Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Laakkonen

Lyseon Jello esiteltiin kaupunkilaisille

Hymyileviä nuoria jakamassa karkkia ja houkuttelemassa onnenpyörän äärelle. Ja yhdellä on leijonapuku.

Opiskelijaporukasta irtautuu nuori mies ja tarjoaa kättään kuten vain reipas nuori mies voi: reippaasti.

Ollaan Isossa Myyssä, johon juhlaviikkoaan viettävän Lyseon lukion oppilaat ovat pystyttäneet esittelypisteensä maanantain ja tiistain. Ohikulkijat pysähtelevät juttelemaan. Monella tuntuu olevan omakohtaisia kokemuksia 150-vuotisjuhlaansa viettävästä lyseosta.

– Keväällä tuli sellainen idea, että halutaan laajentaa tätä 150-vuotisjuhlaa koko kaupunkiin ja tuoda riemua ja iloa kaupunkilaisille, Joona Turuseksi osoittautuva porukan nokkamies kertaa.

– Riemuryhmä-työnimellä tätä on järjestelty. Mukana on nelisenkymmentä ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijaa.

Leijonan nimi on Jello, ja se on Lyseon uunituore maskotti, joka aloitti virassaan vasta viime maanantaina. Jatkossa se tullaan näkemään koulun tapahtumissa muuallakin.

Aloite ”riemulähetystön” kokoamisesta lähti opiskelijoilta itseltään. Ja jatkoa seuraa myös juhlien jälkeen: 40-henkinen porukka jalkautuu ensi viikon alussa myös maakunnan alakouluille.

– Olemme jakaneet porukan ryhmiin, jotka lähtevät leikittämään Enon, Uimaharjun, Karsikon ja Utran alakoulujen oppilaita. Olemme itse suunnitelleet lapsille pelejä ja leikkejä.

Turunen on itse toisen vuoden opiskelija. Hän sanoo pitävänsä opinahjonsa pitkää historiaa ja sen muistamista pelkästään hyvänä asiana.

– Lyseo on perinteikäs paikka ja ihan tässä keskustan tuntumassa. Ja siihen päälle vielä laadukas opetus ja se, että me opiskelijatkin pääsemme mukaan järjestämään tällaisiakin tempauksia. Ei varmaan onnistu joka koulussa. Että ihan oikeasti tehdään asioita, eikä vain katsota kirjasta. Se on ihan eri juttu, hän miettii.

Koulun pitkät perinteet ja sen kunnioittaminen näkyvät Turusen mukaan myös arjessa.

– Parasta tässä koulussa on juuri se, että meillä on vähintäänkin sama, mitä muualla ja vielä vähän päälle.

Siitä kuuluisasta lyseon hengestä Turusella oli ennen opiskelujen alkamista omat epäilyksensä, mutta nekin ovat toiselle vuodelle tultaessa kaikonneet.

– En uskonut siihen yhtään kun tulin kouluun, mutta kyllä se vain on nyt todettava, että sellainen on olemassa.

Joensuun lyseon juhlallisuudet päättyvät sunnuntai-iltana juhlajumalanpalvelukseen Joensuun ev.lut. kirkossa kello 10 ja ortodoksiseen liturgiaan Joensuun ortodoksisessa kirkossa kello 10. Joensuun seurakunnan kirkkokahveja nautitaan seurakuntakeskuksella jumalanpalveluksen jälkeen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä