitti tällä kertaa Jaakko Muikku.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä