Julkaistu    |  Päivitetty 
Annika Lius

Rahat mielessä

Jokasyksyinen Joensuun kirjallisuustapahtuma järjestetään jälleen 18.–20. syyskuuta. Tänä vuonna teema on erityisen ajankohtainen: nyt puhutaan rahasta.

Teemaa lähestytään tuttuun tapaan monelta kantilta. Tapahtuman aikana kysellään muun muassa, mikä on rahan rooli pakolaistulvatilanteessa, tuoko raha onnea ja voiko rahatta elää.

– Raha on keskeinen puheenaihe maailmassa, joten odotamme tapahtumaan runsasta osanottoa, sanoo työryhmän puheenjohtaja Tuula-Liina Varis ja toteaa, että 1 500 kävijän määrä voi mennä rikki.

Kaikille avoin ja ilmainen kirjallisuustapahtuma alkaa perjantaina yliopistopäivällä, jonka aikana tutkijat pohtivat rahan olemusta tieteen näkökulmasta.

– Luvassa on mielenkiintoisia puhujia ja näkökulmia. Yliopistopäivä on kasvattanut suosiotaan ja laajentunut vuosien saatossa, kertoo työryhmän jäsen Lisbe Svahn Pohjois-Karjalan kesäyliopistolta.

Lauantaina vuoron saavat taiteilijat. Oman ja teostensa näkökulman rahaan tuovat kirjailijat Martti Anhava, Panu Rajala, Anna-Leena Härkönen ja Anita Konkka.

Kriittisempää silmää tarjoilevat rahaboikotissa elävä elämäntaiteilija Lasse Nordlund sekä sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo.

Toisistaan poikkeavat tulokulmat ovatkin Joensuun kirjallisuustapahtuman keskeisin anti.

– Yksisanainen teema on rannaton, siihen voi tarttua miltä suunnalta vain, Tuula-Liina Varis kiteyttää.

Päätöspäivänä nähdään näyttelijä Taisto Reimaluodon monologin lisäksi perinteinen paneelikeskustelu, jossa näkökulmat kohtaavat.

– Vuoropuhelu on tärkeä osa tapahtumaa, Varis toteaa.

Joka vuosi Joensuun kirjallisuustapahtumaan saapuu puhumaan Suomen nimekkäimpiä kirjailijoita ja taiteentekijöitä.

– Tänne on ollut helppo saada esiintyjiä. Puhujilta on tullut paljon kehuja, ja tapahtuman kokoluokka on yllättänyt monet, Tuula-Liina Varis kertoo ja harmittelee, ettei näin huomionarvoinen kirjallisuustapahtuma saa palstatilaa valtakunnallisesti.

Joensuun kirjallisuustapahtuma pääsi tänä vuonna kuudetta kertaa opetus- ja kulttuuriministeriön festivaalituen listalle, mikä on Variksen mukaan paitsi merkittävä taloudellinen tuki, myös arvostuksen osoitus.

– Kyseessä on kolmipäiväinen, täysin maksuton tapahtuma, jossa on nimekkäitä puhujia ja hieno tunnelma, hän summaa.

Joensuun kirjallisuustapahtuman ympärille on nyt toista kertaa rakennettu kokonainen kirjallisuusviikko, joka takaa laadukasta kulttuuriohjelmaa viikon jokaiselle päivälle.

Maksuttomia tapahtumia järjestetään maanantaista perjantaihin muun muassa Suomalaisessa Kirjakaupassa, Pakkahuoneella ja pääkirjastolla.

Tarjolla on runoesityksiä, lasten satutunteja ja kirjailijaesiintymisiä.

– Kun viikonlopun esiintyjäkaarti on pääasiassa muualta tullutta, kirjallisuusviikon aikana painotetaan pohjoiskarjalaisuutta, kertoo Ukri ry:n varapuheenjohtaja Kari Tahvanainen.

Kirjallisuusviikon ohjelman voi lukea kokonaisuudessaan Joensuun kirjallisuustapahtuman ja Ukrin nettisivuilta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä