Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Jakokosken kanavalla pohdinnan kesä

Toistasataavuotisella Jakokosken museokanavalla on ollut tänä kesänä tavallista hiljaisempaa. Kesäkahvila ei ole ollut auki muutamaan kesään ja tänä kesänä säpit pysyvät kiinni myös museokohteiden ovilla.

Jakokosken kanava rakennettiin yli sata vuotta sitten jouduttamaan jokiliikennettä ohi kivikkoisten ja vaikeakulkuisten koskien.

Jokea matkasivat tuolloin uittoyhtiöiden hinaajat tukkilauttoineen, pienet matkustajalaivat kesäturisteineen ja tietysti paikalliset kalastajat veneineen.

Nykyisin aluetta hallinnoi Liikennevirasto, jonka kanssa Kontiolahden kunnalla on vuokrasopimus. Sopimuksen ehtoihin kuuluu museo-opastuksen järjestäminen. Tänä kesänä kunta ei kuitenkaan omien lomautustensa takia voinut palkata toimeen kesätyöntekijöitä.

Tilanne on ongelmallinen: ellei museoalueelle löydy ylläpitäjää, Liikennevirastolla ei ole sille käyttöä ja paikka saattaa päätyä jopa Senaattikiinteistöjen myyntilistoille.

Liikenneviraston tarkastaja Päivi Vattulainen rauhoittelee, että kanava-alueen myyntiin laittamiseen on kuitenkin ”vielä pitkä matka”.

– Jatkoa on tarkoitus suunnitella syyskesällä. Kunnalle on lähdössä kirjelmä, jossa kysytään muun muassa sitä, aikooko kunta jatkaa alueen ylläpitoa, Vattulainen sanoo.

Hänen mukaansa alueesta ovat ilmaisseet kiinnostuksensa myös muutamat matkailualan yritykset. Sekin polku katsotaan kuitenkin virastossa maltilla.

– Tällaisessa tapauksessa yrityksen toiminnan pitää olla vahvalla pohjalla, Vattulainen sanoo.

– Toivoisin todella, että museotoiminta jatkuisi. Mutta jos paikallisilta tahoilta ei löydy kiinnostusta, ei virastokaan voi toimintaa ryhtyä pyörittämään. Suunnittelua kuitenkin jatketaan lomien jälkeen.

Kanavateatteri tekee kuitenkin hyvää jälkeä: kahdestatoista yleisestä näytöksestä on nyt takana viisi, ja keskimäärin yleisöä on ollut seitsemisen sataa, kertoo kanavateatteriyhdistyksen puheenjohtaja Timo Parkkonen.

– Se on alkukesäksi ihan hyvin. Tänä vuonna ei ole ollut niitä viidenkymmenen hengen näytöksiä, niin kuin joskus, mies naurahtaa.

– Seuraavaankin näytökseen, ensi tiistaille, on jo parisataa varausta.

Kanavateatterilla pyörii tänä vuonna miljööseen sopiva kesäteatteriklassikko Tukkijoella, ohjaajanaan muun muassa teatteri Väkivahvasta vaimonsa Tiina Markkasen kanssa tutuksi tullut Kai Paavilainen, joka teki tuttavuutta paikkaan 90-luvun lopussa Nauravan kylän merkeissä.

Muitakin nimiä on Jakokoskelta ammattilaisiksi ja isommille näyttämöille vuosien saatossa luiskahdellut.

– Sarkkisen Terohan oli meillä, ja Kinnusen Janne pienenä poikana. Ja Suihkon Juha, joka tulee muuten tänäkin kesänä vetämään tänne revyytä näyttelijäystäviensä kanssa, kunhan Kanavateatteri ensin saa oman kautensa päätökseen, luettelee Parkkonen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä