Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1386

Julkaistu    |  Päivitetty 

Jäästä se pienikin ponnistaa

Luistelukouluissa lähtökohta on, että kaikilla on mukavaa taidoista riippumatta.

Varma syksyn merkki ovat luistelukoulut. Kataja aloitti omansa maanantaina, ja Jokipoikien vuoro on syyskuun alussa.

Pelien ja leikkien kautta pienetkin lapset oppivat luistelemaan, ja vaikka mukaan pääsee jo kolmevuotiaana, harrastusta ei tarvitse aloittaa vielä polvenkorkuisena – kuten usein luullaan.

–  Luistelukoulussa harjoitellaan perustaitoja kuten liukuja, piruetteja, vähän hyppäämistä ja tietenkin itse luistelua, Joensuun Katajan luistelukouluvastaava Hanne Pöntinen summaa.

Pienimmät luistelukoululaiset harjoittelevat jäällä liikkumista yhdessä vanhempien tai luisteluvalmentajan kanssa.

Pöntinen toteaa, että tuntien suunnitteluun vaikuttaa kuitenkin huomattavan paljon ohjattava ryhmä; tarkoituksena on harjoitella luistelutaitoja siten, että tenavilla olisi mahdollisimman mukava ja innostava ympäristö oppia.

Samaa sanoo Jokipoikien taitovalmentaja Janne Hattunen.

–  Pelien ja leikkien kautta innostetaan jääkiekon pariin ja taidot karttuvat samalla, Hattunen valaisee.

Valmentajiksi Hanne Pöntisen ja Janne Hattusen ajoi oma kiinnostus lajiin. Hattunen kertoo, että lopetettuaan jääkiekon pelaamisen hän halusi jäädä lajin pariin.

–  Tänä syksynä alkaa kolmas kausi taitovalmentajana, ja muuta valmennusuraa on takana jo kymmenisen vuotta, mies laskeskelee.

Mikkelin Luistelijoista Katajan leipiin siirtyneelle Pöntiselle suurin palkinto on se, kun huomaa lasten kehittyvän.

–  Esimerkiksi joulu- ja kevätnäytökset ovat kohokohtia luistelijoille ja valmentajille, sillä näytöksissä luistelukoululaiset pääsevät itsekseen jäälle esiintymään, Pöntinen iloitsee.

Hattunen muistuttaa, että jokainen etenee luistelussa omalla tasollaan.

–  Harjoitukset soveltuvat kaikille, eikä eteneminen joukkueisiin ole kiinni taidoista. Jos perusteet ovat hallussa, luistelun voi aloittaa myös joukkueessa.

Taitoluistelu on arvostelulaji. Kun nuorimmat kisaajat ovat viisivuotiaita, pettymyksiä tulee väistämättä.

–  Enemmän tulee kuitenkin onnistumisia, ja samalla lapsi saa arvokasta esiintymiskokemusta sekä oppii itsenäiseksi, kun vanhempien sijaan ennen jäälle menoa tukena onkin valmentaja, Pöntinen sanoo.

Pöntinen toteaa valmentamisen erittäin palkitsevaksi myös tulevaa opinto-ohjaajan ammattiaan ajatellen.

–  Taitoluistelu on vaativa taitolaji ja vaikeita asioita pitää opettaa jo pienenä, vaikkei lapsi erottaisi edes oikeaa ja vasenta kättä. Tällöin tarvitaan innovatiivisuutta, hän pohtii.

Jokipoikien kiekkokoulussa yläikärajana pidetään noin yhdeksää ikävuotta, mutta Hattusen mukaan jokaiselle innokkaalle mahdollistetaan osallistuminen toimintaan.

–  Kiekkokoulu on startti, jonka jälkeen lasten toivotaan innostuvan lajista ja harrastavan sitä myöhemminkin, mies kertoo.

Katajan luistelukoulussa voi aloittaa kolmivuotiaana ja harrastusvuosien aikana edetään aina seuraavaan kehitysryhmään tai koululaisryhmään.

Pöntinen suosittelee luistelun aloitettavaksi ennen kouluikää, mutta painottaa, että fyysiset ominaisuudet sekä into ja halu lajia kohtaan mahdollistavat taidon oppimisen myöhemminkin.

–  Mitä nuorempana aloittaa, sen parempi, sillä herkkyyskaudet ovat olennaisia lajin oppimisessa, Pöntinen vinkkaa.

Hattunen puolestaan toteaa, ettei koskaan voi tietää, kenestä tulee ammattitason pelaaja.

–  Lajin voi aloittaa 12–13-vuotiaanakin ja edetä pitkälle, tärkeintä on, että kaikki pääsisivät pelaamaan, Hattunen sanoo.

Molemmat valmentajat muistuttavat, että jääkiekko sekä taitoluistelu on tarkoitettu tytöille ja pojille, kumpikaan laji ei ole vain toisen sukupuolen etuoikeus.

–  Viime kaudella meillä oli tyttöjen leijonakiekkoa, jossa tytöt ja pojat olivat samalla jäällä, mutta tytöt harjoittelivat omassa porukassaan. Tästä tykättiin paljon ja aiomme jatkaa toimintaa, jos vain halukkaita on, Hattunen sanoo.

–  Haluamme siirtää luistelukoulusta poikiakin ylöspäin, taitoluistelu ei ole tyttöjen laji, myös Pöntinen painottaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä