Julkaistu    |  Päivitetty 
TIINA SORMUNEN

Paljasjalkainen dokumentoija

Pelle Miljoona tunnelmoi mieluummin kuin tykittää.

Vuosi sitten Haminan Tervasaaressa paljastettiin Pelle Miljoonan kunniaksi veistetty patsas, ja juhlahumu on vain jatkunut. Helmikuussa mies täytti 60 vuotta, ja heinäkuussa hänet palkittiin Juha Vainio -sanoituspalkinnolla.

Kohta 40 vuotta touhunnut suomalaisen punkin pioneeri ei ole tästä pahoillaan.

– Varmasti meistä jokaisesta tuntuu hyvältä, jos saa välillä jonkinlaista tunnustusta. Ihan ilolla otin sanoituspalkinnon vastaan, Pelle Miljoona toteaa.

Juha Vainio -sanoituspalkinnon perusteluissa mainitaan, että Pelle Miljoonan teksteissä kuuluu tekemisen ilo ja sanomisen pakko. Mies itse kertoo kelanneensa, että hän elää tässä ajassa ja sitä täytyy pyrkiä hahmottamaan, vaikka tietysti se on täysin mahdotonta.

– Kaikki mitä olen tehnyt, on dokumenttia yhden ihmisen elämästä tällä planeetalla tähän aikaan ja Suomessa. Se vaatii tietynlaista heittäytymistä.

– Tietenkin teksteihini on vaikuttanut paljon myös ulkomailla, lähinnä niin kutsutussa kehittyvässä maailmassa viettämäni aika. Paljasjalkaisin tässä on kuljettu.

Nykyaika on paikka, jossa kaikilla tuntuu olevan pakottava tarve mielipiteensä julkaisuun. Miten taitelija onnistuu löytämään tällaisessa maastossa enää mitään uniikkia sanottavaa?

– En ole koskaan ajatellut tuollaisia asioita. Tietenkin vanhemmiten kiinnostaa vähän syvempi taso teksteissä, että pyrkii tuomaan esiin enemmän tunnelmia kuin suoraa tykitystä. Meiltä tulee syyskuussa uusi levy bändin (United) kanssa, eikä siinä ole mitään julistusta tai paatosta, mies miettii.

Hän myöntää, että teksteihin on vaikuttanut myös ikä. 60 on vain luku, mutta rajapyykin ylittämisen jälkeen Pelle Miljoona on huomannut miettineensä paljon, mitä kaikkea on tullut tehtyä. Näistä ajatuksista kummunneita nostalgisia tuntoja on siirtynyt myös syyskuussa ilmestyvälle uudelle albumille Ilmasilta.

– Kelasin esimerkiksi omaa lapsuuttani Haminassa, pikkukaupungissa. Halusin laulaa viattomista ja puhtaista asioista, tässä ajassa kun on niin paljon kaikenlaista skeidaa ja uhkakuvia.

Ikääntyminen vaikuttaa kaikkiin, eikä edes Pelle Miljoona ole poikkeus. Pohjimmiltaan hän tuntee olevansa sama tyyppi kuin skidinä, mutta ikä on tuonut hieman erilaista perspektiiviä.

– Ylpeä on väärä sana, mutta arvostan sitä mitä olen tehnyt. Ei ole tarvinnut kelata, että myykö tämä. Se ei ole koskaan ollut kannustimena. Se on aina ollut intohimo, joka on ajanut tekemään.

Savonlinnan opettajakoulutuslaitoksesta vuonna 1978 peruskoulunopettajaksi valmistunut Pelle Miljoona ei ole koskaan harrastanut jossittelua arvuuttelemalla, millainen Petri Tiili hänestä olisi kasvanut, jos hän olisi musiikin sijaan valinnut turvallisen päivätyön. Tosin jo valmistumisensa aikoihin pahasti punkin puraisema mies tunnettiin Pelle Miljoona & N.U.S. -bändistään.

Punkissa viehätti energia.

– Plus tietenkin se, että silloin oli paljon proge-meininkiä, mikä tarkoitti sitä, että bändien oletettiin olevan virtuoosimaisia soittajia. Punk romutti kokonaan tuollaisen. Kuka tahansa, jolla on oikea asenne, voi tehdä musiikkia.

– Se tee-se-itse-asenne säteili moneen muuhunkin asiaan. Alkoi tulla pienlehtiä, pienlevymerkkejä, omakustannesinglejä. Ennen punkin tuloa ilma oli aika ummehtunutta. Oli kuin joku olisi avannut ikkunat talosta, ilma alkoi liikkua.

Punk on puhdistanut ilmastoa myös 2010-luvulla, esimerkkeinä vaikkapa Euroviisuihin äänestetty Pertti Kurikan Nimipäivät sekä Femma- ja Emma-palkittu Pää kii -yhtye. Pelle Miljoonan mukaan myös nykypunkkareille asenne on se tärkein, mutta nykymaailma on hyvin erilainen kuin 70-luvun lopulla. Sen huomaa biiseistä.

– Punk oli paljon poliittisempaa ja yhteiskunnallisempaa silloin kuin nyt. Nykyään se on enemmän viihdettä.

Kun tavan talliainen täyttää 60 vuotta, sanavarastossa alkaa seikkailla tiuhaan tahtiin sana eläkeikä. Tässä suhteessa Pelle Miljoona on poikkeus.

– Ei näistä hommista eläkkeelle jäädä. En tiedä, mitä helvettiä tekisin. On vaikeaa lähteä eläkkeelle, kun ei ole koskaan duunissa eikä vapaalla. Niin kauan kun puntti nousee, rämpytetään jotakin.

Pe 14.8. Esme Mann`s & Broadway (Kimmel), Eppu Normaali, Samae Koskisen Korvalääke, Tiisu (Ilosaari), Juju (Kerubi), Marko Jolkkonen (Huhmari), Romanssi (Tuulaaki)

La 15.8. Lume soittaa Juicea (Tuulaaki), The Smooth (Ilona), Esme Mann´s & Broadway (Kimmel), Pelle Miljoona United (Kerubi), Marja Tyyster & Voimaorkesteri (Liperin Lava), Trio Sinikuu (Huhmari), Ilpo Kaikkonen (Kolumbus)

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä