Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Nu spelar jag rock!

Tommi Läntisen poliittinen ura on ohi.

Tommi Läntinen, 55, muistaa hyvin erään sunnuntai-iltapäivän nuoruudestaan.

Pappansa luona vierailulla ollut Läntinen napsautti television auki, ja saman tien kuvaruudulle läikähti sokkirokkari Alice Cooperin meikattu naama ja tämän stadionkeikalla valtoimenaan vellova yleisömeri. Läntinen ei voinut uskoa näkemäänsä. Sunnuntai-iltapäivä ja ohjelma, josta hän ei tiennyt mitään.

– Olen sen ikäinen jätkä, että olen kasvanut ajalla, jolloin joka paikassa ei ollut kaikkea. Asioita piti kaivaa esiin, Läntinen taustoittaa.

– Diggasin lapsena ja nuorena niin paljon musiikkia, että tietyistä lempibändeistäni sain jopa hengellisiä kokemuksia. Kaverit eivät jaksaneet, kun selitin niistä koko ajan. Hyvä musiikki liikuttaa minua edelleen, käyn konserteissa ja olen musadiggari.

Tänä vuonna Tommi Läntinen juhlii 35-vuotista taiteilijauraansa. Juhlavuoden kunniaksi hän julkaisee elokuussa kahden levyn mittaisen kokoelman Liekki palaa, jolle tulee ennakkotietojen mukaan kaksi uutta biisiä.

Juhlavuoden tunnelmia Läntinen kuvailee iloisiksi, mutta myös vähän sekaviksi.

– Olen vasta alkanut tajuta, että jumankauta, 35 vuotta. Muistan tunnelmat, kun taival alkoi ja treenasimme kaverin kellarissa tanssibändikamojen kanssa ja soitimme rokkia. Se fiilis, joka sieltä tuli, on edelleen kaiken pohjana.

– Totta kai taidot ja aatteet ovat parantuneet, mutta kaikki, mitä olen vuosien aikana tehnyt, Boycott, Fabrics ja soolourani, kaikissa niissä on se palo mukana.

Kokoelmalevyn koostaminen oli Läntisen mukaan haastavaa. Ensimmäiselle levylle piti mahduttaa kaikki vanhat hitit, joten muutama Läntisen mielestä kokoelmalle kuulunut kappale piti tilanpuutteen takia jättää pois. Toiselle levylle hän halusi uutta musiikkia, jota ei ole aikaisemmin levyllä julkaistu. Sellainen on esimerkiksi Pahat pojat -elokuvassa soinut Se on rock.

– Itse asiassa äsken kuuntelin sen, kun lähdin Turun saaristosta mökiltä ajelemaan Turkua kohden, ja voi vitsi. Hienoa, kun sain sen levylle, Läntinen makustelee.

Kokoelma keskittyy Läntisen suomenkieliseen tuotantoon, eikä mukana ole yhtään englanninkielistä biisiä. Läntinen kuitenkin uskoo, että levy antaa hänestä kattavan kuvan, sillä se sisältää kaikki hänessä olevat tunnelmat.

– Siellä on Via Dolorosa, isoja rokkibiisejä ja sitä ylvästä stadionmenoa, jota rakastan. 35 vuoteen mahtuu tietysti sellaiset seitsemän vuotta englanninkielistä materiaalia, mutta niitä pitää miettiä sitten, kun julkaistaan lifeline-boksi, mutta siihen on vielä paljon aikaa.

Musiikkihommien ohella Tommi Läntinen on puhunut tänä vuonna myös politiikkaa. Järjestöaktiivina hän on aina ollut kiinnostunut vaikuttamisesta ja yhteiskunnallisista asioista, joten viime keväänä mies oli mukana eduskuntavaaleissa demareiden ehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä.

Eduskuntaan Läntisen saalis, 802 ääntä, ei riittänyt, mutta siitä hän ei ole harmissaan.

Vaalitulosten jälkeisenä aamuna Läntinen tajusi, että nyt hän on taas vain muusikko, ja se riittää.

– Olen huomannut, että minulla on muutama biisi, jotka ovat muodostuneet instituutioiksi, isommiksi kuin taiteilija itse. Syvälle sydämeen sattuu on esimerkiksi sellainen. Kyllähän minä pystyn vaikuttamaan lauluillani.

– Minua ei kiinnosta yhtään lähteä mihinkään politiikkaan, ei enää. Se oli tyhjentävä, uuvuttava kokemus kokemusten joukossa. Sillä sipuli. Nu spelar jag rock, Läntinen leimahtaa.

Perjantaina Joensuussa bilebändi Jimmy Colan kanssa esiintyvä Läntinen tiivistää illan keikkasetin yhteen sanaan: hittejä.

Samana iltana Joensuussa Sulo-klubilla esiintyy myös Olavi Uusivirta, jonka polttariyllätykseen Läntinen osallistui muutama viikko sitten Ruisrockissa. Läntinen nousi lavalle Uusivirran keikan loppuvaiheessa, ja kaksikko esitti yhdessä Läntisen Via Dolorosa -biisin.

Saako yhteisesiintyminen jatkoa myös Joensuussa?

– Onko Olavikin kaupungissa? Mitkähän mahtavat olla aikataulut? Läntinen innostuu kyselemään, mutta toppuuttelee sitten.

– Älä kirjoita sinne mitään, ettei tule turhia odotuksia. Mutta polttariveto oli ihan mahtava juttu, siinä oli kyllä ilonporetta. Olavihan on hieno mies.

Ke 1.7. Routaraja (Tuulaaki), At the Hollow, Night Lives ja Lost Socienty (Kerubi)

To 16.7. Tekramütisch (Levy-Eskot), Diego & Hermanni, Boss Nasty ja Uniikki (Kerubi), Amadeus (Tuulaaki), FireProven, Systematic Sickness Kin, Protide (La Barre)

Pe 17.7. Tommi Läntinen & Jimmy Cola (Ilona), Helekatz (Takatasku), Patajätkä (Kimmel), Joonas Hahmo (Bepop), Masa Mainds (Tuulaaki), Peput plays Eput ja Soulbrothers (Kerubi), Ilovaarirock (Ilosaari), Sulo-klubi (Laulurinne)

La 18.7. Antti Raiski (Tulenliekki), Jimmy Cola (Ilona), Maija Muikku trio (Kimmel), Kari Piiroinen (Liperin Lava), Elina H trio (Huhmari), Tsugu Ways (Tuulaaki), Ilosaarirock (Laulurinne), Vekararock (Ilosaari).

La 18.7. Kimmelissä kello 19 alkaen Disco-Wienittären muisteloilta, soittamassa alkuperäiset 70-luvun dj:t, muiden muassa Ysi, Pallo-Pekka, Kaitsu, Jukka. L, Sepi ja Igor.

Su 19.7. Lyömättömät (Kerubi)

Ti 21.7. Marita Taavitsainen (Liperin Lava).

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä