Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Tonttikaupat portinpielessä

Tämä eteläisessä kaupunginosassa ollut tontti ostettiin Joensuun kaupungilta vasta vuonna 1944. Tontti sijaitsi kaupungin reuna-alueella ja suoperäisessä maastossa. Maan kuivuessa suurten viemäriojien kaivamisen myötä 1930-luvulla tontille oli tullut mahdolliseksi rakentaminen.

Tontti ja koko kortteli olivat olleet tyhjiä sota-aikoihin saakka. Vuonna 1941 tontille sijoitettiin sotilastelttoja. Kun kaupunki myi tontin ensimmäisen kerran vuonna 1944, oli kauppakirjassa maininta, että omistusoikeus tonttiin siirtyy ostajalle vasta sen jälkeen, kun sotilasteltat on raivattu pois.

Tontin ensimmäinen omistaja, piiriesimies Eino Nykänen pääsi rakentamaan taloa vasta seuraavana vuonna 1945, jolloin sodat Suomessa olivat loppuneet ja sotilaat kotiutettu.

Piiriesimies Eino Nykänen kuoli ja tontin haltijaksi tuli leski Elsa Nykänen. Hän myi tontin vuonna 1964 muurari Arvi Ruuskalle. Ruuska laajensi taloa ja hän asui siinä perheineen kahdeksan vuotta. Vuonna 1972 tontti siirtyi muurari Tauno Villasen ja vaimon Siirin omistukseen.

Joensuussa oli liikemies, joka iltaisin ajeli polkupyörällään ja katseli kaupungista sopivia sijoituskohteita. Eräänä iltana pyöräillessään talon ohitse liikemies havaitsi portilla seisovan miehen. Pyöräilijä pysähtyi ja kysyi mieheltä, tietääkö tämä lähistöllä mahdollisesti olevista myytävistä tonteista.

Mies katseli vähän aikaa ympärilleen ja vastasi sitten, että esimerkiksi tässä liikemiehen edessä olisi yksi tontti. Miehellä oli valmiiksi mietitty myyntihinta tiedossa ja hän ilmoitti, että jos liikemies antaa hänelle tietyn suuruisen summan, niin tontti on hänen. Siinä samalla lyötiin kättä päälle ja tontti vaihtoi omistajaa vuonna 1973. Paikalle rakennettiin asuinkerrostalo.

Kuka oli tuo liikemies ja mikä on tontin osoite?

Lähetä vastaus keskiviikkoon kello 15:een mennessä mieluiten sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Paperiposti kulkee osoitteeseen Karjalan Heili, Torikatu 23 E, 80  100 Joensuu.

Suoraan toimitukseenkin voi toki tuoda vastauksia. Lisää sähköpostin otsikkoon ja kirjekuoriin sekä kortteihin tunnus Talot ja kartanot.

Laita mukaan myös omat yhteystietosi, että saat tiedon mahdollisesta palkinnosta. Oikein vastanneiden keskuudesta arvottu voittaja saa kaksi kappaletta elokuvalippuja elokuvateatteri Tapioon.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä