Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Laakkonen

Lukitse ovet ja ikkunat

Asuntomurtoja tekevät sekä ulkomaalaiset ammattilaiset että kotimaiset amatöörit.

– Kyllä se paikkansa pitää, sanoo rikoskomisario Simo Hämäläinen vahvistaen Karjalan Heilin mutu-tuntuman: asuntomurtojen määrä alueella on lisääntynyt. Kuinkas muutenkaan, onhan tuntuma syntynyt poliisien tiedotteita lukiessa.

Samaan hengenvetoon toppuutellaan kuitenkin paniikkiherkkiä lukijoita: mistään valtavasta rikosaallosta ei ole kysymys. Joensuun sekä lähikuntien (Outokumpu, Ilomantsi ja Kitee) alueella asuntomurtojuttuja löytyy Hämäläisen tilastoista koko vuodelta parikymmentä, ja koko Itä-Suomessakin niitä on vajaat sata.

– Kyseessä ei onneksi ole räjähdysmäinen lisääntyminen, mutta kyllä ne lisääntyneet ovat.

– Niin sanotut vanhan liiton murtomiehet, jotka tekevät keikkaa yksinään, ovat katoava ammattikunta, Hämäläinen huomauttaa.

Nykyisin asuntomurtoja tekevät rikolliset hän jakaa karkeasti kolmeen arkkityyppiin. Ensin ovat viime keväänä kiinni jääneen kaltaiset paikalliset veijarit, jotka kokeilivat öisillä retkillään omakotitalojen ovia ja ikkunoita ja nappasivat pöydän kulmalta vaikkapa auton avaimet.

Toinen ryhmä ovat poliisin ”vakioasiakkaisiin” lukeutuvat murtautujat, jotka tekevät keikkaa kosto- tai velanperintätarkoituksessa.

Viimeisimpänä, mutta ei tavallisen kansalaisen kannalta vähäisimpänä, ovat ulkomaalaiset ammattilaisporukat, jotka pyyhkäisevät viikonlopun aikana Suomen halki, murtautuvat tyhjillään oleviin asumuksiin ja poistuvat maasta (jos ehtivät) samoin tein.

On viitteitä, että viime viikonloppuna Niinivaaralla kolmeen asuntoon tunkeutunut kopla kuuluisi juuri tähän ryhmään.

– Se porukka on erittäin ammattimaista. Siellä haetaan mahdollisimman suurta taloudellista voittoa. Mukaan kelpaa yleensä arvokas, pieni tavara, jota on helppo kuljetella, kuten vaikkapa korut. Nämä eivät vie taulutelevisioita, koska niiden kanssa joutuisi tullissa pulaan kotimatkalla, Hämäläinen sanoo.

Varautumiskonsteja on monia. Hämäläisen mukaan liikkeelle kannattaa lähteä perushuolellisuudesta: ovet ja ikkunat yöksi lukkoon.

Pidemmille matkoille lähtiessään kannattaa käyttää mielikuvitustaan, jotta saisi talon näyttämään asutulta. Myös arvotavara on syytä jemmata pois näkösältä.

– Varkaat etsivät pientä, arvokasta tavaraa. Koruja, käteistä rahaa, kortteja... Ne kannattaa laittaa piiloon. Siinähän on rajana oikeastaan vain mielikuvitus, Hämäläinen sanoo.

Aseet kiinnostavat murtomiehiä aina. Vaikka tussarit tulisikin säilyttää nykylakien mukaan lukitussa ja käyttötarkoitukseen sopivassa asekaapissa, kertoo Hämäläinen vieläkin silloin tällöin törmäävänsä ”tuvan seinällä hirven sarvissa” roikkuviin metsästysaseisiin. Siinä ne ovat murtomiehelle kuin tarjottimella.

– Aseet ovat kumminkin haluttua tavaraa tuolla alamaailmassa, Hämäläinen sanoo.

Arvotavaroiden yksilötunnisteet kannattaa yleensäkin kirjata ylös, tai vaikka valokuvata. Tällöin poliisin on helpompi päästä kadonneen tavaran jäljille.

– Jos murto sattuu, soitto hätäkeskukseen. Sieltä annetaan ohjeet, miten menetellä. Rikospaikka olisi hyvä säilyttää mahdollisimman neitseellisenä tutkijoita varten, Hämäläinen summaa.

Ilmoita asiasta heti poliisille numeroon 112.

Älä koske esineisiin, älä sotke jälkiä.

Tiedustele, onko naapureilla havaintoja rikoksesta.

Laadi luettelo anastetusta omaisuudesta.

Kirjaa anastetun omaisuuden tunnistetiedot ylös.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä