Julkaistu    |  Päivitetty 
RAINO HARINEN

Turbolätkää takiaistyyliin

Jokipoikien edustusjoukkueen vastuuvalmentajaksi vuosien tauon jälkeen palannut Ari Aaltonen näkee kahdeksan parhaan joukkoon sijoittumisen, ja sitä kautta suoran playoff-paikan hyväksi tavoitteeksi joukkueelle.

–  Pitää olla realisti, olemme haastajan asemassa sarjanousijoina. Meillä on kuitenkin hyvä rosteri. Vaikka mukana on liigakokemustakin, niin täytyy samalla muistaa, että osalla pelaajistamme ei ole lainkaan Mestis-pelejä vyöllään. Näenkin joukkueen kiehtovaksi sekoitukseksi kokemusta ja nuoruuden voimaa, päävalmentaja pohdiskelee.

Suomi-sarjan voiton kautta Mestis-paikan lunastanut Jokipojat lähtee kauteen hyvin joensuulaispitoisella joukkueella.

–  Minusta on loistava asia, että joukkueessa on peräti 16 joensuulaistaustaista pelaajaa. Täytyy muistaa, että todellakaan aina näin omavaraisella tiimillä kauteen ei olla startattu. Joensuun jääkiekon tulevaisuus on kasvatustyössä, ja nyt sille polulle ollaan vihdoin todella lähdetty, Aaltonen jatkaa.

Harjoitusotteluissa Jokipojat kukisti SaPKon ja K-Vantaan mutta hävisi SKA Nevalle ja Kajaanin Hokille.

Nyt harjoituspelit on harjoiteltu, ja joukkue on valmis kauteen. Peli-idea Aaltosen mielessä on selkeä.

– Haemme nopeaa pelin kääntämistä koko viisikon voimin. Pelaamme suoraviivaisesti, mutta toisaalta haluan, että pystymme myös pitämään kiekkoa vastustajan päädyssä. Sitä kautta meillä on mahdollisuus myös väsyttää vastustajia.

Aaltosen mukaan peli on ylipäätään nopeutunut, eikä hän näe niin kutsuttuja viivelähtöjä juuri vaihtoehtona.

–  Nyt askissa menestytään vauhdilla, ja laidat tulevat ryskymään. Katselin viime MM-kisojen finaalissa Kanadan peliä, ja se on tapa, jolla nykyisin pelataan voittavaa lätkää. Vaikka emme ole Kanada vaan Jokipojat, niin meillä on ideatasolla pyrkimys samansuuntaiseen pelisapluunaan, Turbo-lempinimeä kantava valmentaja toteaa.

Ari Aaltonen povaa Mestiksen kärkikolmikoksi Mikkelin Jukureita, Turun Tovereita ja Kajaanin Hokkia. Sen jälkeen on tasaista, ja Aaltosen mukaan Jokipojilla on mahdollisuus iskeä heti kärjen kantaan.

– Näkisin, että meillä on saumat iskeä sijoille 4.–8. SaPKo (Savonlinna) on rakas paikallisvastustaja, ja uskon KeuPan (Stanley Cup -voittaja Ville Niemisen valmentama Keuruun Pallo) olevan myös kova. K-Vantaa, Peliitat, Hermes, JYP-Akatemia. Siinä on liuta joukkueita, jotka näkisin päävastustajiksemme. LeKin iskukyky on vielä mysteeri, Aaltonen listaa.

1+1-vuotisen sopimuksen Jokipoikiin tehnyt Ari Aaltonen on palannut innolla vaihtopenkin taakse

– Olen todella iloinen, että sain tämän mahdollisuuden. Näen, että juniorivalmennus on kohdallani jo taaksejäänyttä elämää. Jokipoikien tarjous oli positiivinen yllätys, ja miesten valmentaminen on minulle tavallaan taas uusi haaste.

Autoritäärisen keppivalmentamisen aika on Aaltosen mukaan auttamatta ohi.

– Ei se enää nykypäivänä edes toimisi, pelaajat ovat fiksuja. Valmentaminen on vuorovaikutusta, pelaajilta tulee paljon hyviä ideoita. Tämä on pelaajien peli, ei valmentajan, Aaltonen pohtii.

–  Enkä minä yksin valmenna. Eemeli Parikka peluuttaa pakit, Arto Pyykkö on maalivahtivalmentaja. Harri Puustinen vastaa huollosta tällä hetkellä yksin. Sille tontille olisi tilaa apurillekin.

Mestis-tason Aaltonen näkee tällä hetkellä Jokipojille sopivana.

– Teemme pitkäjänteistä työtä, mutta unelmia on oltava. Liigakarsinnat palannevat ohjelmaan 2019. Sinne pääseminen voisi olla eräänlainen haave. Emme kuitenkaan voi lähteä ostojoukkueen linjalle. Vahva juniorityö ja jokunen täsmähankinta, siinä on tulevien vuosien menestysresepti.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä