Julkaistu    |  Päivitetty 
Ringa Remes

Oletko kokeillut hapansäilöntää?

Hapattaminen on ehkä osin unohdettu, mutta uudelleen elpyvä säilöntämuoto. Onneksi näin, sillä hapattaminen on halpa ja energiatehokas tapa säilöä.

Hapatettaviksi sopivat esimerkiksi erilaiset kasvikset ja sienet. Kaikista tunnetuin hapansäilyke lienee hapankaali, joka on runsaasti käytetty elintarvike muun muassa Venäjällä ja Saksassa.

Hapansäilöntä perustuu maitohappokäymiseen. Kun tuotteen pH-arvo laskee riittävästi, happamuus estää haitallisten bakteerien toiminnan.

Happamuuden ansiosta säilykkeiden käyttöikä on melko pitkä, onnistunut hapansäilyke säilyy viileässä jopa 6-8 kuukautta.

Maitohappokäyminen on kuitenkin hidas prosessi ja sen vuoksi hapansäilykkeisiin lisätään usein myös runsaasti suolaa.

Suola estää tuotteen pilaantumisen siihen saakka, kunnes happamuus on riittävän alhainen (pH <4,1 ) estämään pilaantumisen.

Hapattaminen ei ole hankalaa, kun tuntee niksit.

Hapatukseen tarvittavien välineiden tulee esimerkiksi olla ehdottoman puhtaita ja raaka-aineiden ensiluokkaisia, jotta säilöntä onnistuu.

Maitohappokäyminen vaatii onnistuakseen sokeria, hapettomat olosuhteet ja sopivan lämpötilan. Mutta kun nämä asiat ovat kohdallaan, on säilöntä itseasiassa melko vaivatonta.

Mikäli haluat oppia hapattamisen niksit käytännössä, ilmoittaudu mukaan 21.9. Marttakeskuksella järjestettävälle Hapansäilöntä-kurssille (http://www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtumakalenteri).

Mikäli omat hapankaalit eivät ole vielä valmiit, ei hätää. Hapantuotteita, kuten hapankaalia, löytyy myös valmiina säilykkeenä kaupan hyllyltä.

Nyt siis kokeilemaan hapankaalipiirakkaa ja innostumaan uudelleen tästäkin säilöntämuodosta!

Pohja:

2 dl piimää

2 dl kaurahiutaleita

25 g hiivaa

tilkka vettä

1 tl suolaa

1 dl öljyä

3–4 dl vehnäjauhoja

Täyte:

1 l hapankaalia

1 sipuli

100 g siansivua tai

pekonia

½ dl öljyä

ripaus muskottia

3 rkl siirappia

(suolaa)

Voiteluun:

1 muna

1. Sekoita kaurahiutaleet piimään ja anna niiden turvota muutama tunti. Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesitilkkaan ja lisää taikinaan. Lisää suola ja öljy. Alusta taikina vehnäjauhoilla notkeaksi taikinaksi. Kohota leivinliinan alla.

2. Liota hapankaalia vedessä noin tunnin ajan (vähempi aika riittää, jos haluaa voimakkaamman maun). Puristele vesi pois.

3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi siansivu.

4. Kuumenna pannulla öljy. Lisää ensin lihakuutiot ja ruskista hetki. Lisää sipulisilppu ja lopuksi kaali. Mausta seos ja hauduta hetki. Lisää suolaa tarvittaessa.

5. Kauli piirakkataikina levyksi tai muotoile piirakkavuoan pohjalle. Jätä hieman taikinaa koristenauhoja varten. Levitä täyte pohjalle ja käännä reunoja vähän täytteen päälle. Kauli lopputaikina ja leikkaa ohuita nauhoja piirakan päälle. Voitele reunat ja nauhat munalla.

6.Paista piirakkaa 200 asteessa puolisen tuntia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä