Julkaistu    |  Päivitetty 
Anders Palm

Hän oli täällä, mutta kuka hän oli?

Profiilimme etunimi on James. Sitä eivät monet tiedäkään. Hänestä tuli tunnettu sukunimellään, joka on harvinainen ja melko helppo muistaa.

Jamesin taustoista ja koulutuksesta ei juuri tiedetä mitään, mutta jonkin teknisen alan koulutus hänellä varmasti oli.

Profiilimme oli naimisissa Margaret-nimisen naisen kanssa. Heillä oli yhdeksän lasta, mikä viittaa siihen, että heillä olisi ollut onnellinen avioliitto.

James työskenteli laivanrakennustarkastajana eli hän tarkasti ja hyväksyi uudet alukset merikelpoisiksi.

Viides joulukuuta 1941 hän sai töitä Bethlehem Steelin telakalta Yhdysvaltojen itärannikolta. Kaksi päivää myöhemmin japanilaiset hyökkäsivät Pearl Harboriin. Yhdysvaltojen laivasto tarvitsi paljon uusia aluksia, ja osa niistä rakennettiin samaisella telakalla.

James ryömi ympäriinsä aluksen sisuskaluissa ja vahti, että kaikki oli huolella tehty. Mutta pian hän huomasi ongelman: niitit, joilla teräslevyt yhdistetään.

Osa levyistä hitsataan yhteen, osa niitataan. Niitit liitetään vastakappaleeseen ja kiinnitetään tiukasti. Niittaaminen on raskasta työtä.

Jokainen työvuoro merkitsi levyyn liidulla viivan sen mukaan, kuinka monta reikää oli ehditty niitata.

Valitettavasti osa työläisistä oli epärehellisiä, ja he hankasivat liidun pois ja vetivät tilalle uudet viivat, joiden mukaan he olivat niitanneet enemmän reikiä. Mitä enemmän reikiä, sitä enemmän tuloja.

Profiilimme huomasi vilunkipelin. Saadakseen sen loppumaan, hän kirjoitti erityisellä keltaisella liidulla sukunimensä hyväksymiinsä rakenteisiin. Nimensä perään hän lisäsi kaksi sanaa.

Työhön kuului, että James kömpi laivoissa läpi ahtaiden ja vaikeapääsyisten tilojen. Sodan takia laivoja ei ehditty maalata sisäpuolelta. Niinpä Profiilimme nimi jäi usein näkyviin teräslevyihin.

Loppu on historiaa. Jonkun mielestä Jamesin teksti oli hauska, ja hän alkoi kopioida sitä, ja tapa levisi nopeasti.

Amerikkalaiset sotilaat pitivät hauskaa tuhertelemalla Profiilimme nimeä ja noita kahta sanaa kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiinkin paikkoihin. Siitä tuli eräänlainen tervehdys muille, ja viesti siitä, että he olivat käyneet paikalla.

Väitetään jopa, että amerikkalaiset taistelusukeltajat olisivat nousseet maihin Japanin hallinnoimille saarille ja kirjoittaneet viestin japanilaisten varusteisiin.

Profiilimme nimi pulpahteli esiin kaikkialta. Amerikkalaiset sotilaat sutaisivat sen seiniin ja muurinpätkiin kaikissa maissa, joissa he kävivät. Sukunimestä tuli suurmenestys.

Toukokuussa 1945 sota loppui. Myöhemmin Truman, Churchill ja Stalin kokoontuivat Potsdamissa Berliinin ulkopuolella ratkaistakseen maailman kohtalon.

Berliini oli tuhoutunut pommituksissa täysin. Suurin osa taloista oli pahoin vahingoittuneita. Mahtimiehet tarvitsivat VIP-käymälän, ja sellainen kunnostettiin heidän käyttöönsä.

Stalinille tuli ensimmäisenä tarve käyttää mukavuuslaitosta. Kun hän hetken päästä tuli taas ulos, hän kysyi tulkkinsa välityksellä, josko joku voisi selittää, kuka perhana Profiilimme oikein on.

Kaikki olivat kuulleet Jamesin sukunimen, mutta vain harva tiesi muuta. Vuonna 1946 suuryritys The Transit Company of America etsintäkuulutti nimen ja lupasi palkkion sille, joka pystyisi jäljittämään Profiilimme.

40 ilmoittautui, mutta Jamesilla oli ehdottomasti uskottavimmat todisteet. Monet laivatyöläiset ja telakan virkamiehet todistivat hänen lausuntonsa oikeaksi.

Palkinto oli aito raitiovaunu. James vei sen tontilleen, jossa hänen yhdeksän lastaan pääsivät käyttämään sitä leikkimökkinä.

Sota loppui vuonna 1945, mutta Profiilimme kirjoitus jäi elämään.

Sanonta koostuu Profiilimme sukunimestä ja kahdesta englanninkielisestä sanasta. Sanat voisi suomentaa ”kävi täällä” eli ne kuuluivat alunperin ”was here”.

Kuka hän oli?

Lähetä vastaus maanantaihin mennessä mieluiten sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Paperiposti kulkee osoitteeseen Karjalan Heili, Torikatu 23 E, 80  100 Joensuu.

Suoraan toimitukseenkin voi toki tuoda vastauksia. Lisää sähköpostin otsikkoon ja kirjekuoriin sekä kortteihin tunnus Salaperäinen profiili.

Laita mukaan myös omat yhteystietosi, että saat tiedon mahdollisesta palkinnosta. Oikein vastanneiden keskuudesta arvottu voittaja saa kaksi kappaletta lippuja elokuviin.

Oikea vastaus ja arvonnan voittaja julkaistaan seuraavan Salaperäinen profiili -jutun yhteydessä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä